Et av de store skillene siden sist, er at skolehverdagen er blitt en annen. Årets bok starter i 1963, med hovedpersonens overgang fra folkeskolen til realskolen. Herfra følger den historien ut gymnaset fem år senere.

«Brumunddøl – som je er sjøl» – det er en boktittel som antyder at dette er et stoff som mange vil kunne kjenne seg igjen i. Teslo legger seg da også tett på en hverdagsskildring med en rekke små, men levende og viktige detaljer.

Rekker videre

Samtidig har den nye boka et videre nedslagsfelt enn den første. For gutteflokkens område i Kongelholgrenda, som er hovedarenaen i den første boka, er i år blitt utvidet til hele Brumunddal og vel så det. Til og med til Fløta på Ådalsbruk tar de en tur. Det var den gangen Finn og kameraten Ole tok med ei halvfull lommelerke og greide å komme seg både til Fløta og hematt, og det var visst ingen enkel reise. Mellom dansingen var høydepunktet å få lagt seg ned i blåbærlyngen med ei dame.

Boka forteller også at det var en dans som het «Hedmarkstango». Den kunne visstnok danses til det meste av musikk, unntatt sakte vals.

Og på Aslasletta var det «særlig noen jenter fra Nes som var fine å se på», som han skriver. «En gang fikk jeg en dans med ei av dem, og da følte jeg meg som litt av en kar langt ut i uka etterpå».

Fotball

Blant andre aktiviteter som boka tar opp, står både fotball og korps-musikk sentralt. I den første boka hadde de fotballinteresserte spilt løkkefotball på sletta ved Kongelhol. I årets bok har de kommet seg inn i Brumunddal IL på Sveum. Ikke alle trenerne var like gode pedagoger, antyder Teslo. En av dem hadde kommet bort til ham i ei pause og sagt at «Du må slutte å drible, for det kan du ikke». «Heldigvis gjorde jeg ikke det, men ordene husker jeg godt», skriver han i boka.

Fotballbussen Håpet har også fått et kapittel. Den var, heter det her, et kjøretøy av den lunefulle sorten, og navnet Håpet antydet visstnok både et håp om at kampen skulle gå bra, og at de skulle komme velberget hematt.

Et av de store fotballårene, var i 1962, da A-laget i Brumunddal slo ut HamKam i cupen. «Returen til Brumunddal på sykkel var rene triumfferden», skriver Finn Teslo. I neste runde ble Strømmen slått ut, og Teslo var en av flere tusen tilskuere som stormet banen.

Hverdagshistorie

Men det er ikke alltid de store begivenhetene det fortelles om. Styrken og sjarmen ved ei bok som dette, er at det er nettopp de små hverdagshistoriene som får komme fram. Begge bøkene forteller atskillig om hvordan det var å vokse opp i Brumunddal, og det er fortellinger som nok mange vil kjenne fra andre steder.

Bøkene er god lokalhistorie, ikke minst fordi de gir rom for de små hverdagshistoriene som står så sentralt i enn oppvekst.

LES OGSÅ: Historien om Brumunddal er historien om elva og veta

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.