– Det er nok ikke så mange som kjenner til oss her i Norge, men det er vel egentlig vår egen feil, smiler Martine Kraft. Felespilleren og komponisten fra Gjøvik har nemlig tilbrakt store deler av sitt musikalske liv utenfor norske landegrenser, og med en ny plateutgivelse i sikte, mener Kraft at det er på tide at hun og resten av bandet i langt større grad satser på hjemmebane.

– I utlandet får vi veldig god respons på det de kaller eksotiske, nordiske toner, men nå har hele gjengen lyst til å spille mer her i Norge. Vi har dessuten rukket å bli småbarnsforeldre alle sammen, ler hun.

Selv har hun opptrådt ved flere anledninger i Hamar-området, blant annet Under brua, men da under navnet Martine Lund Hoel.

Tre singler

I disse dager er Kraft og resten av bandet fullt opptatt i studio med innspilling av nye låter. Artistens kommende plate, den sjette i rekken siden utgivelsen av debutalbumet «Hidden Shore» i 2008, skal etter planen slippes i løpet senvinteren neste år. Med utgivelsen av den ferske singelen «Solefall» er allikevel den første smakebiten allerede tilgjengelig, og artisten har planer om å slippe ytterligere to andre singler i løpet av 2016.

– Vi slipper singelen «Mørketid» i juni og en ny singel i september. Alle låtene på albumet er ferdig, men det er mye som ennå ikke er spilt inn, sier Kraft. Hun forteller at årets utgivelser vil gi en god forsmak på den nye Martine Kraft.

– De forrige platene mine er veldig sprikende i både sjanger og lydlandskap. Nå prøver vi å fokusere på norske klanger i folkrock sjangeren.

– Det nordiske uttrykket får vi veldig mye god respons på, og vi har et ønske om å dyrke det nordiske uttrykket enda mer. Samtidig er det viktig for oss å ikke kopiere det som allerede eksisterer. Da blir det stillestående, sier Martine Kraft.

to stemmer

Artisten forteller at hun alltid har vært opptatt av å jobbe helt uten musikalske begrensninger.

– Jeg klarer ikke å holde meg til én sjanger. For meg er musikk en kanal å kommunisere på, og da er det vanskelig å binde seg til ett uttrykk, sier Kraft og legger til:

– Jeg har holdt på med veldig mye forskjellig, og jeg skjønner at publikum kanskje har problemer med å finne klare knagger i min musikk. Samtidig er det viktig for meg å jobbe helt uten begrensninger, sier hun.

Artisten benytter anledningen til å sende rosende gloser til sitt faste band. Hennes bedre halvdel, høyre hånd og musikalske samarbeidspartner Nils Jørgen Nygaard Kraft har vært med på hele reisen. Det samme har trommeslageren Freddy Wike. Gitarist Stig Enger, og bassist Jon Karlsen har funnet tonen med resten av bandet i løpet av de senere årene.

– Dette er en gjeng som har vært med meg lenge, og nå merker jeg at bandet virkelig har satt seg, sier hun.

Hardingfela

Selv om musikken muligens har hatt en tendens til å sprike i mange ulike musikalske retninger finnes det allikevel en klar rød tråd gjennom hele artistens katalog.

– Hardingfela har hele tiden vært stemmen min, sier hun.

Kraft forteller samtidig at hun i løpet av de senere årene har begynt å bruke sin ordentlige stemme i langt større grad enn tidligere.

– Musikken blir kanskje tydeligere når man setter ord på ting. Samtidig liker jeg ikke å forklare låtene mine. Tekstene synes jeg publikum kan gruble på selv, smiler Martine Kraft.

Les også
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00