Det er sjelden man setter seg til å nihøre på 15 spor med polka, masurka og reinlender, men Zienerfilharmoniens 1800-tallspregede nyutgivelse har en forunderlig appell. Du kan nesten se for deg hvordan de svingte seg i ballsalene på Hedmarken når de fem musikantene spiller opp med ekte storgårdsmusikk.

«Ballets konger» er en rimelig særegen utgivelse, men så er det da akkurat det den gir seg ut for å være også. Plata inneholder en samling dansbare storgårdsmusikkstykker, skrevet av Lars Hollo og Oluf Melvold. Man skulle tro denne plata kunne skape feststemning à la 1800-tallet i de lokale folkedanslagene. Dog er det nok langt fram til gullplate.

Den gamle tradisjonsmusikken har fått ny innpakning. Zienerfilharmonien besetning skiller seg fra Hollos og Meldvolds ensembler. På plata brukes trekkspill og gitar som rytmisk fundament. På 1800-tallet var det piano det gikk i. Men fortsatt er det fiolinen, klarinetten og kontrabassen som er det framtredende i lydbildet. Sånn bevares den autentiske stilen. Også platecoveret bidrar godt til å gi det hele en historisk touch, for rent visuelt lyser det ikke akkurat 2015 av denne produksjonen ...

De musikalske godbitene Ziener og hans ensemble har gravd fram, har ikke vært spilt på mange tiår. Men med den nye innpakningen er det absolutt verdt en gjennomlytting for dem som lurer på hva folk danset til på storgårdene på Hedmarken i riktig gamle dager.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.