Levi Henriksen, Roy Lønhøiden, Roger Græsberg – de er i nær musikalsk slekt alle sammen. Sannsynligvis henger det sammen med strøket de er fra.

Selv er Roger fra Græsberget, mellom Lunneråsen og Svullrya, på grensa til Grue. Slekta til mora hans er fra Finnskogen. Og der vokste han opp. Nå er han aktuell med albumet «Triste sanger og vals», inspirert av Willie Nelson-låta «Sad Songs and Waltzes», med bandet som ganske enkelt heter Foreningen.

– Hvorfor det stadig dukker opp musikere fra skogen? Tja, det er vel fordi folk der er vant til å være aleine. Så da må en sysselsette seg selv, sier Roger Græsberg.

– Og når en skal finne noe å gjøre, er det lett å plukke opp et instrument.

Græsberg er blitt kalt heimstaddikter også. For naturen innpå skogen er rikelig til stede i tekstene hans.

– Det er vel den som former og forener oss, sier han.

Godt mottatt

Albumet med de triste sangene og valsen har allerede rukket å bli svært godt mottatt. «Nå er det blitt kult å synge country på norsk», skrev Øyvind Rønning i Dagbladet.

– Det ble nesten for mye å ta tak i. Det kom som en foss, sier Græsberg om mottakelsen.

– Nå er vi mest opptatt av å ta det innover oss.

I fjor høst var Græsberg & Foreningen på Gregers på countryfest der. Og 17.2. skal de tilbake, sammen med Signe Marie Rustad. Det har skjedd atskillig siden sist de var i Hamar.

pønk og country

Roger Græsberg (33) har en lang musikalsk karriere bak seg.

– Jeg ble intenst musikkinteressert ganske tidlig, forteller han.

– Da vi var små, var det mye Kiss. Midt på 90-tallet oppdaget vi pønken og startet band for første gang, men vi kunne ikke spille.

– Første gangen jeg beit på country, var med Neil Youngs «Harvest». Så vi øvde inn «Heart of Gold». Johnny Cash traff også godt. På videregående ble vi ertet for å høre på country. Men på Finnskogen var det ingen som ertet.

– For det er sider av den amerikanske kulturen som passer godt for folk innpå skogen. Det er noe som treffer der.

Flere prosjekter

Tidligere har Roger Græsberg sluppet to plater med bandet sitt The anti-music bonanza, innenfor countryrock-sjangeren. Han har også arbeidet med musikk for barn.

For to år siden var han på konsert med den amerikanske country-artisten Sturgill Simpson i Oslo, sammen med en kamerat. De syntes det var så fint at de fant ut de ville starte et countryband selv. Det startet med singlen «Hjertebank».

Det er han selv som både synger, spiller gitar og skriver låtene. I front har han med seg Unnveig Aas på gitar og vokal. Fra The anti-music bonanza har han med seg finnskogingen Krister Skadsdammen på gitar og steel. Pluss Alexander Lindbäck på trommer og Tor Ånon Kleivane på bass.

Børlis rike

Og han regner med at det blir mer norskspråklig etter hvert.

– Hans Børlis tekster var veldig viktige i en periode. Åsta Holth har jeg også tonesatt noe av, for det traff meg veldig. Martin Vestlien har jeg også tonesatt et par tekster av.

Men mest skriver han sitt eget.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.