Mozarts sanger er ikke blant komponistens mest kjente verk. Men her var han faktisk en pioner, som løftet bruks- og folkemusikken inn i kunstmusikken. Sangene spenner over et vidt spektrum: både enkle, strofiske melodier og mer komplekse former finnes på CD-en. Samtidig er hele følelsesregisteret representert. Likevel stråler hver sang i sin enkelhet, og er umiskjennelig Mozart.

Det som gjør denne utgivelsen så spesiell, er tolkningen. De som har hørt Kielland før, vet at hun er en følsom framfører uten like. Hun gjør Mozart all ære, og beholder både den lekne, sarte og samtidig delikate uttrykksformen i hevd. Det blir aldri for stort, selv på den komplekse «Eine kleine deutsche Kantate» når hun bare nesten toppen.

Jevnt over er platen preget av en deilig intim setting, som om Kielland står i stuen din, og avslører mer og mer om Mozarts musikalske følelsesverden, med en fremragende tekstuttale.

Alt dette hadde hun ikke fått til uten det subtile samspillet med Nils Anders Mortensen. De er på samme bølgelengde, og her er det ingen tvil om at det er sangene og tekstene som skal fram, i all sin enkelhet. Klaveret er der, og følger opp, forsirer, alt er i kjent Mozart-stil. Men det er en beundringsverdig balanse de to har fått til, slik at pianoet aldri tar over, men kun støtter opp. Samtidig spiller Mortensen slikt at det instrumentale kunne ha stått på egne bein.

Det er ikke en juleplate, men hver og en av sangene er som en liten presang i adventskalenderen. Her er det bare å åpne og nyte.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.