– Det blir utrolig hyggelig å være tilbake på morgenkonserten i Ringsaker, sier hun. Tidlig på 90-tallet deltok hun på julekonserten, mens hun fortsatt gikk på videregående i Stange, Første gangen hun deltok var hun 16. Når hun nå vender tilbake, regner hun med å treffe igjen flere av dem som var med da. For dette er en konsert med lange tradisjoner og trofaste utøvere. Dessuten har konserten et særdeles trofast publikum. Den begynner klokka åtte om morgenen. Men allerede halv sju, halvannen time før konserten starter, pleier kirken å være full.

Den slags er med på å skape en ganske spesiell stemning i kirken. Og det er en av grunnene til at Marianne Beate Kielland sa fra til Roger Andreassen at hun gjerne ville delta i år.

– For vi skal feire jul på Hamar i år. Og jeg kjente jeg hadde så mange gode minner fra denne konserten at jeg hadde lyst til å være med igjen, sier hun.

– Det er en helt spesiell opplevelse. Og jeg vet heller ingen annen konsert som kan sammenlignes med denne.

I fjor så hun den forresten på tv, for da slo NRK til med direkte overføring i fjernsyn og radio.

– Den kvaliteten som de leverer, er så spesiell at det bare må bli julestemning av det, sier hun.

Sørover

Så lille julaften setter hun kurs fra Kabelvåg til Hamar med mann og barn. 21. og 22. desember har hun konsert hjemme i Kabelvåg, der familien har vært bosatt de senere årene. Lille julaften reiser de sørover. Og hun regner med at de er i Hamar tidsnok til å få med seg «Hovmesteren og grevinnen» utpå kvelden.

Men noe langt Hamar-opphold blir det ikke. For allerede 2. juledag sitter familien på flyet igjen, da med kurs for Gran Canaria.

– Da får vi prøvd det også, sier hun, for det er det første gangen de gjør.

– Jeg er ikke så veldig bundet av tradisjoner, sier hun.

– Og jeg synes det er deilig med en periode da det ikke er noe en absolutt må gjøre, som i jula.

– Men skulle jeg tenke på en tradisjon som jeg gjerne vil beholde, må det være å få synge «O helga natt». For den pleier jeg å synge på julegudstjenesten hjemme hvert år.

Lutefisk

Og så må hun ha lutefisk på julekvelden, selv når hun feirer på Hedmarken.

– Det er noe jeg har trumfet gjennom etter årene nordpå, sier hun.

Og den skal hun lage selv.

Men hun tar ikke med ski, selv om hun liker å gå bortover. Det blir tross alt romjul på Gran Canaria snart.

Internasjonal

I dag er Marianne Beate Kielland en av Norges fremste klassiske sangere internasjonalt, og har gjennom årene gjort en rekke større konserter i Europa. Til neste år står både USA, Canada og Japan på besøk.

Konsertoppdragene kombinerer hun med en allsidig platekarriére. Hun har godt over 40 plater hun har utgitt eller vært med på.

– Jeg prøver å gjøre to innspillinger i året, sier hun. Så mye er det neppe noen annen klassisk sanger i Norge som gjør.

– Jeg vet i hvert fall ikke om noen, sier hun.

– Det er klart det ligger en stor markedsføring i et plateslipp. Men jeg hadde ikke gjort det hvis det ikke var gøy.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.