«Født i en stall» heter duettalbumet som de to nå lanserer. For Elin har utgivelsen fått en spesiell betydning; hun er nettopp blitt mor for første gang. Og Roy synes ikke noe om å gjøre lanseringskonserter uten henne.

– Så nå er målet at dette skal være låter som kan vare helt til neste jul, sier han. – Så kan vi dra på turné da.

Samarbeid

Elin var med allerede på «Det ensomme landet» – det første albumet Roy Lønhøiden ga ut i 2004. Så stanset samarbeidet opp, inntil de møttes på en Emmilou Harris-konsert i 2008. Så han spurte henne om å være med på noen låter igjen. Det ble starten på et samarbeid som stadig fortsetter, både i studio og på scenen.

I 2012 fikk Roy Lønhøiden stipend fra Fondet for utøvende kunstnere for å gjøre en duettplate, som de gikk i gang med, men samarbeidet med produsenten stanset opp. Og livet tok ny retning.

– Jeg fylte 50 i 2014, og reiste til Canada for å gjøre en plate med amerikanske musikere, forteller Roy. Resultatet ble albumet «Du spør meg om sannhet».

Så var det at Bjørn Kulseth, en av Roys samarbeidspartnere helt fra starten, foreslo å benytte støtten til en duettplate for å gjøre et julealbum.

– Elin var positiv, men jeg var skeptisk, sier han.

– Men så fikk vi idéen til å gjøre et album som kunne gå helt på siden av de kommersielle juleplatenes glitter og stas.

Og nå er albumet her, som en kombinasjon av Roy Lønhøidens egne sanger, egne norskspråklige versjoner av det som kalles «amerikansk old time mountain music», og et par tradisjonelle julesanger.

Alternativ jul

Selv har Roy Lønhøiden tilbrakt mange julekvelder i alternativ julefeiring hos Frelsesarmeen på Kongsvinger, og det har han tenkt å gjøre i år også.

– Det er julekvelder som består bestående av alt fra å servere julemat og kaffe til å ta fram gitaren å synge. Og å kjøre folk til og fra, sier han.

– Og det kan godt hende konserten hans utpå kvelden vil ende med «Det er mørkest like før det gryr av dag / veien hjem er smal og lang».

– Det er ikke så viktig at det synges om jula i hver eneste sang, sier han.

Før juleplata har Roy Lønhøiden gitt ut fem soloplater, og han har vært nominert til Spellemannprisen for tre av dem. «Blir ikke ferdig med denne på en stund», skrev Fredrik Wandrup i Dagbladet da den forrige plata kom, og ga en sekser. «Sangene er enkle, gjennomtenkte, fylt av poetisk melankoli og lede over dystre tegn i tida. Det er få som lager plater som dette, også internasjonalt», konstaterte Wandrup.

«I sammenstillingen av melankolien i amerikanske og hedmarkske forfallsstemninger, utvikler det seg låter som er noe av det beste og stiligste Roy Lønhøiden har skrevet», het det i HAs anmeldelse.

Solid tradisjon

Også med sin juleplate går Roy Lønhøiden inn i en solid tradisjon. For det er gjerne noen eget med hedmarkinger og juleplater; det blir noe eget troverdig og ekte over dem, og aldeles upolert.

Tenk bare på juleplatene til familien Akselsen, som Roy Lønhøiden selv har sunget med. Eller Guren Hagen – hans samhedmarking på plateselskapet Grammofon. Og nå er han her med sin egen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.