– Folkemusikken blir videreført fra spellemann til spellemann gjennom mange generasjoner. Samtidig endrer musikken seg hele tida. Den følger samtida si og endrer seg i takt med den. Det er kanskje det som er mest interessant med folkemusikken, sier plateaktuelle Ole Nilssen.

Tradisjoner fra Hedmarken

Musikeren fra Løten lanserte nylig sin solodebut «Premiér» med konsert under Landskappleiken på Røros.

– Jeg ble møtt av fullt hus og stormende jubel. Det var virkelig moro, sier Nilssen, som med «Premiér» byr på en smak av lokale musikktradisjoner.

– Det er en soloplate som er preget av alt jeg har lært fra oppveksten i Løten fram til i dag.

– Den tradisjonelle folkemusikken fra Hedmarken står i fokus, men jeg har prøvd å sette det inn i en moderne kontekst for å reflektere samtida, sier trekkspilleren. Selv lærte han å spille trekkspill av sin egen bestefar Knut Nilssen.

– Jeg spilte mye med han og med fatter’n helt fram til jeg begynte på videregående, og for meg er det veldig stas å stå i den linja. At musikken går gjennom generasjoner.

– Det er det som ert litt av særpreget i folkemusikken. Man lærer og fører det videre med sitt eget særpreg, sier han. Nilssen jobber som frilansmusiker med over 250 reisedøgn i året, men finner allikevel tid til å jobbe med egne prosjekter.

– I år fokuserer jeg på soloprosjektet, men til neste år skal jeg i gang med et nytt plateprosjekt med felespilleren Bjørn Kåre Odde, forteller folkemusikeren.

Dansefamilie

I tillegg til trekkspillingen er Ole Nilssen dessuten en særdeles dyktig danser, og han kan vise til en rekke titler som elitedanser. Under Landskappleiken på Røros måtte han og dansepartneren Solveig Brekke Hauknes allikevel se seg slått av ett dansepar. Øverst på pallen endte nemlig foreldrene Kari Nilssen og Stig Nilssen. Dermed tok familien Nilssen fra Løten storeslem i eliteklassen.

– Det var veldig tøft. Mutter’n og fatter’n har vært veldig nære flere ganger, men har aldri vunnet. Endelig fikk de satt spikeren i kista, sier han.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.