Jørn Engen spilte i band for første gang for 40 år siden. Siden har han holdt musikken levende, både med egne band, som hobbymusiker og som dansebandmusiker på heltid i en periode. I 1982 spilte han inn sin første single. Men derfra skulle det fortsatt gå 35 år før det var klart for albumdebuten. En single kom i fjor og varslet at noe var på gang. Nå foreligger albumet «Vinden og strømmen», og fredag er det klart for slippkonsert på Gregers for Jørn Engen & Gjengen.

Med det er en lang prosess blitt avsluttet. Og det er en dreven veteran som endelig står fram med eget band og eget album.

– Det er fem år siden ideen dukket opp, sier han.

– Jeg kunne nok ha gjort det mer lettvint. Men jeg ville ha det ordentlig, og da tar det tid.

Til Hamar

Opprinnelig er han gruesokning, oppvokst i Grue og Åsnes, med en far som var dansemusiker på si’ og ei mor som likte Evert Taube, som han sier.

I 1978 flyttet han til Hamar for å gå på lærerskolen. Etter det levde han noen år som musiker. I 1983 startet han Jørn Engen Band, de utga en single med det han kaller en evinnelig lang tittel: «I just do not want to fade away».

Så ble det stille fra ham på platefronten.

– Jeg hadde en lang periode jeg ikke spilte noe særlig, sier han.

– Det henger litt sammen med at jeg fikk unger seint.

Han har også arbeidet i fylkeskommunen i 26 år, og er lærer på Storhamar videregående skole.

Så på mye av 90-tallet valgte han å gå arbeidsløs som musiker, eller det vil si han gjorde helt andre ting.

Det var først på 2000-tallet han vendte tilbake til musikken, da i form av dansemusikk med Kolbus orkester.

– Jon Øyvind Kolbu lurte på om jeg ville være med som vikar, sier han.

Det var da han kjente hvor sugen han var etter å spille igjen. Så vikariatet ble på tre-fire år og han ble med på et par plater også.

Falt på plass

Men det skulle fortsatt gå mange år før han tok fatt i sitt eget stoff igjen. Rundt 2012 begynte han å tenke på å lage ei låt att. I første omgang dreide det seg om en tonesetting av Hans Børli, for diktene hans hadde han i samlet utgave i hylla, slik solunger gjerne har for vane. På plata har han med ikke mindre enn fem dikt av Børli.

– Den gangen jeg begynte å spille i band, kunne vi nok oppfatte Børli som litt gubbete. Det kunne bli mye øks og motorsag, snus og pipe. Men siden har jeg oppdaget det veldige utsynet i Børlis dikt. Han må ha lest utrolig mye litteratur. Og jeg er glad jeg har fått lov til å tonesette noen av diktene hans.

– Jeg vil ikke på noen måte framstå som Børli-ekspert, sier han.

– Men det føltes ikke riktig for meg å tenke vise med gitar, trekkspill og fele. Det er ikke der jeg kommer fra musikalsk.

– Så jeg har prøvd å gi stoffet et litt mer oppdatert musikalsk uttrykk.

Americana

Selv mener Jørn Engen at det er roots og americana som er den musikken som ligger ham nærmest. Og han ser ikke bort fra at han kommer til å skrive mer selv.

– Jeg har også et pubband på lur. Og jeg savner litt rock’n roll.

Om det skulle bli en oppfølger til albumet som nå foreligger, vet han likevel ennå ikke.

– Men jeg har tre låter til en eventuell neste plate, sier han.

Så det trenger ikke nødvendigvis gå 35 år til neste.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.