• Trond Svendsen & Tuxedo: Palomino Motel

Vurdert: Let’s face it, det er ikke musikken som har satt Hamar på kartet. Ole Edvard Antonsens enslige trompet toner gjør et mer enn anstendig forsøk, men det har vært skrint bak og ved siden av ham. Det var derfor med en viss undring jeg åpnet konvolutten som inneholdt debutplata til Trond Svendsen & Tuxedo, så overskriften på presseskrivet; «Americana fra Hedmarken» og oppfattet at bandet kom fra Hamar.

«Americana-musikken» har festet et solid grep de siste årene, både den som kommer fra USA, og den hjemmebrente utgaven. I USA er «Americana» alternativet til den mer formaterte, glatte countrymusikken fra Nashville. «Americana» er for tida frontet av hippe artister som Jason Isbell, Sturgill Simpson og Margo Price.

Her hjemme finnes det et eget «Norsk Americana Forum», som fylker mange av artistene som spiller innenfor dette vide formatet. Ikke minst er det en rekke nye norske kvinnelige «americana-artister» som gjør seg gjeldende; Signe Marie Rustad, Hege Brynildsen, Unnveig Aas og Benedicte Brænden har alle sluppet flotte album det siste året.

Sant å si har vi ventet på en ny mannlig stemme som kan matche damene, det er noen år siden Paal Flaata og Odd Nordstoga dukket opp. Trond Svendsen er frontfiguren, sangeren og låtskriveren i denne kvintetten, og det at han har sitt «daglige virke som krimreporter» må noteres som en oppsiktsvekkende first i den norske musikkbransjen.

Men Trond Svendsen er åpenbart ikke bare interessert i skurkene på Hedmarken, han har også kjørt mye bil i landskapet der du treffer på slitte overnattingssteder som «Palomino Motel», der det koster knappe 22 dollar pr. person å få dusjet av seg støvet og strukket seg noen timer. Coveret til plata er preget at fotografier fra denne virkeligheten, bilder som vi har tatt inn over oss fra utallige filmer, rollefigurene til Harry Dean Stanton og Clint Eastwood dukker opp her, med sola i nakken.

Trond Svendsen & Tuxedo har både talentet og ferdighetene til å løfte dette prosjektet, via elleve sanger spenner de opp et stort musikalsk lerret som tar oss fra det dvelende og laidbacke i «No tattoos please», med fin harmonivokal av Julie S. Christensen, til det vesentlig mer lurvete øset i «Vintage diesel». Lars Linkas’ fuzza gitarer og Lars Vikens fossende orgel, samt friske vokaleffekter bringer sistnevnte nærmere Madrugada og Nick Cave’s Bad Seeds.

Men Palomino Motel åpner med «Love like this», der orgelet og munnspillet i introen fikk meg til å tenke at jeg hørte en gammel Springsteen-sang jeg hadde glemt. Men når sangen finner sin groove, fremstår den mer som en cool countryrocker med akkurat så klebrig refreng at den fortjener å høres også utenfor NRK Hedmark. En sang som Hellbillies-gutta glatt kunne «oversatt» til Ål-dialekt og latt som var deres egen.

Det er på lavmælte «Old Bridges» at Svendsen viser at han har stemmen som er avgjørende, den som virkelig gjør at dette bandet kan hevde seg. Her toucher han nevnte Flaata, og det sier ikke så lite, Flaata er udiskutabelt Norges beste mannlige sanger.

Et annet høydepunkt på plata er «Blessing», der Svendsens stemme fremstår som en slags gotisk variant av Chris Isaak. Med på løftet der er også flott fiolinspilling av Aud Ingebjørg Barstad, som også bidrar med sang på «Don’t you hate it when they go» og nettopp «Love like this».

«Something about rivers» er også en slik sang som Bruce Springsteen og Hellbillies kunne ha delt mellom seg, refrenget går «There’s something about rivers that feels like home», godt plantet på et insisterende munnspilldriv.

Det er også verdt å trekke frem kompet, bassist Vidar Tyriberget og trommeslager Tommy Kristiansen, som aldri henfaller til unødvendigheter og briefing, men holder dette trygt plassert på veien. At musikken som er å høre på Palomino Motel også er forbilledlig fri for «moderne» lydtriksing, kan antakelig settes på kontoen til den analoge innspillingen i Hamars eget Memphis Bound Studio. Det innebærer at dette også kan lyttes til om ti år, uten at rødmen brer seg.

Helt til slutt. Vi registrerer at Hamar er vennskapsby med Fargo, North Dakota. Hva med å sende Trond Svendsen & Tuxedo på et aldri så lite kulturdiplomatisk oppdrag?

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00