Med utgivelsen «Dyr og rare kjerringer» har Camilla Granlien nok en gang utforsket gamle folkeviser fra Gudbrandsdalen, men denne gangen har hun dedikert en hel plate til barna. Sammen med bassist Jo Skaansar, perkusjonist Helge Norbakken, langeleik, munnharpe -og gitarspiller Anders E. Røine og døtrene Ymbjør, Øyvor og Eiril presenterer Granlien gamle stubber og viser som forteller historier om dyr, insekter og rare kjerringer.

Fascinerende for barna

Granlien har spilt en rekke konserter for barn og unge i løpet av de siste årene, og folkemusikeren forteller at det er de mange møtene med barna som har inspirert henne til å ta med låtene til studio.

– Vi har spilt mye i ulike barnehager, og vi skjønte ganske fort at barn enkelt lar seg fascinere av folkemusikken. Ungene synger med, de hermer og dikter videre.

– Det var lett å formidle musikken til barna, og det var lett å få de med inn i historiene, sier hun. Granlien forteller videre at selve musikken er basert på rytmer og tekst, med bass, trommer og vokal.

– Jeg tror jeg har ganske god oversikt over hva barn i denne aldersgruppen liker og faller for, ettersom jeg er mamma til tre på 5, 7 og 9 år og har spilt masse for barn. Jeg tror at språket i sangene er til nytte for språkutviklingen til barna, og at visene har noen lyder og klanger som ungene lar seg fascinere av, sier Granlien, og trekker fram albumets førstespor «Dingel dangel dålåmæinn» som eksempel. Folkemusikeren er samtidig klar på at «Dyr og rare kjerringer» kommer til å fenge både store som små familiemedlemmer.

– Jeg hadde et ønske om å lage en plate som retter seg mot unger, men som samtidig er til for hele familien. Dette skal også foreldrene har glede av, sier Granlien. Sammen med selve cd-en følger det også med et aktivitetshefte som små og store lyttere kan leke seg med sammen med musikken.

– Jeg hadde lyst til å gjøre noe morsomt med tekstheftet til albumet, og det var da jeg fikk ideen om å lage et aktivitetshefte med ulike oppgaver og spill knyttet til hvert enkelt låt på cd-en.

– Man kan si at det er et utvidet teksthefte, der ungene kan fabulere og fantasere rundt hva det synges om i tekstene. Jeg håper virkelig at musikken skal oppleves som levende, for det er på den måten dette stoffet har klart å overleve. Folk har husket noe, og så diktet videre, sier hun.

Langvarig prosjekt

Granlien har allerede satt opp et tett sommerprogram med konserter, men en konsert i fødebyen Hamar har hun fremdeles ikke klart å spikre. Artisten forteller imidlertid at akkurat det står høyt på ønskelista.

– Under lanseringskonserten fylte vi et sirkustelt med både barn og voksne, og jeg håper virkelig at vi kan gjøre noe lignende i Hamar, sier hun.

Granlien har også tidligere deltatt som sanger i forbindelse med barnemusikk, men med «Dyr og rare kjerringer» gir artisten ut sin første barneplate under eget navn. Hun forteller at prosjektet har gitt mersmak, og det finnes mer enn nok folkemusikk til å gi ut både en og to oppfølgere.

– Akkurat nå er jeg veldig spent på mottakelsen og tilbakemeldingene rundt dette albumet, men jeg tenker at dette er et prosjekt som jeg kommer til å jobbe med i lang tid framover, sier hun.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.