• DOKUMENTARIST: Michael Moore invaderer Europa.
    Foto/Copyright: Norsk Filmdistribusjon

USA er på villspor ifølge den amerikanske dokumentaristen Michael Moore, og etter en lang rekke mislykkede militære invasjoner bestemmer han seg for å ta saken i egne hender. Moore reiser østover, rettere sagt mot Europa, i håp om å finne svar på hva som er så fundamentalt galt med dagens USA. Her har vi betalt ferie, betalt permisjon, et veletablert, billig og rettferdig skolesystem, like muligheter for alle; uansett kjønn, et velfungerende rettssystem og et verdig og menneskelig fengselssystem. Norge trekkes fram som et kroneksempel på hvordan man bør fokusere på rehabilitering framfor straff i fengselssystemet.

Klar agenda

Det er liten tvil om at de har store utfordringer i USA, og Moores sylskarpe oppgjør med sin egen nasjon er absolutt på sin plass. Problemet er at Moores agenda har en tendens til å skinne så sterkt at den blender for den virkelige verdenen. Mangelen på balanse har svekket hans tidligere filmer, og «Where to Invade Next» lider til dels av den samme ubalansen.
Deler av filmen føles styrt av et ferdigskrevet manus, og man får tidvis inntrykk av at intervjuobjektene har latt seg overkjøre i Moores regi. Moores stil er kontroversiell, men den er også særdeles effektiv. Han er suverent flink til å bruke humor i sin formidling, og «Where to Invade Next» er nok hans sterkeste, morsomste og mest givende film siden «Bowling for Columbine» fra 2002. 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00