Guttehjemmet Toftes Gave på Helgøya har en skitten og mørk historie. Aud Kolltveit har skrevet et meget bra manus, som ikke bare beskriver hverdagen for de «uoppdragne» guttene, men også følger persongalleriet gjennom hver sin forvandling. Hun forteller ikke bare hva og hvordan, men også hvorfor.
Stykket følger tenåringen Elias (Ansgar Korsæth), og hans ufrivillige møte med de innsatte og ansatte på oppdragelsesanstalten. Bestyreren (Cato Storengen) styrer guttehjemmet med jernhånd, med god hjelp av Roar Johansen i rollen som den piskesvingende vaktmesteren. Johansen klarer forresten å være vekselvis komisk og skremmende, uten at det blir unaturlig.
Forestillingen bæres dog på skuldrene til Ansgar og Magnus Korsæth, hele vegen igjennom. Magnus, som på glimrende vis portretterer problemmakeren Oskar, overbeviser så til de grader. Den fandenivoldske rebellen gjør livet surt Elias, men akseptere han gradvis inn i gjengen. Oskar er et komplekst problembarn som stadig motsetter seg ledelsen, og Hemstad gir han liv ut til fingerspissene. Samspillet mellom Elias og den yngre gutten Marken (spilt av Amund Korsæth) er også en viktig del av historien. Alle Korsæthene har krevende roller med stort følelsesregister, og de unge skuespillerne klarer å etablere et troverdig vennskap.

Et glimrende stykke

Regissør Lars Erik Holter har sørget for at forestillingen aldri har et eneste dødpunkt. Med mange små, men gjennomtenkte regigrep glir scenene uproblematisk framover. Det dreibare isolatet er en genistrek, og det samme er bruken av stemningsskapende musikk. Samspillet mellom hovedrollene er gjennomgående bra, og Holter lykkes mang en gang å skape en klump i halsen til oss på benkeradene. Og like imponerende er spillegleden til resten av ensemblet. Alle som en er ett hundre prosent til stede, og gjør sin del i å skape en realistisk og troverdig univers. Å være der det skjedde og få et lite innblikk i fortidens synder, er en historietime man sent kommer til å glemme. Det vonde, det triste, det forferdelig, og de små lyspunktene - alt fortalt og formidlet på mesterlig vis. Bravo!
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00