Vinner Erland Dalen mester-borgerkappa blir det sikkert kor av det. For det blir alt han tar i.
Hamars profilerte dirigent, Erland Dalen, kan knapt se folk, før han ser kor. Siden han feide inn på kulturscenen i Hamar allerede som førsteåring på lærerskolen, til han i dag presenteres som en god kandidat til tittelen Årets Mesterborger av Hammer by, har han hatt kor i blikket. Gjennom tre tiår har han dannet og dirigert kor i alle størrelser og kategorier, fra barnekoret Filiokus til Damenes Aften og store prosjektkor.
Jag kann icke räckna dom alla, som det står i den svenske sangen. Og det er det neimen ikke sikkert dirigent Dalen kan heller, men når han tenker etter bare de han kommer på i farten, blir det dusinet fullt - før han har kommet til sine mange prosjektkor. Og det er for denne utrettelige innsats for korbevegelsen, lokalt, regionalt og nasjonalt, han nå er nominert til mesterborgerkappa.
Erland Dalen arbeider i dag som musikkfaglig korkonsulent og prosjektkoordinator i Norges Korforbund. Før det, rakk han å få gullklokka for 25 års tjeneste som lærer i Hamar kommune.
Nå dirigerer han kor lokalt og regionalt og har sørøstlandet som sitt fremste ansvarsområde i korforbundet. I Hamar forbinder vi ham gjerne med Damenes Aften og barnekoret Filiokus. Men han har mye mer! I øyeblikket er han for eksempel, sammen med Hamars andre mesterdirigent Thomas Caplin, i gang med et ambisiøst ungdomskorprosjekt. Ungdomskoret ED/TC går for gull, har tenkt seg til verdens største korkonkurranse i Cincinnati, USA neste år og synger for å hente hjem gullpokal.
Koret gir sin første egne konsert i Hamar Domkirke andre pinsedag. Det er også mulig det blir tv-serie av prosjektet. Og forrige helg var Dalen i England og høstet impulser fra Rock Choir-bølgen, som han gjerne vil få til å skylle inn over Norge også.
På hjemmesida til Damenes Aften står det at Erland Dalen i hele sitt liv har vært framtredende og aktiv i musikk- og kulturlivet. Så langt går ikke vi, men konstaterer at han allerede da han kom til Hamar for å bli lærer, dirigerte blandakoret hjemme. Og seks år før tok han over dirigentpinnen for Scala mannskor fra sin lærer, mens han gikk på Foss videregående i Oslo. Det var en av de siste gangene han dirigerte et kor med lavt ambisjonsnivå, høydepunktet der skal ha vært Eu de Vie i pausen.
Nå tar han sine kor høyt til vers/værs, ut i verden, og har høstet en rekke medaljer og hederspriser sammen med sine sangere, ikke minst Damenes Aften.
Erland Dalen er en ildsjel og det gror kor i hans spor. Ikke bare her på Hamar, hvor han BLANT ANNET har dirigert Hamar Jentekor, Hamar Guttekor, Hamar Ungdomskor, Damenes Aften, Barnekoret Filiokus, og Storhamar Blandet kor.
Nei, også da han dro til Spania for å være lærer og ha pause fra koringen, skjøt det opp et kor, bare et par uker etter at familien Dalen hadde landet. Cor Favor! Han har fremdeles hus i Spania og tette bånd, står eksempelvis som en av initiativtakerne og drivkreftene bak spansk-norske dager i Spania, hvert år. Dette er ei uke som bringer norske kulturperler til Spanias kyst. I år kommer eksempelvis Arve Tellefsen, og lista over notabiliteter som har vært der er lang. Erland Dalen står også som korforbundets mann i Singing Costa Blanca i november. Han arbeider også mye på store korprosjekter, som kommer hele Norge til gode.
Men det er innsatsen på hjemmebane, som nå har ført ham til mesterborgerkandidatur. Den alene har vært og er formidabel. Ikke minst er hans innsats for å rekruttere nye sangere, få det til å gro kor i barnas og ungdommens rekker, viktig.
Jeg er lamslått, sa Dalen til HAs utsendte, da han uten forvarsel ble tildelt hedmarkenkommunenes regionale kulturpris for en tid siden. Det var i grunn sensasjonelt, for det er sjeldent Erland Dalen blir lamslått. Nå har vi sjansen til å se det igjen, hvis stemmene går i hans retning. Kanskje får Middelalderfestivalens publikum også spontant bli prosjektkor, hvis han får kappa? Det er jo slik med ham, ser han folk, så ser han kor og mulighet for vakker musikk. Og det er det han brenner for; å skape musikk i lag med andre, spre gleden ved å synge sammen.
 

Klikk for kommentarer
Hva synes du? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Hold en saklig og respektfull tone og husk at mange kan lese det du skriver. Brudd på disse reglene kan føre til at du blir utestengt fra forumet.
Facebook-kommentarer:

HA-redaksjonen overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl 08 og 22. På natten er det stengt for kommentering.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.