Du har sikkert sett haugen når du kjører forbi, selv om den lenge har vært ganske nedgrodd av busker. Kjører du Vangsvegen ut av Hamar og passerer forretningen Jula på høyre side, ligger haugen til venstre, tett inntil vegen.

Men til daglig tenker du ikke nødvendigvis på at det kan ligge restene av et vikingskip der.

Støttespillere

Gravhaugen på Elvsholmen i Åkersvika er Hedmarks største gravhaug fra forhistorisk tid. Den er ca. 50 meter i tverrmål og seks meter høy. Mange har i årenes løp hevdet at det ligger et vikingskip i den. En ivrig gruppe med Knut Ståle Hauge og Hans Erik Stadshaug i spissen, har nå fått «skranglet sammen», som de sier, penger fra bank, kommune og fylkeskommune slik at haugen endelig kan bli undersøkt med moderne utstyr. Blant mange støttespillere har også vært ordfører Einar Busterud og fylkesarkeolog Ove Holseng.

Mandag og tirsdag denne uka har de første undersøkelsene blitt gjort. Da har representanter fra NIKU – Norsk institutt for kulturminneforskning – gjennomført en jordradarundersøkelse av haugen med omgivelser.

– Selv om resultatene fra undersøkelsen må tolkes i ettertid, er det likevel utrolig spennende å være med på det, sier Knut Ståle Hauge.

jordradar

– Det er to ting som er gjort disse to dagene, forteller Hauge.

For det første er det tatt i bruk laserapparater for å skanne haugen og området oppe på bakken, for å få en tredimensjonal modell av terrenget.

For det andre er haugen blitt systematisk gått over med en jordradar, som kan gjøre det mulig å se strukturene på lagene i bakken. Resultatet skal sendes til Østerrike for å bli tolket i detalj. Ifølge Knut Ståle Hauge er håpet å få resultatet av dette allerede før jul.

Neste trinn

Dersom de første målingene viser at det er noe i haugen, vil neste fase ifølge Hauge være å søke om å få foretatt en kjerneboring midt oppe på haugen.

– Da kan en se om det er for eksempel er treverk nedi der, sier Hauge.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.