Suksesshistorien er slett ingen selvfølge. For 15 år siden var det lite kommersiell dyrking og lite bruk av sjalottløk i Norge. Men godt hjulpet av en kjendiskokk på TV som alltid hadde med seg noen rare, små løker på tur, ble vi inspirert til nye ideer, forteller Landfald. - På den tiden var vi på jakt etter et interessant nisjeprodukt. Mesterkokken Arne Brimis entusiasme for sjalottløken smittet over på oss, og vi begynte å dyrke den. Dessuten hadde vi følelsen av at Brimi hadde klart å berede grunnen for det nye produktet i markedet. Han var en uvurderlig drahjelp!

PRODUKSJONEN STARTET i liten skala.
- Vi begynte med bare noen få fårer, kanskje et par mål til sammen, forteller Landfald.
Erfaringene var at jordsmonn og klima var velegnet for dyrking av sjalottløk. Dessuten likte både vi og forbrukerne den nye løken. Kort fortalt økte vi produksjonsarealet gradvis. Nå dyrker vi sjalottløk på cirka 150 mål og bruker teknisk avansert dyrkingsutstyr. Med en maksimal avkastning på nærmere to tonn per dekar, kan årsproduksjonen komme opp i bortimot 300.000 kilo sjalottløk. I år vil det utgjøre fjerdeparten av hele det norske forbruket.
Øvre Kaaterud gård i Ottestad blir dermed Norges klart største sjalottløkdyrker. For øvrig er det bare fem kommersielle dyrkere av sjalottløk i hele Norge. Tre av dem ligger i Mjøsdistriktet, der jordsmonn og innlandsklima er til sjalottløkens og sjalottløknyternes fordel.

I TAKT MED økt dyrking av sjalottløk, har driverne på Øvre Kaaterud satset betydelig på anlegg for tørking, lagring og pakking av løken.
Det er gjort store investeringer i høyteknologiske bygg og anlegg til disse formålene. Resultatet er nå at gården både dyrker og pakker sitt eget produkt klart for leveranse til grossisten. - Samarbeidet med grossisten Bama har vært til stor fordel for begge parter, sier Per-Otto Landfald. Det er også utviklet egne etiketter til løkpakkene. På etikettene kommer det fram at dette er sjalottløk fra Stange i Hedmark. Dessuten gis det informasjon om sjalottløkens varierte bruksområder og muligheter i tilberedningen.

PRISUTVIKLINGEN for norsk sjalottløk har vært til forbrukernes fordel de siste årene, forteller Landfald. - Som en følge av gode, naturgitte forhold under dyrkingen i kombinasjon med rasjonell drift, er prisene på norskdyrket sjalottløk nå på linje med importert løk av sammenliknbar kvalitet, sier han.
 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.