Er vi egentlig et pottitland lenger? Det virker ikke slik.
Forleden dukket det opp en pressemelding fra NTB, der det heter at Norge er det landet i Europa som spiser minst poteter. Og selv om vi er blitt et pizza- og pastaland, var det egentlig litt overraskende, tross alt. Enda verre er det at nå skal italienerne hjelpe oss til å spise mer potet.
Ifølge pressemeldingen viser de siste sammenlignbare tallene at det norske potetkonsumet nådde en ny bunnrekord i 2009. Med 32 kilo spiste poteter pr. innbygger endte vi klart bak land som Storbritannia med 114 kilo pr. innbygger og Irland med 104 kilo pr. innbygger.
Selv pastaspiserne i Italia endte foran Norge med et konsum på 39 kg poteter pr. innbygger.
På topp ligger Hviterussland hvor det spises hele 337 kilo poteter pr. innbygger. Det vil si at en hviterusser spiser nesten 300 kilo mer potet i året enn en nordmann.
Og det er ingen oppgang å spore, snarere tvert imot. De nyeste tallene fra SSB viser at utviklingen har forverret seg, for i 2009 nådde potetkonsumet i Norge en ny bunnrekord med kun 25,1 kg konsumerte poteter pr. innbygger. Det betyr at det her til lands har vært en nedgang i potetspisingen på nærmere 30 prosent de siste ti årene.
Ingen andre land i Europa har hatt en tilsvarende negativ utvikling når det gjelder poteten.
MEN HJELP ER på veg. For nå tar EU og den italienske stat affære og skal prøve å sørge for at vi igjen skal bli et potetspisende folkeferd gjennom økt import av nypoteter fra middelhavslandene.
Tallene fra SSB viser at det i hovedsak er brød- og kornprodukter som erstatter poteten ved norske middagsbord. En av årsakene til det, er kanskje at produkter som frossenpizzaen og den slags er raskere alternativ for familier i tidsklemma, sier den italienske potetnæringens talsmann, Augusto Renella fra organisasjonen Naturitalia.
En annen mulig årsak, mener denne Renella, er at potetsesongen i Norge er for kort til å gi en tilfredsstillende tilgang av nypoteter til norske butikker i vinterhalvåret. Og det er på dette feltet italienerne skal sette inn sin redningsaksjon.
De europeiske landene rundt Middelhavet er største produsenter av nypoteter. Så nå har EU, den italienske stat, og den italienske bransjeorganisasjonen, Italpatate and Unapa sammen med Naturitalia, bestemt seg for å gjøre nordmenn til helårs nypotetspisere, ifølge NTBs pressemelding.
Italienerne starter nå en sjarmoffensiv rettet mot norske forbrukere for å øke fokuset på nypoteten som delikatesse. Målet er å lære oss nye, spennende måter å bruke nypoteter i matlagingen. Blant annet blir det arrangert en egen nypotetuke i Trondheims restaurantnæring der den italienske Michelin-stjernekokken, Vincezo Cammerucci, har utfordret trønderske kokker til å finne nye, spennende måter å bruke poteten på i matlagingen.
- Nypoteten blir i Italia og andre middelhavsland brukt som en delikatesse ved middagsbordene. Gjennom å øke tilgangen og fokuset på nypoteter i Norge, tror vi derfor det er mulig å få nordmenn til å spise mer poteter, sier Augusto Renella.
 

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.