Det er så mange som trenger hjelp, i verden og rett rundt hjørnet. Røde Kors har vært her for oss i hundre og femti år. Her er virkelig en fin anledning for oss å alle til å bidra. Her trengs både penger og innsats. Fine gavekort i jula kan være: To hundre kroner gir to hundre liter rent vann til mennesker på flukt, hundre og førti kroner gir mat til to barn i en måned, to hundre og femti kroner gir tre personer hjelp på et feltsykehus. Eller hva med å melde seg som besøksvenn? Eller stille som kaffekoker når det trengs i en situasjon?

– Skal vi begynne med Røde Kors og jula. Har Røde Kors noen spesiell funksjon i jula?

– Absolutt. Akkurat nå her på kontoret er det julegaveutdeling for familier med begrenset økonomi. I gavene er det eksempelvis strikketøy, som flere damer har bidratt med. Og julaften har vi, i samarbeid med Hamar Frivillighetssentral og sponsorer, vårt tradisjonelle arrangement på Gregers på Hamar. Lokallag andre steder har også arrangementer.

– Hva kan vi hjelpe til med her og nå i forbindelse med juletida?

– Det store og kritiske i øyeblikket er selvsagt situasjonen i Syria. Her samarbeider Røde Kors med syrisk Røde Halvmåne. Tusenvis på tusenvis er på flukt uten noe som helst i bagasjen.

– Kan vi bidra med noe annet enn penger?

– Situasjonen i Syria er PRIO en, men vi må ikke glemme at det også er behov i Norge, og det gjelder jo ikke bare i jula. Vi trenger flere medlemmer, vi trenger flere givere. Og det er mange oppgaver. Den beste julegaven her lokalt vil være å melde seg for å delta i våre aktiviteter.

– Kan hvem som helst melde seg?

– Ja. Her er det muligheter for alle. Og den som melder seg trenger ikke være redd for å bli satt til noe man ikke ønsker. Det kan være så enkelt som å bidra med kaffekoking, til å delta i hjelpekorps. Helt spesielt for oss er også at vi tilbyr kurs og tilbyr støtte for alle som ønsker det. For 2017 er et av våre mål å heve den lokale beredskapen, og det betyr at vi trenger personer som er villig til å stille opp om noe skulle skje, eksempelvis under en flomsituasjon. Lokal beredskap starter med deg, om strømmen skulle gå og det er minus tjue kuldegrader ute. Da trengs det kanskje litt ekstra ved, og kanskje en primus som man kan koke kaffe med.

– Og hva om vi vil gi penger, til eksempelvis de som trenger det i Syria? Hvordan gjør vi det enklest? For den som kanskje er ute i siste liten, og synes det er kleint med julehandel på bensinstasjonen?

– Gi et gavekort. Det er lett å finne fram på våre nettsider. Eller skriv på en overføring at det er en gave, ta ut en print av overføringen og legg denne i en konvolutt under juletreet.

– Hva slags hjelpearbeid er det mest av i Hedmark?

– Den største innsatsen gjøres nok med å hjelpe til med integreringen av flyktninger og asylsøkere. Og vi gjør en stor jobb med besøkstjeneste for ensomme, både privat og på sykehjem. Vi har også startet med vitnetjeneste, en støtte for mennesker som vitner for første gang i en rettssak.

– Hvor mange frivillige er i Hedmark Røde Kors?

– Totalt er det registrert 5.125 medlemmer i Hedmark, og 841 givermedlemmer. Cirka 1.500 medlemmer er aktive.

– Hvorfor engasjerte du deg selv i Røde Kors?

– Jeg har vært med siden 1966. Broren min var i hjelpekorpset, og moren min var i besøkstjenesten. Vi hadde alle vennene våre i Røde Kors. Vi var badevakter og skipatrulje – og etter hvert holdt vi kurs.

– Hva synes du selv du har fått igjen for innsatsen i disse femti åra?

– Det er helt utrolig. Arbeidet beriker en selv. Det er vennskap, det er sosial omgang. Jeg lærer nye ting, og får følelsen av å være til nytte. Det er den beste belønning noe menneske kan få.

– Og om vi skulle få det gode over oss nå i jula, og virkelig ønske å bidra. Hva ville du råde oss til å gjøre?

– Syria-aksjonen er den mest akutte, men også ville jeg anbefale å melde seg som frivillig. Vi kunne gjerne fordoble antall frivillige. Det er sagt at vi i 2030 vil mangle tretti tusen helsearbeidere. Det er noe å tenke på. Vi er ganske gode på frivillig arbeid i Norge, men vi er ikke verdens beste, om vi skulle tro det. Under et studiebesøk i Texas besøkte jeg et sykehus med åtte hundre frivillige som alle hadde forpliktet seg til å jobbe åtte timer i måneden. De jobbet med alt mulig, alt fra å delta som sykehusklovner, jobbe som renholdsarbeidere og gartnere.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.