Senterpartiet fortsetter å sette rekorder. Nylig viste en meningsmåling for mai i Dagens Næringsliv at Senterpartiet har en oppslutning på 15,3 prosent. Det gir partileder Trygve Slagsvold Vedum god grunn til å smile før han skal gå løs på valgkampen.

– Dere setter stadig nye rekorder gjennom meningsmålingene. Hvordan opplever du framgangen dere har?

– Først og fremst er det veldig motiverende med sånne målinger. Det handler om at folk er enige med oss. Vi har vært tydelige i diskusjoner om beredskap og rundt Heimevernet, men også i mykere ting som å ha skole og sykehjem i nærmiljøet og om kommunesammenslåing. Der regjeringen har vært usikre, har vi vært tydelige, for eksempel rundt det å sikre norsk eierskap og naturressurser. Men meningsmålingene er løypemeldinger. Vi har ikke fått noen stemmer ennå.

– Hvordan er det å være leder når det går så bra?

– Jeg føler på et stort ansvar. Det er mye som står på spill. Men jeg blir selvfølgelig glad når vi har de beste målingene noen gang. Det er tyngre å være partileder om man ligger på rundt fire prosent.

– Du frykter ikke at Senterpartiet har nådd formtoppen for tidlig med tanke på høsten valg?

– Politikk handler om interesser. Vi må si det vi mener er rett. Slik som i rovdyrsaken i vinter der vi var klare på at man må ta hensyn til lokale interesser. Vi kan ikke vente med å si hva vi mener i februar eller mars fordi det er lurere å si det i mai. Mye handler om politisk spill, men jeg tenker ikke sånn.

– Hvor stor er sannsynligheten for at Senterpartiet kan få to representanter fra Hedmark på Stortinget etter høstens valg?

– Det er mange faktorer som avgjør det, men slik målingene er nå er det absolutt innenfor rekkevidde. Vi må bare stå på og vise oss tilliten verdig. En utfordring for Frp, for eksempel, er at de har lovet mindre bompenger, vegen skal bygges raskere enn noen gang og lavere drivstoffavgifter. Det er mange store ord, men lite handling.

– I mediene den siste tiden, blant annet i VG, har det vært skrevet om at Politidirektoratet har forsøkt å stoppe samlokalisering av alarmsentralene, som Stortinget har bestemt. Hva er ditt syn på den saken?

– Jeg er bekymret over at Politidirektoratet har vokst så voldsomt de siste årene. Det er blitt brukt veldig mye ressurser og styringen av justissektoren har vært lite tillitvekkende. Det har vært et ønske innad at avgjørelsene skal tas hos direktoratet og ikke hos ministeren. Om vi får være med å styre etter valget vil vi gjøre det vi kan for å skape ro internt hos politiet. Nærpolitireformen virker mer som en fjernpolitireform. Her i Hedmark har man også følt på få ressurser og mange i politiet har følt seg presset de siste årene.

– Denne uken var flere tusen i bønder i Oslo for å aksjonere mot jordbruksoppgjøret. Er du fortsatt på krigsstien i den saken?

– Det blir en hard kamp i Stortinget, og vi håper flere vil være med å sette skapet på plass. Vi mener det er viktig for landet å ha egen matproduksjon, både i tilfelle noe skulle skje, og for at det skaper mange arbeidsplasser. Se bare på slakteriet på Rudshøgda, det er over 500 i jobb bare der. Inntektsutviklingen må følges opp bedre. I den saken er Stortinget og regjeringen i konflikt.

– Jernbanedebatten raser fortsatt i Hamar. Hva skal til for å få en avgjørelse der?

– Kommunen er planmyndighet, men et er til sjuende og sist regjeringen som må ta en beslutningen i saken siden det handler om nasjonale interesser. Jeg vil være forsiktig med å forskuttere noe, men vi må få jernbanen inn til Hamar. Stange er en fin plass, men den kan ikke stoppe der. Det er ulike interesser, og vi må høre på både Hamar og fylkeskommunen. Det må bli tatt en beslutning fort, men den må være gjennomtenkt.

– Etter høstens valg kan vi få en situasjon der det kun er fire partier (Ap, H, Sp og Frp) som skal styre landet. Hvordan ser du på en slik situasjon?

– I utgangspunktet tror jeg flere partier kommer over sperregrensen, men det er velgerne som bestemmer, og det er det mest ekstreme utfallet som kan bli. Min jobb er uansett å sikre at vi gjør et godt valg, og jeg må gjøre en best mulig jobb mot det.

– Over til helt andre ting: Hva er dine planer for sommeren?

– Jeg håper å få vært mest mulig i, rundt og gjerne midt oppi Mjøsa om temperaturene i vannet tillater det. Jeg håper det også blir tid til å være hjemme. I tillegg skal jeg en tur til Italia. Og så klart skal vi starte valgkampen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.