Stange-jenta Martine Ripsrud er toppidrettsutøver. Dermed har hun også fokus på nettopp det. Skøytesprinteren har som mål å bli best, og lever deretter. Om hun ikke har sett seg selv stående på seierspallen både som olympisk mester og verdensmester, så er det faktisk det hun trener for. Det betyr at hun har et sterkt fokus på alt hun gjør og ikke minst hva hun har i seg. Dopingsaken med Therese Johaug har vært ei varsellampe som har gjort at idrettsutøvere har et ekstra fokus på forsiktighet. Det kommer vi tilbake til.

20-åringen hadde naturligvis ikke klart for seg hvordan skøytekarrieren kunne bli da hun en vinterdag i 1999 ble med faren sin på Stange stadion som er hennes spesielle sted.

– Far hadde selv gått på skøyter da han var ung, og det var flere i familien på farssiden som var opptatt av skøyter, forteller Martine Ripsrud.

Fire år gammel fikk hun snørt på seg et par ishockeyskøyter, og med ei bruskasse til å støtte seg på tok vesle Martine sine første skøyteskjær.

– Jeg kan ikke si at jeg husker den aller første gangen jeg gikk, men jeg kan se for meg hvordan det var her i starten. Også husker jeg veldig godt da jeg fikk prøve lengdeløpsskøyter for første gang. Det var den gamle typen, og jeg syntes de var både ustødige og stive, smiler Martine.

Nå var det ikke gitt helt fra begynnelsen at det var skøyter som skulle bli idretten hennes. Martine spilte håndball og drev med svømming. Men snart skulle hun bli skøytefrelst.

– Da jeg var åtte, ni år gammel fikk jeg mine første klappskøyter, og etter det er jeg blitt værende på skøytebanen. På den tiden var det også mange som gikk på skøyter her på Stange, og det var helt sykt gøy å være på skøytebanen sammen med alle de andre.

Tar vi et dypdykk i HA-arkivet, blir søkertreffene på Martine Ripsrud bare flere og flere etter som årene går. Aller første gang vi finner navnet hennes i skøytesammenheng, er 22. november 2004. Martine og skøytegjengen fra Stange har vært på Valle Hovin og deltatt i ASK-cup. Vi gjengir slik det sto i avisa: 100 meter, klasse rekrutt: Lene Hoberg, Stange SK 20,2, Malin Hansen Stange SK 22,3, Martine Ripsrud, Stange SK 17,00.

I det samme stevnet gikk Martine 400 meter på 1.01,6.

– Når begynte du å satse på skøyter?

– Det var i 13–14 årsalderen. Jeg var ganske god som liten, og mye av drivkraften min er at jeg alltid har utviklet meg som skøyteløper. Bortsett fra ett år da jeg var mye sjuk som 15-åring, har jeg hatt utvikling hele veien. Det har vært veldig inspirerende, sier Martine.

– Men hva er det som er så inspirerende med å gå rundt og rundt på ei bane?

– Det er kanskje det merkeligste en kan drive med, ler hun. – Men det er så gøy når det går fort. Når jeg går inn i siste indre på en 500 meter, får det bære eller briste. Da er jeg langt utenfor komfortsonen, og farten gir meg et skikkelig adrenalinkick, forteller sprinteren med 38,59 som pers på distansen.

Selv om hun er juniornorgesmester flere ganger og har sølv på både sprint sammenlagt og på 500- og 1.000 meter, kom hun bare med i C-gruppen da Norges Skøyteforbund tok ut sine landslag denne sesongen. Det kunne for så vidt ha vært greit nok det, men samtidig fikk Martine beskjed om at hun måtte dekke alle utgiftene sine på landslaget selv hvis hun ville være med.

– Det var kjipt der og da, og jeg vurderte et øyeblikk å droppe skøytesatsingen. Men skøyter er livet mitt, så jeg bestemte meg for at dette skal jeg klare!

En nabo hjalp til med å skaffe sponsorer, skøytegruppa og hovedlaget i Stange Sportsklubb bidro i tillegg til noen stipender. Martine trodde først hun trengte 150.000 kroner, men har landet på 100.000 som går med til alt hun trenger i forbindelse med samlinger.

– Det er vel egentlig foreldrene mine som er hovedsponsor. De har hjulpet meg i alle år, men det hadde ikke vært bra om det var de som skulle legge ut 100.000 kroner for skøytekarrieren min. Nei, det hadde ikke vært riktig, sier hun.

Som så mange andre trodde Martine knapt det hun hørte da dopingsaken med Therese Johaug ble kjent.

– Den kom nok som et sjokk for alle idrettsutøvere i Norge. Også jeg har tillit til støtteapparatet vårt, men må sjekke alt jeg har i meg. Har naturligvis hatt den rutinen fra før, men etter denne saken er jeg blitt ekstra oppmerksom. Som toppidrettsutøver er det mye å se opp for. Mye å ofre. Men jeg har lagt livet i skøyter. Når vennene mine drar ut på byen, er det uten meg. Jeg tar mine valg ut ifra hvordan jeg vil være som idrettsutøver. Om et halvt år vil jeg ikke tenke tilbake på at jeg har slurvet en dag på trening. Jeg skal vite at jeg har gjort den jobben jeg kunne for å gå fort på skøyter, sier Martine Ripsrud som i oppkjøringen til sesongen trener 11 økter i uka på til sammen 25–30 timer.

Etter å ha blitt nummer to på 500 meter i NM nylig, hadde hun håp om å få delta i verdenscupen i Kina og Japan nå i november, men siden hun ikke er klar for A-gruppen, tar heller ikke skøyteforbundet seg råd til å sende henne dit.

Men Martine er klar for verdenscup i Minsk for U23-løpere og verdenscupen i Heerenveen. Og det store målet denne sesongen er VM i Calgary på nyåret.

– Og så var det OL i 2022?

– Jeg drømmer om å stå på toppen av seierspallen i OL etter å ha gjort det perfekte løpet på 500 meter. Jeg vet naturligvis at det kan bli vanskelig, men ikke glem at jeg er ung og kan utvikle meg mye som løper i årene som kommer. Jeg satser alt på skøyter, sier Stange-jenta som blir 21 år mandag.

FAKTA - MARTINE RIPSRUD

Født: 31.10.1995.

Sivil status: Singel.

Bosted: Stange.

Yrke: Skøyteløper,

Hobby: Skøyter.

Meritter: I juniorklassen: Sprintnorgesmester tre ganger og en gang allround, 10. plass på 500 meter i junior-VM. I seniorklassen: en gull og to sølv på 500 meter enkeltdistansen, sølv i sprint-NM, sølv og bronse på 1.000 meter enkeltdistanser.

Personlige rekorder: 500 meter: 38,59, 1.000 meter: 1.17,78, 1.500 meter: 2.02,6, 3.000 meter: 4.38,3.

Saken: I en reportasjeserie har HA vært med noen personer til deres spesielle sted i nærområdet.

Les også
HELG Martine Ripsrud har flere steder som hun setter pris på, og vi har bedt henne om å fortelle om tre steder til.
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.