Du ser den ikke før du omtrent står under den. Hvor den ligger er hemmelig fram til noen uker før ankomst. Da får du tilsendt en vegbeskrivelse sammen med informasjon om det som er nødvendig å pakke. En myk sti fører fram, og mellom barnålene siver lyset fra ei blek formiddagssol. En håndfull blåbærplanter står og gleder seg til høsten. Ute på myra fordufter den siste tåka. I luftlinje er det ikke langt til byens gleder, larm og folkemengder. Her oppe i skogen i Veldre og Nes allmenninger, på vegen mot Ljøsheim, er det stille. Helt stille. Men det er ikke hele tiden du kan høre en barnål falle mot mose og svart jord.

– Vi hadde fem ekorn som satt ute på matfatet samtidig.

Ned fra tretopphytta kommer to entusiastiske tretoppturister. Trond Bjørklund (40) og Ingeborg Mjanger (42). Ekteparet fra Fetsund har tilbrakt ei natt mellom furuleggene, og fotoapparatet og søketjenesten Google har fått kjørt seg.

– Vi har også sett bokfink, nøtteskrike, grønnsisik, kjøttmeis og granmeis, forteller Mjanger.

I det hele tatt har de to romerikingene fått et nært møte med store deler av fugleriket i skogen. Skogdue, ringdue og flaggspett var også innom, og ute på myra holdt fem orrhaner et spetakkel kvelden før.

– Vi våkna klokken ti over halv fire i natt, men klarte ikke å sove igjen. Det skjedde så mye utenfor her, forklarer tretoppturistene.

Inne i skauen knaker det i kvist, men det er ikke skogens konge eller andre lokale firbeinte som er ute for å strekke på beina. Ut av skogbrynet kommer Frode Schei (57), samboeren Ann-Mari Jahr (44) og labradoren Lea. Med seg bærer de forsyninger til tretopphytta som ruver åtte meter oppe i været. Hytta kalles Furuhytta, og var den første Schei fikk bygget i 2005. Siden har det blitt fire til, og nå bygges den sjette på Helgøya. I 2011 kunne han for første gang ta lønn ut av selskapet, fra 2012 til 2014 ble omsetningen doblet, og i dag lever både han og samboeren ene og alene av å drifte de seks tretopphyttene. Siden 2009 har de hatt gjester hver eneste natt, og de tre siste årene har det vært hundre prosent belegg hele året. Det betyr 7–8000 gjester årlig.

– Jeg tror folk søker en kombinasjon av spenning og ro, slår Schei fast, og lemper noen digre dunker med vann ned på bakken.

Han får raskt anerkjennende svar av turistene.

– Jeg jobber ved siden av Sinsen-krysset og en diger byggeplass. Dette er en annen verden. Her blir man ikke stressa, forteller Bjørklund.

– Fy søren for et opplegg. I går kveld lå vi bare på hemsen og kikka ned på myra, sier Mjanger.

For natta i Furuhytta ga virkelig mersmak for paret fra Fetsund, og de er ikke byfolk som hadde sin første tur utenfor asfalt og betong. De er vante fjellfolk, og har vanligvis Jotunheimen som tumleplass. Helst tilbringer de annenhver helg i telt og naturen er en hobby. Det å se skogen falle til ro fra midt oppe i trærne, var en annerledes og spennende opplevelse.

– Under skumringen i går, så ble det plutselig helt stille her. Det er et helt annet liv her oppe enn der nede, sier Bjørklund.

De to giftet seg for halvannet år siden, og oppholdet var en bryllupsgave. Selve bryllupsreisen var ei uke på fottur i fjellet, men det virker som døgnet i Ringsaker-skogen har satt like mange spor. Før de slenger sekkene på ryggen og tusler nedover stien mot parkeringsplassen, takker de driverparet for et fortreffelig opphold.

– Dette ga mersmak. sier Mjanger, før de blir oppslukt av skogen.

Det setter Schei og Jahr pris på å høre. I gjestebøkene på hyttene er ordet «magisk» en gjenganger, og skal du bestille overnatting, bør du være tidlig ute. Ofte flere måneder i forvegen. Allerede om et par timer kommer det nye gjester til hytta, og derfor må de se til at alt er klart for nok et døgn i tretoppene.

– Vi kan vel tenke på å avslutte trugesesongen nå? humrer Schei og pakker sammen trugene som har hengt på trappa opp til hytta.

– Er du ferdig snart Ann-Mari? roper han opp til sin bedre halvdel som fikser oppe i hytta.

– Jeg skal bare bytte et putetrekk, lyder svaret fra trekronene.

Der oppe i høyden har gjestene alt de trenger for et godt opphold. En liten Jøtul-vedovn sørger for å varme frosne ledd, og både kjøleskap og komfyr er på plass for å sikre at det gastronomiske også kan bli en minneverdig seanse. Når det er sagt, er Furuhytta den mest enkle, selv om den ble pusset opp i 2012. De nyere hyttene har også dusj og biotoalett. Ideen til å bygge i tretoppene, fikk Schei allerede mens han var en ung villbass.

– Ideen har vært med meg helt siden jeg var smågutt og klatra i trær, forteller Schei.

Fram til hyttene ble mulig å leve av, jobbet han som skogvokter i Nes og Veldre-allmenninger, og gjennom jobben hadde han muligheten til å spotte gode plasser for å bygge tretopphytter. I 2005 sto altså den første hytta ferdig, forankret i to store og erfarne furutrær som husker krigen, unionsoppløsningen og som allerede var godt voksne året Norge fikk sin grunnlov. Schei tror det dog er naturlovene som er med på å gjøre at så mange trives godt oppe i ekornets rike.

– Jeg tror vi må tilbake til tida da vi var vant til å flykte fra dyr og fiender. Folk føler seg naturlig trygge her oppe i høyden, sier treentusiasten, og utfyller på utfordring:

– Når du kommer på et trygt sted i naturen, kjenner man mer på det å være til stede. Du kjenner på stillheten i mørket. Du kjenner på det å leve. Her får du ikke alle de inntrykkene som du må bearbeide i et urbant miljø, svarer Schei.

Og den følelsen er såpass populær at samboerparet har planer om å utvide geskjeften. Schei har tidligere fått støtte av Innovasjon Norge og har hele tiden hatt Ringsaker kommune i ryggen. Nå bygges altså hytte nummer seks, Klatrehytta ferdig på Helgøya. Prosjektet er et samarbeid med Helgøya klatrepark og TV-kanalen Animal Planet. Programmet «Treehouse Masters» med den berømte trehusbyggeren Pete Nelson i spissen ble imponert da de besøkte hyttene til Schei og Jahr høsten 2016, og i årets sesong av programmet er en egen episode viet tretopphyttene i Ringsaker, og et par i Sverige. Schei beskriver at det har vært en fascinerende opplevelse å bygge ei hytte i samarbeid med amerikanerne.

– Det er femti minutter reklame for Norge og Ringsaker, sier han.

Planen er at de to erfarne tretopphyttedriverne skal drive hytta på Helgøya noen år, før den skal overlates til klatreparken. Men det er ikke det eneste jernet treelskerne har i ilden.

– Dere ser for dere enda flere hytter?

– Så lenge det er så positivt som det er nå, så er det planen. Firmaet går utrolig godt, og vi har lyst til å satse videre, svarer Schei.

Det sier han ikke på skogbunnen under Furuhytta, men i sofaen i Himmelhytta, en kort biltur på humpete veg fra førstnevnte. På bordet står kake og sjokolade. Ute på myra lander en stor rovfugl, og oppover en furustamme piler et fornøyd ekorn med dagens middag tatt fra foringsbrettet på verandaen.

Hytta med glasstak over sovehemsen er den mest populære av hyttene målt i klikk på hjemmesiden. Seks lørdager på rad på TV2 i 2014 i programmet «God kveld Norge» gjorde sitt til at hytta ble kjent, der den ligger på en liten øy ute i et trolsk skogstjern. Her kan besøkende også fiske ørret og padle i kano.

Jahr deler ut sjokolade og forteller om de dagene det blåser litt. For det kan det gjøre, selv i Innlandet.

– Når nordaværet slår inn, så knaker det godt i hytta. Det er en annen opplevelse, sier hun.

Men det er ingen fare for å ramle ned, selv om de ved enkelte anledninger har sendt hjem gjester på grunn av sterk vind. Hyttene er konstruert for å vaie i takt med trærne.

– Det er forbausende høy overlevelse blant våre gjester, humrer Schei.

Senere på dagen skal de ønske velkommen til langveisfarende fra Düsseldorf. Generelt er det stort sett nordmenn som er gjester på hyttene. For utenlandske turister, som ofte får vite om hyttene først etter ankomst i Norge, er det vanskelig å få plass siden hyttene alltid er bortbestilt i mange måneder framover. Likevel har de hatt mange internasjonale besøk. Tyskere, engelskmenn, sveitsere. For mange som besøker hyttene er det første gang de opplever komplett stillhet, og netter hvor det blir helt mørkt, her er ingen lyskilder som lyser opp ei kullsvart vinternatt.

Utenfor Himmelhytta har ekornet trukket seg tilbake med middagen, og rovfuglen har forduftet. Det lukter furunåler og suset fra trekronene er den eneste lyden.

– Det er noe med det å bo oppe i trær. Du kjenner på alle elementene. Du kjenner det svaie i trærne. Det er et sted for å senke skuldrene, avslutter Schei.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.