Det er femten år siden Innlandets filmfond Film3 ble stiftet. Inge Tenvik var daglig leder i mer enn ti år. Nå er Film3 og Filminvest Midt-Norge slått sammen til Filminvest3 – og Tenvik har blitt med videre, nå som filmkonsulent. Han gleder seg til en god framtid for TV- og filmbransjen i Innlandet.

– På kino ble Innlandet svært synlig i 2016, først og fremst med «Kongens Nei» (712.113 billetter solgt), «Snekker Andersen og Julenissen» (490.008 billetter solgt) og «Birkebeinerne» (271.374 billetter solgt). Og Henrik Dahlsbakkens filmer ble godt mottatt avkritikerne. Fikk vi oppleve det største filmåret for Innlandet noensinne?

– Det er fare for det, jeg kan i alle fall ikke komme på noe år som har vært bedre – og dette er lett å glede seg over.

– Hvilke av årets kinofilmer presentert på kino var filmfondet involvert i – og på hvilken måte?

– Vi var involvert i flere filmer, eksempelvis «Kongen Nei» hvor vi var med på å gi den første støtten og støtte til videreutvikling. Henrik M. Dahlsbakkens filmer, selvfølgelig – og «Birkebeinerne» var vi tidlig inne i en tidlig fase.

– Hva ble den største oppturen for deg?

– Den største oppturen var at vi fikk et nytt filmfond, Filminvest3. Vi fikk et fond for en større region, med større kapital og større ressurser.

– Inneholdt året også nedturer? I så fall hva?

– Det er alltid også nedturer, som eksempelvis at filmer vi har trodd på ikke solgte så godt. Henrik M. Dahlsbakken er en suksess, men det overrasket at «Cave» ikke solgte mer enn drøyt 20.000 billetter. Men vi må også huske på at filmen selger godt i utlandet. Det betyr at vi får tilbake penger som er investert, pluss at filmen gir avkastning.

– Er det flere eksempler på innlandsfilmer med suksess også i utlandet?

- «Kongens Nei» må jo nevnes. Filmen er jo med i kampen om en Oscar, Dahlsbakkens filmer er nevnt som filmer som selger bra i utlandet, og jeg tror også det gjelder «Birkebeinerne».

- Er det i det hele tatt et poeng, at filmene skal eksporteres – og i så fall hva kommer ut av det?

– Det er et stort poeng. Hvis vi skal ha muligheter til å utvikle oss, så må vi ha et salg til utlandet. Jo mer penger filmskaperne klarer å tjene, jo mer egenkapital får de – og det har jo vært kritikken, at det ikke har vært nok egenkapital. Når det gjelder utlandet handler det også om finansiering, distribusjon og annet samarbeid.

– Innlandets filmfond Film3 ble en del av Filminvest3 i 2016. Hva ble den store forskjellen?

– Mer kapital, selvsagt. Vi ble dobbelt så store, og vi har tilgang på flere spesialister. Vi må ikke til Oslo for å hente mannskap til filmene, og vi har de fasiliteter vi trenger.

– Det er 15 år siden Film3 ble etablert. Hva vil du si er det viktigste som har kommet ut av filmfondet?

– Uten fondet hadde vi ikke hatt den bransjen vi har i dag, så enkelt er det.

– Har Innlandet, både det offentlige og det private, utnyttet mulighetene godt nok?

– Det kan vi jo spørre oss om. Kanskje kunne vi vært enda flinkere til å utnytte mulighetene, men filmen «Kongens Nei» er jo en fin mulighet; både for besøksnæringen, turisme – men også kan filmen åpne mer opp for Norge som et land for filmproduksjon.

– Hvor mange bedrifter i Innlandet er i dag tilknyttet film- og TV-produksjon?

– Mellom åtti og hundre.

– Om vi skulle ønske oss enda mer kraft i film- og TV-produksjon i Innlandet, hva ville kunne løfte dette ytterligere?

– En intensivordning uten tak ville gitt mer kraft. Det ville gitt en mer kontinuerlig produksjon. Og dette er jo en ordning som i realiteten ikke koster noe.

– Hva kan vi forvente oss i 2017?

– Vi forventer en videre vekst. Fabelaktiv er jo i gang med en ny TV-serie, «Helium», og vi har jo som mål å få til en spillefilm til neste år – og kanskje enda en TV-serie.

– Hva ser du personlig mest fram til?

– Jeg gleder meg til å se alle i bransjen spille sammen på et lag, og at vi klarer å utnytte ressursene på en best mulig måte.

– Arbeidet med TV-serien «Trio» har også blitt til en spillefilm, «Trio -jakten på Olavsskrinet» (premiere 17. februar). Du var tidlig med i utviklingen av TV-serien, og nå er det blitt film. Gleder du deg litt ekstra til denne?

– Jeg var bare med på et tidlig idémøte, men jeg gleder meg, absolutt. Men jeg gleder meg alltid ekstra mye når vi har vært med på å legge til rette.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.