Ringsaker Kirke: Roger Andreassen (59) tar imot oss i den historiske steinkirken fra midten av 1100-årene, et guds hus som ble viet til Olav den hellige. Få kan mer om Ringsaker kirke enn organisten. Men den kunnskapsrike og snakkesalige karen skulle gjerne ha visst mye mer om kirkens tidlige tider til tross for at han er som et levende leksikon om både det ene og det andre.

Han er både organist og guide, og det er med stolthet han prediker om det flotte alterskapet som ble laget av Robert Moreau i Antwerpen i 1520-årene.

Men det er først og fremst kirkelyden og orgelmusikken som har gjort dette til hans spesielle sted. Så la oss starte litt etter skapelsen, for å si det slik. Ti år etter at Roger Andreassen ble døpt i den historiske kirken.

ble betatt som 10-åring

– Faren min var som hedmarkinger flest, blyg om gudstrua si, men han gikk i kirken. Jeg husker som om det var i går en spesiell søndag i 1967 da far og jeg gikk fra Moelv til gudstjeneste i Ringsaker. Jeg ble så fascinert av lyden og orgelmusikken! Rett og slett overveldet, forteller Andreassen om de vakre tonene som bredte seg ut over kirkerommet.

– Etter denne opplevelsen gikk jeg hit hver søndag for å høre orgelklangen og kjenne på atmosfæren. Jeg ble rett og slett musikkreligiøs, sier organisten.

Ja, så betatt ble Roger Andreassen at han som 12-åring søkte menighetsrådet om å få spille på kirkens orgel.

Søknaden ble avslått, men han kunne få øve på orgelet i Brøttum kirke i stedet. Så dag etter dag tok unge Roger bussen til Brøttumsbakkene, ruslet opp til kirken og satte seg ved orgelet. Sommer som vinter. Høst og vår. Om vinteren kunne det være så kaldt inne i kirken at Roger spilte i ti minutter før han måtte varme hendene i polvotter mellom tonene.

spilte i sin egen konfirmasjon

14 år gammel fikk han endelig den etterlengtede tillatelsen til å sette seg på orgelkrakken i kirken som hadde skapt hans lidenskapelige interesse. Roger skulle få lov til å spille på orgelet i Ringsaker kirke to timer i uka.

Om han brøt noen av de ti bud, så har han helt sikkert fått syndsforlatelse i ettertid, for Roger ble så besatt av å spille på orgelet at han lurte seg inn i kirken og tjuvøvde i stummende mørke, bare med et lite lys på notebrettet. Resultatet ble imidlertid så bra at presten Sigurd Osberg ga 14-åringen beskjed om at han skulle spille i sin egen konfirmasjon i mai i 1971.

– Det var utrolig stort, erindrer Roger.

Likevel var det ikke gitt at modølen skulle velge musikken som levevei.

– Nei, etter artium tok jeg norsk, tysk og latin som universitetsfag. Men allerede som 17-åring gled jeg inn som stedfortreder og høyrehånda til Ragnar Røgeberg i Hamar domkirke. En veldig lærerik post som jeg hadde fra 1975 til 1996, sier 59-åringen.

store anledninger

Han ble ansatt som organist og musikalsk leder i Ringsaker kirke i 1991, men arbeider også som frilanser, og opptrer både alene og som akkompagnatør for symfoniorkester, kor og solister. Med sin evne som rask noteleser er han ettertraktet i bransjen.

– Jeg spiller nok i 60–70 kirker årlig, og har etter hvert sittet ved orgelet i flere hundre kirker, kalkulerer mannen som blant annet har spilt i Peterskirken i Roma, Kölnerdomen, katedralene i Liverpool, Edinburgh og Dublin.

Nå er det ikke viktig for Roger Andreassen om han spiller for konge eller hattemaker, til fest eller begravelse, bare tonene er vakre og riktige til anledningen. Men vi kan jo nevne at han satt ved pianoet og var en del av ensemblet som spilte på Akershus slott i Kong Olavs 75-årsdag, 80-årsdag og 85-årsdag. Ja, da kronprins Harald fylte 50, styrte Andreassen pianotangentene da også.

Som godt over middels interessert i historie, var det stort for Roger Andreassen å være med på en begivenhet som har fått sin plass i kirkehistorien.

– Jeg hadde æren av å spille i Rosemarie Køhns ordinasjon da hun ble den første kvinnelige biskopen i Europa, forteller Andreassen som også ledet det musikalske i den samme biskopens avskjedsgudstjeneste.

den siste reise

I en årrekke spilte han også i Østre og Vestre Krematorier i Oslo, og med opp til ni seremonier hver dag, har Andreassen stått for det musikalske når det er tatt farvel med mange kjente personer. For ikke å snakke om alle de store musikerne han har spilt sammen med.

I løpet av sine år som organist er Andreassen sikker på at han for lengst har passert 10.000 bisettelser og begravelser. I over 40 år er det også blitt mer enn 2.000 gudstjenester, og den som slår på tv eller hører på radio julaften, kan være med på en konsert som har fått tittelen «Fra mørke til lys». Som tittelen gir inntrykk av, vil Ringsaker kirke stå opp med lyset denne morgenen.

håper på nytt orgel i ringsaker

Da håper organisten også at innsamlingsaksjonen til et nytt orgel vil bli begunstiget med julegaver. Kirken har i sin tid hatt fire orgler, det første så tidlig som i 1675. De neste kom i 1797 og 1914, mens dagens orgel ble innviet i 1964.

– Og det er du misfornøyd med?

– Teknisk og i klang har orgelet mange lyter. Noen lar seg lappe på, andre ikke. Jeg synes ikke orgelet har en klang som denne veldig flotte kirken vår fortjener. Akustikken i Ringsaker kirke er av de aller beste i Norge, og det er ikke uten grunn at det er spilt inn mange CD’er her. Flere lydeksperter har uttalt at det er en katedralklang i Ringsaker kirke som er Østlandets beste. Den klangen fortjener et orgel som klinger mykt og jevnt.

– Nå har vi nettopp passert fire millioner kroner, men må over fem millioner før vi kan gå ut med anbudet, forteller Roger Andreassen som gleder seg til den dagen et nytt orgel er på plass.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00