Når en kommune har lagt så mange millioner i potten for å skape et lekestativ, så er det bare én ting å gjøre: Begynne å leke, sier konstituert kulturhussjef Terje Gloppen. Og det lekes virkelig i kulturhuset. Godt over 1.000 små og store medlemmer fra lokale lag og foreninger har sine faste øvingstider i et eller flere av husets 150 rom, og huset har allerede rundet 1.5 millioner besøkende siden åpningsdagen 14. mars 2014.

Kulturskolen i Hamar tilbyr undervisning innen musikk, klassisk dans, teater, billedkunst og opplæring på alle musikkinstrumenter, og er med sine 330 elever blant aktørene som er mest aktive i huset.

I Hulda Gaborg dansesal er kulturskolens små ballerinadansere i gang ukens undervisning. HA møter mamma Olga Tennakoon og datter Nicole Tennakoon (8), som begge benytter seg av skolens ballettundervisning.

– Det er gøy å danse, sier Nicole. Hun forteller at hun allerede har gått tre år på kulturskolen og at hun går til undervisning på kulturskolen to ganger uka.

– Jeg holder på med mange andre aktiviteter i tillegg til å danse. Det kan bli litt slitsomt, men det er det verdt, sier hun. Mamma Olga forteller at hun selv ble med på dansen kort tid etter datterens første dansetime.

– Vi har en kjempeflink lærer som er utdannet ballettmester. Det finnes nok ikke en like flink lærer noe annet sted i denne regionen, sier hun til bekreftende nikk fra datteren.

– Jeg kommer nok aldri til å slutte å danse. Jeg har lyst til å danse til jeg dør, sier den unge ballerinaen. Det yrer av liv i gangen mellom undervisningslokalene i byggets 2. etasje. Kulturskolens kunstgruppe er i gang med pensel og lerret, og i øvingsrommene får skolens musikkstudenter sin ukentlige undervisning. Rektor Bjørn Inge Eide er klar på at et sentraltliggende kulturhus har betydd mye for satsingen i Kulturskolen.

– Det at så mange flinke folk er samlet på ett sted er en stor verdi i seg selv. I forhold til tidligere, da alt var spredt rundt i kommunen, ligger alt til rette for etablering av nye samarbeidsprosjekter, sier kulturskolerektoren. En høyst aktuell samarbeidspartner er Hamar Janitsjarskole, og i kulturhusets kjeller er janitsjarskolens aspiranter godt i gang med ukens øvelse. Musikantspirene har fram til nå gått på notekurs med blokkfløyte og sang, men snart skal de endelig få utdelt et skinnende blankt korpsinstrument.

– Jeg er litt spent, sier Maja Lilleengen Bergan (7), som snart skal inn til sin første klarinettime.

– Jeg har allerede prøvd litt. Nå gleder jeg meg, sier hun. Ungene flyr høyt under øvelsen, og det er mye som tyder på at leken er minst like viktig som musikken.

– Jeg begynte fordi broren min begynte i korps. Det er veldig morsomt, sier Karen Thoresen Ramsberg (7).

Noen rom bortenfor i den betonkledde kjelleren finner man brukerne som foretrekker forsterket musikk. Kulturhusets musikkverksted har i dag tre øvingsrom med topp moderne akustikk og teknisk utstyr. Der har lokale band og låtskrivere mulighet til å øve i proffe forhold, og når musikerne er klare for å spille inn en låt eller to tilbyr kulturhuset gratis studiotid.

– Tilbudet er veldig bra. Vi er i alle fall veldig godt fornøyd, sier Christoffer André Nymoen (18) fra bandet Williams War Opposition. Bandets trommis David Gunneng skryter av utstyret de har tilgjengelig.

– Her har vi egentlig alt vi trenger, sier han. Kulturhusets Kristofer Gimse forteller at musikkverkstedet tilbyr 18 øvingstider ukentlig, og at rommene huser flere ulike sjangre, musikere og bandsammenstninger.

– Det er slutt på tiden da vi kalte det for et rockeverksted. I dag spilles det musikk i flere sjangre, sier han. Etter noen titalls timer med øving kan musikkverkstedets medlemmer ta det neste naturlige skrittet videre gjennom det månedlige arrangementet Klubb Nor. Der får lokale band og musikere anledning til å vise seg fram på en scene med av proffe teknikere på lyd og lys.

– Det har vært et mål for oss å motivere band og artister fra vårt eget musikkverksted til å være med, og vi har klart å stille med minst ett eget band hver eneste gang, sier Gimse. Klubb Nor nummer 18. arrangeres 23. mars, og gjengen i Williams War Opposition er blant aktørene på plakaten.

I tillegg til den daglige driften inviterer Hamar kulturhus til et omfattende og bredt spekter av konserter, forestillinger og tilstelninger. I løpet av tre år har kulturhuset organisert hele 1.075 arrangementet. Det tilsvarer nesten ett arrangement hver eneste dag, og hvis man inkluderer husets drøyt 150 arrangerte omvisninger og kinoens utallige filmvisninger blir tallet langt høyere.

– Vi er en konstant festivalarrangør med aktiviteter gjennom hele uka. Huset lever fra kl. 06 om morgenen til sent på natta, sier kulturhussjef Terje Gloppen. Han er klar på at Hamar kulturhus har plass til både smale og brede tilbud i programmet.

– Dette huset er en fantastisk arena for alle som vil være aktive aktører eller utøvere, men også den delen av befolkningen som vil ha et opplevelsestilbud i livene sine. Jeg opplever at begge deler er nær ved å bli innfridd, sier Gloppen. Han påpeker samtidig at kulturhuset, som en kommunal aktør, ikke skal utkonkurrere andre lokale kulturaktører.

– Jeg tenker at Hamar har fått en litt sterkere urban framtoning enn byen hadde før kulturhuset kom, og at Hamar kulturhus har blitt en tilleggsopplevelse til alt annet. Jeg må berømme alle de andre flotte operatørene som gjør at Hamar har fått et utrolig mangfold, og kulturhuset skal være med på å komplettere det mangfoldet med et innhold og et program som har mulighet til å gå litt utover det de andre skal leve av, sier Gloppen. Med så mange baller i luften er det liten tvil om at kulturhusadministrasjonen trenger hjelp. I dag har kulturhuset hele 270 frivillige på sin liste over kulturhusvenner. De bidrar som verter under omtrent samlitge arrangement som arrangeres i huset, og Gloppen er klar på at de ikke hadde klart seg uten sine gode hjelpere.

– De er rett og slett en helt utrolig ressurs, sier han. Inger-Beth Sandham har bidratt som kulturhusvenn siden åpningen for tre år siden.

– Når man har blitt pensjonist er det fint å gjøre litt nytte for seg, også er det flott at man kan hjelpe til når det passer best for en selv, sier Sandham, som også bidrar som kulturhusguide på sommertid.

– Huset har blitt lekkert. Da er det ekstra morsomt å vise det fram, sier hun.

Kulturhuset rundet nylig 1.5 millioner besøkende, og blant kulturhusets aktører er det Hamar bibliotek og Hamar kino som trekker aller flest. Eirik Kanten (9), Jonatan Hagen Martinsen (9) og Gry Hilde Hagen forteller at de stadig vekk tar turen til Hamar kulturhus og at de er hyppige brukere av Hamar kino.

– Jeg går ganske ofte på kino. De viser mange fine filmer her, sier Jonatan.

– Det er klart best å se film med skikkelig stor skjerm på kino, mener Eirik, som slettes ikke er alene om å mene akkurat det. Med hele 213.000 solgte billetter ble nemlig 2016 et rekordår for Hamar kino. Det er det beste besøkte året siden 1975; en tid der tilgangen til filmopplevelser var en helt annen enn den er i dag. Det bør dessuten nevnes at tidenes mest sette film i Norge, «Flåklypa Grand Prix», gikk på kino det samme året.

– Vi måler antall besøkende i solgte billetter, og 2016 var et helt spesielt år med mange filmer som appellerte til folk her i Innlandet. Jeg er ganske sikker på at 2017 vil bli et mer normalt år, sier kinosjef Espen Jørgensen.

Med 209.266 antall besøkende i 2016 er Hamar bibliotek kulturhusets andre store trekkplaster, og etter innføringen av en ny, selvbetjent ordning er det grunn til å tro at besøkstallet vil bli enda større i år.

– Vi ligger sentralt plassert i byen, og vi ser at biblioteket er et naturlig sted å komme innom for veldig mange, sier biblioteksjef Per Olav Sanner. Han er klar på at biblioteket utspiller en viktig rolle i Hamar kulturhus.

– Et folkebibliotek er viktig fordi det er en arena som er åpen for alle. Det koster ingen ting å bruke et bibliotek, og vi har brukere fra absolutt hele verden. Her stiller alle likt uansett hvilken bakgrunn man har, sier Sanner. Han påpeker samtidig biblioteket har flere bruksområder.

– Det er mange som bruker biblioteket uten at de nødvendigvis er her for å låne bøker. Mange er innom for å lese aviser, mens andre drar hit for å konsentrere seg med studier eller jobb, sier han.

Hamarsingen Arnt Lindstad forteller at han bruker biblioteket ofte.

– Jeg drar hit for å lese aviser. Man må følge med på det som skjer. Det hender også at jeg låner en bok, sier Lindstad, som også tar seg tid til å bedrive litt hjernetrimm med sudoku.

– Man ser at det er jevn trafikk her, og det synes jeg er veldig bra, sier han.

Teater Innlandet flyttet inn i huset som en av de største leietakerne allerede høsten 2013, og teatersjef Janne Langås forteller at kulturhusets aller første forestilling ble spilt 13. desember 2013.

– Da spilte vi «Vesleblakken» i kontorlokalene våre. Vi ville være først, og det var vi, smiler hun. Langås forteller de nye lokalene byr på helt nye muligheter for regionteatret.

– Disse produksjonslokalene har gitt oss muligheter som vi ikke var i nærheten av tidligere, sier teatersjefen, som også har erfart at kulturhuset har gitt et stort løft i antall publikummere i Hamar.

– Det tror jeg handler om tilhørighet og stolthet, men også om kvaliteten som blir presentert i dette huset. Folk vet at det er bra når de kommer hit. Det var ikke noe fest å gå på teater på Disen, men det blir fest når man drar til kulturhuset, sier hun.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00