Det klatrer og dingler mennesker i trærne og over alt i Helgøya klatrepark en søndag i begynnelsen av juni. En litt regntung pinse er i ferd med å tørke bort, og på en andre pinsedag synes mange at det er helt perfekt å få luftet seg litt mellom grantrærne i det som er blitt noe av en reiselivssuksess i skogen på småbruket til Tove Lund og Bjørn Stai.

Helgøya klatrepark har åpnet portene til sin tredje sesong i drift. Det som startet med en idé om å få folk ut, er blitt til en deltids arbeidsplass for driverne.

– I år har vi utvidet med en ny oransje løype, forteller Bjørn Stai.

Den er hakket hvassere enn den grønne barneløypa der barn under 12 år kan klatre alene. Løypene er ellers delt inn i grønn pluss, blå, lilla, rødt og svart.

Den røde er mye sett og delt i sosiale medier. 13 meter over bakken klatrer man på ei bru laget av Helgøya-bokstaver.

Mens sola tørker bakken på det Bjørn Stai kaller solsiden av Helgøya, kan han fornøyd fortelle om en positiv besøksutvikling i klatreparken.

– Første sesongen hadde vi 13.000 besøkende. Året etter hadde vi noe over 14.000.

– Hvem er den typiske besøkeren i Helgøya klatrepark?

– Ja si det. Jeg vet ikke om jeg kan peke på en spesiell gruppe. Vi har mye barnefamilier selvsagt. Ellers går det i lag og foreninger, idrettslag og skoleklasser og slike ting. Og på lørdager har vi en god del utdrikkingslag faktisk.

– De klatrer før de har begynt å drikke da?

– Ja, de bruker å starte her, ler Bjørn Stai.

Ideen til å dra i gang klatreparken kom smygende etter at han hadde vært og besøkt et lignende sted på Galdhøpiggen.

Da hadde riktignok trærne som nå er blitt til klatrepark allerede vært i drift ei stund.

– Vi har jobbet mye med barnevernet i mange år, og vært et såkalt beredskapshjem. Vi har hatt barn og ungdom med oss mye ut i skogen. Og det vi har sett, er at de har hatt stor glede av det og opplevd mestring blant annet i ei lita klatreløype vi hadde laget til. Det var vel egentlig sånn det hele startet, sier Bjørn Stai.

Slik ble Helgøya klatrepark, som i 2015 hadde driftsinntekter på 4,2 millioner og et resultat før skatt på 1,7 millioner kroner (2016-tallene er ikke klare enda) født.

Aksjeselskapet ble stiftet tilbake i 2013.

– Greier dere å tjene penger på det?

– Vi har tjent litt penger, og det har vi ført tilbake til parken gjennom å investere i utvidelse, ny løype og slike ting.

– Hadde dere trodd dette skulle bli slik en suksess?

– Vi hadde vel fablet og drømt om det, men vi hadde ikke trodd det ville gå så fort.

Ordet spres fort gjennom sosiale medier. Og når en barnefamilie deler en positiv opplevelse og skryter. Ja så fører det gjerne til at to til kommer til klatreparken.

Klatrerne kommer fra hele østlandsområdet.

– Vi har selvsagt en del ganske lokale. Men vi har folk fra ytterkantene av Oppland og motsatt side i Hedmark. Og så har vi noe oslofolk som reiser til Helgøya. Jeg tror kanskje at Skafferiets markedsføring mot Oslo også gjør at folk reiser til Helgøya for andre ting, sier Bjørn Stai.

Klatreparken er også med i reiselivsnettverket Midt i Mjøsa, som omfatter flere av de kjente reiselivsbedriftene på Nes og Helgøya.

Åpningstidene er «når skolen er stengt» og i helgene.

Rundt 30 barn i alderen 10 til 18 år, og voksne, fra Ulven 4H i Stange henger i trærne under HAs besøk i klatreparken.

– Vi hadde hørt mye bra om dette stedet. Det var flere jeg kjente som anbefalte oss å dra hit. Og det er en type uteaktivitet som passer veldig bra inn i 4H, sier Viktor Ellevseth.

Han har akkurat landet etter et over 400 meter langt svev i en wire høyt over bakken. Han er leder for 4H-klubben som er på klatreutflukt.

Bjørn Stai instruerer en gruppe av barna i hvordan sikringen skal festes. Så bærer det ut i løypene.

Les også
Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.