Sitatet er hentet fra en artikkel den gang Nes Friteaters «Cabary-damene» skulle gjøre comeback før jul i 2015, men det er så stas å trekke fram disse ordene – og er det ikke det vi skal gjøre nå, da, kose oss litt, i den trivelige småbyen vår, Hamar ...? Anne Dobloug er i alle fall ikke i tvil. Hamar er en så feiende flott by, en Innlandets hovedstad, med perfekt beliggenhet inntil Mjøsa, ja, nærmest som en av Helgøyas bedre attraksjoner ...

– Du er født på sekstitallet, oppvokst på Helgøya, hva er ditt aller første Hamar-minne?

– Jeg har jo sett Hamar fra vinduet hjemme i mer enn femti år. Jeg husker lyset i Strandgata fra jeg var lita, og nå er det lys fra Stange, gjennom Bekkelaget, til Ridabu, og helt til Brumunddal, bare avbrutt av et bitte lite stykke, akkurat ved Furuberget. Og så husker jeg jo at vi tok Hamar-Kapp-ferja til Hamar ... Og bestefar og far brøyta jo isveg til Hamar, og i garasjen sto jo disse skiltene sommerstid, «kjør på eget ansvar».

– Hendte det at folk kjørte gjennom isen, at det endte med ulykker?

– Ikke som jeg husker, men det hendte at det var overvann – og far ga alltid klar beskjed til oss ungene i baksetet om å ta av sikkerhetsselen og holde hendene klare på døråpner’n. Men jeg var aldri redd, altså.

– Er Hamar eller Brumunddal nærmeste tettsted/by for Helgøya-folket?

– Hamar har alltid vært nærmeste by for meg. Jeg har vokst opp med Hamar som min by og jeg er stolt av Hamar. Som jeg sa, så har jeg alltid sett Hamar – og da vi ble 18 år, så kjørte vi bil til Hamar og polet, stolte, men så skulle vi lukeparkere, og det gikk jo ikke, så vi måtte finne en større parkeringsplass.

– Ski er naturlig nok ikke aktuelt på Mjøsa for tiden, men bruker du båt eller bil til jobben nå i februar?

– Dessverre bil. Jeg bruker jo gjerne ski eller båt.

– Hvordan var første dag på jobb for Hamar? Hva skjedde den dagen?

– Det ble vel som første dag på jobben gjerne blir, at det handler om å gjøre seg kjent.

– Fortell litt om den nye jobben din som sentrumsleder.

– Stillingen er et spleiselag mellom Hamar kommune, Hamar Sentrum AS og Hamar Gårdeierforening. Det er en prosjektstilling, seksti prosent, to år. Det kommer til å handle om å jobbe fram et positivt renommé og være en koordinator.

– Det første først, hva er viktigst å ta tak i?

– Jeg har vært litt rundt og besøkt flere. De som driver butikker i sentrum er entusiastiske, opptatt av service og de er produktsikre. Dette må vi få fram.

– Kjøpesenter i sentrum, for eller mot?

– Vi må forholde oss til situasjonen slik den er, de som driver kjøpesenter er bra på det, sentrumsbutikkene må jobbe med hva de er bra på.

– Er du en innleid hærfører mot kjøpesenteret?

– Nei, absolutt ikke. Jeg er en hærfører for å få fram Hamar sentrum.

– Må det være et enten eller? Kan kjøpesenteret og butikkene i sentrum trekke en fordel av hverandres tilstedeværelse?

– Absolutt, jeg tror på å være på samme lag.

– Jernbane i sentrum, for eller imot?

– Her skal jeg være ytterst forsiktig, men jeg skjønner at dette er en vanskelig problemstilling; i et valg mellom å bevare sjøfronten å trekke folk inn til sentrum.

– Fri parkering i sentrum, for eller imot?

– Fritt fram er vanskelig, da mange vil bruke sentrumsparkeringene som jobbparkering – men fri parkering i et par timer kan være en løsning.

– Statsviter og spaltist i DN med tema byutvikling og arkitektur, Erling Dokk Holm, mener Hamar bør være motoren i Innlandet, hovedstaden, og at dette er avgjørende for Innlandets framtid. Hva tenker du?

– Det synes jeg høres bra ut, helt klart – og det er naturlig, slik Hamar er plassert, sentralt i Innlandet, ved Mjøsa og med kommunikasjonen mot Oslo og Gardermoen.

– Om «Helgøya er Norges Hawaii», som du så elegant har uttalt, hva er Hamar da?

– Da er det Innlandshovedstaden, da, hehe.

– Vi må si litt om Mjøsa, den har i alle fall Hamar og Helgøya felles. Hva tenker du om bruken av Mjøsa? Er vi flinke nok til å kose oss med denne naturperlen?

– Vi er blitt flinkere, spesielt i forbindelse med ferier – men fortsatt kan vi bli flinkere til å ta i bruk Mjøsa for hverdagsøyeblikkene. Mjøsa ligger der, rett foran oss.

– Og til slutt, Anne, for å sette deg i ei skikkelig klemme: hva er egentlig aller viktigst for Hedmarken, Hamar eller Helgøya?

– Hoi og hoi, dette er å klemme folk opp i et hjørne, nei, det går ikke an å sette disse stedene opp mot hverandre.

– Nekter du?

– Ja.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.