• Østvang på Pultostfestivalen

For mye pent er blitt sagt om pultosten, og Sjur Østvang er en av dem som har sagt mest av det. Sammen med Birger Lillesveen utgjør han generalstaben for Pultostmart’n på Bjønnåsen. Lørdag samler de troppene sine igjen. Minst 50 frivillige på arrangørsiden er klare til å trekke på seg årets blå pultost-t-skjorte, som også produseres i grautgrams-størrelse, som Sjur Østvang sier. Med pent vær er det ventet over 2000 mennesker på den nye mart’nsarenaen ved Persbu.

Men det var vel de som fryktet at det så mørkt ut for Pultost-mart’n, etter at det ikke ble noen i fjor?

Vi hadde gått litt tomme på idéer, rett og slett. For det er litt slik med alle kreative folk at de liker å tenke nytt. Så vi tok ei pause, og arrangerte hyttemesse i stedet. Og det viste seg å være sunt. Det merket vi da vi møttes igjen og begynte å tenke på årets arrangement. Og denne gangen kombinerer vi pultost-mart’n med både hyttemessa og sykkel-Birken.

Men at 2000 mennesker er klare til å lage folkevandring i fjellet for å ete ost som helst lukter vondt, huje høyest av alle og hygge seg med mannfolkbæring – du må innrømme at det er litt snålt?

Ja, og ikke bare litt. Men det har noe med Bjønnåskoden å gjøre. For det er en egen humor her; vi driver jo mest og tuller, og så drar vi med andre i tullet. Folk lurer noen ganger på hvordan vi kan holde ut i vanlige jobber, vi som finner på så mye rart. Men jeg tror det er viktig at vi har sivile jobber som er helt annerledes. Pultost er en avkobling. Og når vi kommer på Bjønnåsen, har vi det rett og slett jævlig artig. Og det tar vi med tilbake på jobben.

Men det er litt harry, eller det er i hvert fall noen som synes det?

Jeg tror ikke harry er det rette ordet, selv om harryfaktoren kan være høy enkelte ganger. Det kan ha noe med underholdningen å gjøre. Som det året vi hadde Arnie «Skiffle Joe» Norse. Historiene hans var kjent for å kunne være ganske grove, så vi sa at han måtte vente med det verste til slutt. Men det hørtes ut som han begynte med dem, og mødrene prøvde så godt de kunne å stikke fingra i øra på unga.

Men utgangspunktet – det er og blir pultosten. Og selv om det fortsatt fins en småskalaproduksjon, og Tine fortsatt produserer pultost i Trysil, er den vel nærmest utrydningstruet?

Pultosten er verdens eldste ostetype, og Hedmark og Oppland er omtrent de eneste stedene i verden den produseres. Så skulle ikke det være verdt å skape blest om? Pultosten var også uløselig knyttet til seterdriften. Og det var ønsket om å ivareta gamle setertradisjoner som fikk oss til å sette i gang. Det er noen som mener vi er useriøse. Men vi gjør det jo for å skape blest rundt pultosten.

Så hvordan lyder redningsplanen?

Noe av oppgaven er å finne flere måter å bruke den på. Pultost og prosecco, for eksempel, er kjempegodt, og gjerne med solbær til. Eller pultost og aprikosesyltetøy. Eller du legger pultost og sopp på biffen. Eller strø tørr pultost over salaten, bare den ikke har for mye karve.

Men noen egentlig delikatesse er den muligens ikke – i hvert fall ikke for folk flest?

Å kalle den delikatesse er kanskje å dra det litt langt. Og pultost passer ikke til alt mulig. Rødvin og pultost er ikke noe særlig. Og ikke pultost og multe heller. Men pultost og tyttebær kan fungere. Selv eter jeg pultost hver dag. Og jeg liker å lage egne blandinger. En favoritt er Vikingpultosten til Tine, som de selger bare på matmessa i Vikingskipet. Men jeg blander den med andre typer. Så jeg skal stille med en par blandinger i konkurransen om verdas beste pultost i år også. Jeg håper jeg kan ha en mulig vinner. Men Ole Ellefsæter og Gjermund Eggen sitter i juryen, og jeg vet ikke helt hva slags pultost de foretrekker.

Men pultosten har kanskje ikke ungdommen på sin side?

Den har nok ikke det. Vi har tenkt å prøve å få med Therese Johaug og Petter Northug i juryen, men er ikke sikre på hva de synes om pultost. Men dattera mi på 28 liker kokt potet, rømme og pultost veldig godt. Så har hun da også spist pultost fra hun omtrent var nyfødt og fikk den inn med morsmjølka.

Hvordan vil pultostmart’n utvikle seg de neste årene? Og fins det snart flere mannfolk som har lyst til å bli båret?

Det vi drømmer om, er at noen kan bidra til å få satt i stand seteranlegget på Bjønnåsen, der folk kan bo om sommeren, og være med dyra. Kanskje kan de til og med lære å lage pultost?

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00