Vi blir møtt av en stivsminket sekretær som ser på oss over brillene bak det store skrivebordet før hun tripper fram på røde sko og spør om vi har avtale med direktøren idet vi ankommer TVØst sine overdådige lokaler. På veggen henger det kunst fra Edvard Munch og Pushwagner. Vi skriver oss inn i gjesteboken før døren åpner seg inn til Jan Egil Løvbak.

Lenger fra virkeligheten går det nesten ikke an å komme. For det er en hverdagslig kledd Jan Egil Løvbak som tar imot oss i lokalene sine på Hjellum der han selv er både sekretær, fotograf, produsent, daglig leder og ansvarlig redaktør. Det selvtegnede uthuset med garasjeplass for to biler, kontor/møterom og redigeringsrom er lyst og hyggelig, men jåleri er trolig det ordet som er lengst unna 62-åringens vokabular.

Kaffekanna er på plass ved siden av en boks med kjeks både hel og litt knust. Askebegeret har begynt å få besøk av sigarettsneiper, og ved siden av ligger det ei pakke Tiedemans Gul miks 3.

– Er du litt sånn antirøyker? spør verten. Det kan vi avkrefte, og dermed fyrer han opp rullingsen.

I Hjellumveien 89 er det i årenes løp produsert mye musikk og levende bilder. Løvbak hadde allerede vært engasjert i lyd og bilder siden 1974 da han og kona, Irene, kjøpte huset Granheim i 1979.

Eiendommen fra 1917 var i sin tid bestyrerbolig for Sanderud sjukehus, og det sies at det skal ha spøkt i huset. Kanskje ble de skremt da Jan Egil startet lydstudio i kjelleren der mangt et lokal band har spilt inn sin musikk. Tor Karseth og Teen Cats har historie her i Loved Level Studios. Ja, ikke bare lokale artister. Også Tore Skogman spilte inn plate hos Løvbak på Hjellum.

Det startet egentlig på gutterommet på Ingeberg da hovedpersonen var 12 år.

– Jeg samlet på gamle radioer, koblet dem sammen og spilte gitar. På det meste hadde jeg seriekoblet ti radioer, men da begynte flere av dem å brenne, så jeg måtte hive dem ut gjennom vinduet, smiler 62-åringen, som var den første unggutten i bygda som var utstyrt med stereoanlegg.

I noen år livnærte Jan Egil Løvbak seg som diskjockey, jobbet i elektriske forretninger, var festarrangør av offentlige dansefester, arrangerte fester på forskjellige steder for grupper som Åge Aleksandersen og Sambandet og Teigens Tivoli og mye, mye mer.

I 1975 leide han og en venn studiolokalene etter OWU Studio sin konkurs, tok over to Teac båndmaskiner som tidligere har tilhørt Arne Bendiksen. Disse står nå på Rockheim i Trondheim.

Den yngre utgaven av Løvbak var ikke bare opptatt av lyd. Han hadde fått sansen for noen digre monstre av noen kamera, og fra et konkursbo på 1970 tallet kjøpte han en 12 seter buss som han fylte opp med kameraer.

– Det har skjedd en rivende teknisk utvikling. Da vi startet kostet store kamera millioner av kroner, men i dag er bildene fra disse kameraene nesten ubrukelige. På den tiden var filmingen mest en hobby forteller, Løvbak som snart ble kapret som tekniker da Elverum Nær-TV startet i 1982. Løvbak bak kameraet, Knut Fjeld foran.

Men inntektene sto ikke i stil med utgiftene, og etter en stund ble kanalen lagt ned, restartet og lagt ned igjen.

Løvbak ble med videre til TV Hedmark, så var det TV Østlandet og etter hvert til TV Innlandet hvor lysene ble slokket og døra låst for godt i 2009. Løvbak tok jobber for NRK og TV2. Tiden med lokal-TV var egentlig over, men da Leif Arne Moasveen i 2012 ville ha med Jan Egil til å lage TVØst basert på lokale reportasjer fra Innlandet, ble Løvbak med etter å ha tenkt seg godt om.

– Moasveen døde dessverre året etter, og da var spørsmålet svart skjerm eller å fortsette. I 2013 kjøpte jeg selskapet for en billig penge.

– Fra første gang jeg startet med TV-produksjon var utstyret fryktelig dyrt og trengte stor plass. Dessuten måtte vi ha et studio. Nå bruker vi jo områdene der vi er som naturlig innspillingssteder. Tidligere leide jeg et studio på 600 kvadratmeter i Hamar, men nå er utstyret mye mindre, og jeg greier meg med 10–12 kvadrat til redigering her i garasjen, Også har jeg jo bare ti meter å gå til jobben. Det er jo miljøvennlig, sier Løvbak og tar et drag av sigaretten.

Ett av flere programmer som satte spor etter seg, var NRK-dokumentaren om tateren Lasse Johansen som ble sett av mange tusen, sier 62-åringen som også har produsert de fleste musikkvideoene til Ole Ivars; blant andre «Jag trodde änglarna fanns og «Nei så tjukk du har blitt».

Redaktøren fastslår at TVØst går rundt rent økonomisk, men arbeidsdagene kan bli inntil 15 timer lange, men han tar likevel ikke ut mer en 250.000 kroner i lønn i året, og greier seg med det.

– Hva med seertallene?

– Etter en seerundersøkelse i 2015 hadde TVØst ca. 250.000 seere i uka. Programmene våre går i såkalt loop. Vi lager halvannen time med innhold som går om igjen og om igjen, og kan sees av alle i hele landet som har Canal Digital, Riks-TV eller Get-abonnement.

Den største seriesuksessen er utvilsomt reportasjene om storgårdene i Innlandet som Jan Egil lager sammen med historiker og tidligere statsarkivar Per-Øivind Sandberg.

– Det er blitt 42 programmer om storgårdene etter hvert, og det blir fem til i år. Skal også i gang med en serie om kirkebygg som vi skal lage sammen med Ole Elias Holch, forteller programskaperen som også har sørget for å få med seg flere programledere som har gått ut på dato i NRK. Men de blomstrer i TVØst.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.