Bjørn Inge Sandvold er som vanlig et stort smil, der den røslige karen tar imot oss på Herredsvang i Romedal. Det har vært selskap i lokalet, og nå er verten på plass for å vaske gulv og gjøre det pent til neste arrangement. Han trives i lokalet som ligger noen hundre meter øst for bygdas kirke, og var egentlig ikke i tvil om å si ja da han fikk tilbud om å leie Herredsvang i 2011. BI, som han kalles, hadde ikke stått som driver lenge før han kunne telle opp 300 personer og fullt hus på den første konserten med da Knut Anders Sørum sang Prøysen. Siden har han solgt ut konsert etter konsert.

40-åringen fikk tidlig et forhold til Herredsvang.

– Herfra har jeg mange gode minner fra barndommen. Jeg var med besteforeldrene mine hit på auksjoner og andre arrangementer, og jeg husker jeg syntes bygget var så fint, forteller BI, som sammen med foreldrene flyttet fra Tynset til småbruket i Romedal der faren vokste opp, da Bjørn Inge var ti år gammel.

De som kan huske enda lenger tilbake i tid, vil kunne fortelle at Herredsvang sto ferdigbygd senhøstes i 1896 og ble innviet tredje juledag samme år. Da hadde Romedal kommune kjøpt tomt for 400 kroner av Gaustad søndre, ingeniør Halvorsen fra Hamar hadde fått i oppdrag å tegne huset og byggmester Kjeverud utarbeidet et kostnadsoverslag, som ble redusert fra 16.000 til 15.000 kroner etter at byggekomiteen og kommunestyret hadde sagt sitt.

Herredsvang var kommunelokale for Romedal i 40 år og ble også brukt som bygdas forsamlingslokale.

Fram til Bjørn Inge Sandvold gikk inn i lokalene i 2011 hadde Herredsvang hatt flere drivere med ulike resultat i årenes løp. Da BI la fram sitt konsept om å kombinere driften med mat fra eget cateringfirma, fikk han det slik han ønsket for å få til stabil drift.

For 40-åringen er opptatt av at Herredsvang skal være et selskapslokale for alt fra barnedåp til begravelser – og ikke minst gode musikalske opplevelser.

Som daglig leder på Romedal catering og vert på Herredsvang i Romedal har Bjørn Inge Sandvold mange jern i ilden, og for tiden er han inne i en hektisk periode der arbeidsuka lett glir over 80 timer. Han har valgt selv, men i perioder kan det gå ut over både nattesøvnen og dagsformen. Ikke slik å forstå at 40-åringen finnes arbeidssky. Han er bare så opptatt av at folk skal ha det fint når de besøker hans spesielle sted, Herredsvang. 40-åringen er ekstremt opptatt av å gjøre ting 100 prosent. Ei eneste dårlig tilbakemelding blir fort vinneren mot 99 gode.

– Det er naturligvis et problem, men samtidig ser jeg det som en styrke også. Det er en drivkraft så sterk at jeg ikke ville ha vært den foruten, forteller Bjørn Inge som også er åpen på at han også kan ha sine tunge stunder selv om han alltid virker smilende og glad. Det er ikke alltid det ytre speiler det innenfor.

– Å drive Herredsvang var en drøm for meg, men jeg visste ikke hvor mye jobb det innebar. Og det kan være ganske ensomt å drive et sånt sted. Spesielt når jeg har den svakheten at jeg ikke helt kan slippe ting. Så der har jeg nok en vei å gå om jeg skal drive slik i 10–15 år til.

– Hva er drivkraften?

– Det er flere ting. Musikken er veldig viktig, men det hadde ikke vært nok med konserter alene. Da hadde dette i beste fall vært en nullprosjekt. To timer før konserter kjører jeg med matservering, ofte en tapasbuffé, som bestilles på forhånd. Vi har plass til 100 på mat, og de plassene er det rift om, smiler Bjørn Inge som føler det gir gode ringvirkninger og nye kunder til cateringen på akkurat det.

Går du inn på facebooksiden til Herredsvang, står det som oftest utsolgt på konsertene i god tid før de arrangeres.

I Sandvolds regi har det hittil vært om lag 35 i konserter i den retrokledde salen. Knut Anders Sørum og Maria Mena har vært her, Sigvart Dagsland, Finn Kalvik, Henning Kvitnes, Bjørn Eidsvåg, Jonas Fjeld, Guren Hagen og Anne Grete Preus for å nevne noen, og flere kommer tilbake.

– Anne Grete Preus sin tilbakemelding traff meg varmt og godt da hun sa at dette var det koseligste konsertlokalet hun hadde vært i. Et lokale med blondegardiner og talglys. Nylig kontaktet hun meg og fortalte at hun ville tilbake hit, sier BI blidt. Og 2. april står hun igjen på scenen i Herredsvang når Sandvold kjører på med en konsertweekend fra torsdag til søndag. Når Henning Kvitnes og Unni Wilhelmsen står på scenen 30. mars er alle plassene utsolgt for lengst.

Utsolgt er også julekonserten Blåtoner med Stjernekamp-vinnerne Knut Anders Sørum og Nora Jabri og Lewi Bergrud 13 desember. Men Herredsvang kan også by på julebord med Friserte fruer og julemarked før julen ringes inn.

Det går ikke an å dra fra Bjørn Inge Sandvold uten en aldri så liten grisprat. For i mange uker har han og folkene på Romedal Catering vært opptatt med å produsere den såkalte Bjørnstadsylta til utvalgte butikker i distriktet.

– Det hele startet som en produksjon på kjøkkennivå med Asbjørn Bjørnstad i butikken hans i Romedal, forteller BI. – Etter hvert har vi i Romedal Catering tatt over produksjonen. Vi har kapasitet til 90 sylter; om lag 300 kilo daglig. Produksjonen går over 15 uker, og i året leverer vi 20 tonn fra om lag 3.000 griser. Alt blir utsolgt hvert år. Vi greier ikke å produsere nok, fastslår den cateringlederen før han ikler seg rollen som vert på Herredsvang, henter fram vaskebøtta, heller i varmt vann og velluktende såpe før han går løs på gulvene. Det skal være rent og i orden til neste arrangement.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.