Det finnes knapt fantasi god nok til å gjette hva slags konkurranser Hamar Arbeiderblad har satt i gang opp gjennom årene; sjekk skolekorpskonkurranse, fotokonkurranse, solsikkekonkurranse, spåmannskonkurranse, skyting, kaker, rubiks kube, langstøvelkasting, olympiakonkurranser, det har vært soppkurs, kaker, handlekurver, gullstøvel, adventskalendere, matine, til og med en pinnsvinaksjon.

Fiskekonkurransen består. Jakten på diplomfisk fortsetter.

Natt til 1. mai åpner konkurransen; nå til dags både for mjøsørret, ørret tatt i elv, ørret sjø, harr, gjedde og abbor. Alle som deltar mottar diplom som storfisker. Og hovedpremien er laksefiske i Namsen.

«Stor sølvpokal for første Mjøsørret tatt på sluk eller pilk. Dessuten setter Hamar Arbeiderblad opp små sølvpokaler for ørret på 10 kilo eller mer. Den store pokalen til odel og eie neste år», het det i HA 16. mai 1952.

Johannes Rønning het blikkenslageren som vant den store sølvpokalen. Han tok en ørret på 11 kilo 6. mai 1953.

– Til lykke med HA-pokalen, sa disponent Einar Emilsen da han overleverte den gjeve førstepremien.

«Storørreten skal tas i månestripa, mens natta ligger belgmørk over Mjøsa», var tittelen på artikkelen fra feiringen av Johannes Rønning.

– Åhå, det går så mye storfisk i Mjøsa, gett. Fisk nok til alle som vil prøve, om flåten blir aldri så stor, sa Johannes, ofte kalt Johs. – som var av sportsfiskerfamilie. Faren fisket til han var nitti år.

Historiene fra fiske på Mjøsa er så mange, det har vært fisket etter storørret i mange generasjoner. Det finnes historier om geværkuler som har sust rundt hodene på fiskere, om folk som har grått av fortvilelse, til og med Høyesterett har måttet gripe inn.

Lokalavisa Hamar Arbeiderblad har vært med siden første eksemplar ble trykket. Og våren 1952 kom en eller annen i redaksjonen på den gode idé om å starte fiskekonkurranse. Det slo an.

Sølvpokaler var bare en del av det hele. Når premier og diplomer skulle deles ut, leide avisa seg inn på Håndverkernes hus – og diplomfiskerne ble invitert på storslått middag, med både redaktør og disponent til stede.

Historien om Edvarda Bakke fra Moelv er i en helt egen divisjon. Natt til 29. mai 1956 var hun med sin mann Arne ut på Mjøsa. Han skulle på jobb tidlig på morran dagen etter og måtte gi seg, med Edvarda fortsatte jakten. Klokka to på natta hogg det til.

«Edvarda Bakke fra Moelv jekket ut mjøsfiskerne», het det på førstesiden til Hamar Arbeiderblad. I en spalte på samme avisside reklamerte Erling Vold for vårens kjolekolleksjoner, «mot sol og sommer, kjoler for alle anledninger». Antakelig uten at Edvarda brydde seg.

«Fru Edvarda Bakke fra Moelv vil fra i dag av være kjent blant mjøsfiskerne fra Eidsvoll i sør til Lillehammer i nord som den eneste kvinne som noen gang har landet en ørret på 10,6 kilo», skrev journalisten til Hamar Arbeiderblad – som spurte fiskeren:

– Var det vrient å få den inn?

– Det gikk som fot i hose, svarte Edvarda.

– Bare fem minutter etter at den slo på, hadde jeg den i båten.

Fisken satt ikke godt. Kroksettet ramlet ut av kjeften på ruggen da den landet i båten.

– Hva har fått dem interessert i mjøsfisket?, ville reporteren vite.

– Spesielt interessert har jeg ikke vært, men det var nå mannen min som ville det slik, så da så. Men nå skal jeg prøve igjen, og det skal nok ikke bli med denne ene ruggen.

En sjekk i arkivet viser at hun mente alvor.

Om hun fikk den respekt hun fortjente, det er en annen sak, for det er lett å se at Hamar Arbeiderblads artikler om bragden var skrevet av og for kara:

«Det må nesten føles bittert for mange av de gamle mjøsulkene at de jekkes ut av en kvinne, men slik er det.»

Og det fortsatte med referatet fra mjøsfiskerfesten der samtlige 21 diplomfiskere kom til middag. Redaktør E.O. Solbakken inviterte til bords, journalist Ola Himberg Larsen leste sin prolog – før disponent Emilsen tok ordet, referert slik: «I en kort og humørfylt tale uttrykte han håpet om at mjøsfiskerne fikk ta det som menn at en jente fra Nordland kom og tok den storfisken de hadde håpet på i alle år.»

Hamar Arbeiderblads arkiv er fylt opp av historier, resultater og ikke minst bilder. Her finnes alt fra små barn som stolte viser fram sine første abbor tatt i et skogstjern, til elegante fluefiskere som har lurt en grom ørret i ei elv, til gutter som løfter gjedder store som krokodiller, til, ja, selvsagt alle de enorme mjøsørret som er lurt i Norges største innsjø.

Hundrevis på hundrevis av fiskere har deltatt i disse konkurransene, og båndet mellom fiskerne/leserne og redaksjonen har vært sterk gjennom alle disse årene. De siste årene også gjennom fiskernes egne bilder og videoklipp – enkelt sendt til avisa via tele- og internett.

Nå er våren her igjen. Utstyret har vi gjort klart. Nå venter vi. På klokka. Snart slipper vi krokene våre ut. Vi er klare; for kvelden, for skumringen, for natta, for å fryse, for å be, for å banne, for å tro.

Så smeller det. Stangtuppen bøyer seg, rister, det skriker i snella – og finnes det en høyere makt, så …

Sitter’n? Sitter’n ikke likevel? Er’n der fortsatt? Gikk’n?

Det er nærmest ingen grense for hvor svart det kan bli, så fort, og like raskt kommer lyset igjen – for en sportsfisker.

Sølvpokalene for sesongens største ørret og de små sølvbegrene for mjøsørret over ti kilo, alle med fiskernes navn gravert inn, finnes ikke mer. Men diplomer får alle som deltar med fisk som kvalifiserer for konkurransen. Og siden 2010 har hovedpremien i Hamar Arbeiderblads fiskekonkurranse vært å få prøve laksefiske i Namsen, hos grunneier Svein Romundstad på Lilleøen gård.

Den første som fikk prøve seg var Vidar Bakken fra Brumunddal, og han brukte kun halvannen time på å ta en laks på nærmere åtte kilo.

Vinneren trekkes ut av lista med alle innmeldte, og foreløpig sistemann som har fått prøve seg var Jørgen Lystad som var ni år da han vant fiskekonkurransen med en abbor på 0,850 kilo tatt i Stavsjøen. Abboren ga fire timer laksefiske med roer i Namsen, pluss tolv timers fiske fra land – og et døgns overnatting i hytte med plass til fire personer.

Litt uheldig var Jørgen, da vannstanden var ekstrem lav da han prøvde seg forrige sommer. Roerne på Lilleøen gård gjorde hva de kunne for at den unge fiskeren skulle få kjenne på en laks, uten at de lyktes. Som en liten trøst fikk de på en kilos sjøørret, og Jørgen ble hentet ned til elva for å ta inn fisken.

I fjor het vinneren, som ble trukket ut blant alle deltakerne, Svein Erik Haug (65) fra Hamar. Han har fisket siden han som guttunge var med bestefaren sin, kjøpmann Magnus Haug. Til sommeren prøver Svein Erik Haug seg i Namsen hos Svein Romundstad på Lilleøen gård.

Det er gjerne slik det begynner, dette med sportsfiske, der vi blir med far eller bestefar. Og slik er også historien om en av de yngste storfiskerne på Mjøsa, Sigbjørn Svenkerud (18 år 3. mars i år). Han begynte å fiske med sin far, Jan Svenkerud, og Sigbjørn tok sin første diplomfisk, en ørret på seks og en halv kilo da han var tolv år gammel. Rekorden hans så langt er en mjøsørret på 8,2 kilo, og unggutten fra Furnesåsen har også tatt en på 7,6 kilo – og flere andre rugger.

Nå har han fått sin egen båt, han har kjøpt båten til den kjente storfiskeren Hans Emilsen fra Hamar.

Sigbjørn er medlem både av Hamar fiskerforening og av Brumunddal sportsfiskerforening, «jeg har gode kontakter begge steder», og han har vært et fast innslag i Hamar Arbeiderblads fiskekonkurranse de siste årene.

I fjor hadde han tretti turer i mai og i juni.

– Det sosiale er viktig, sier Sigbjørn Svenkerud.

– Vi sitter gjerne en gang på Fagervik og spiser før vi reiser utpå. Det er så fine kvelder når Mjøsa ligger der blank, og selvsagt er det gøy når snella skriker. Det skjer kanskje ikke når en sitter der og er helt sikkert på at det skjer, men kanskje når en sitter rolig og ikke forventer noe.

– Når er den beste tida?

– Tidlig mai og midten av mai tror jeg mest på det etter pausa på natta, når andre økta starter, når det begynner å lysne. I alle fall om en har vært borti fisk tidligere på kvelden.

– Teller diplomet?

– Ja, selvsagt. Det er gøy å ha, og helt sikkert når en blir gammel og kan dra fram diplomene og vise ungene.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.