Hamar regnes i dag som Norges kraftsentrum og hovedstad for spillutviklere, og gjengen i Hamar Game Collective skal ha veldig mye av æren for akkurat det. Samvirkeforetaket ble startet opp av tre nyetablerte spillutviklingsselskaper i 2013. I dag, tre år senere består kollektivet av 40 ansatte i åtte ulike bedrifter. Det har haglet med priser og skryt for spillene som har blitt lansert fra kontorene i Hamar, og denne uken mottok de prisen som årets samvirkeforetak av Samvirkesenteret. HA har tatt en prat med kollektivets daglige leder, Runa Haukland, om fortiden, framtiden og Hamar som Norges spillhovedstad.

- Hvilke konkrete fordeler finner dere ved å drive et kollektiv for spillutviklere?

- Jeg vet ikke hvordan de gjør det andre steder. Vi har kalt det kollektiv fordi vi mener det er den beskrivelsen av det vi er: Et fellesskap der vi har fokus på å lære av hverandre og å dele meninger og erfaringer. For bedriftene er det positivt å være i nærheten av andre likesinnede. Spesielt for dem som jobber alene. Her har man tilgang på et miljø der man kan få tilbakemeldinger umiddelbart.

- Finnes det noen ulemper?

- Nei, ikke ennå. Jeg har fått det samme spørsmålet tidligere, men vi har fremdeles ikke kommet fram til noen ulemper ved å drifte som vi gjør. Den norske spillindustrien er fremdeles veldig liten selv om den er i stor vekst. Bedriftene jobber mot et stort globalt marked, og ingen av dem som holder til her er i direkte konkurranse med hverandre. For oss gir det dermed mye mer mening å hjelpe hverandre og å dele erfaringer med hverandre enn å konkurrere med hverandre.

- Flere av dere i Hamar Game Collective går langt i å slå fast at dere har kommet til Hamar for å bli. Hvorfor er akkurat Hamar en ideell plass for spillutviklere?

- Det er flere grunner, og det hele startet da Høgskolen satte i gang spillutviklerlinja i 2003. De som stiftet Hamar Game Collective kom alle ut fra Høgskolen som nyetablerte bedrifter, og vi håper selvsagt at kommende avgangselever velger det samme løpet. De fleste spillutviklingsselskapene holder til i Oslo, men de er ikke organisert på samme måte. Her er miljøet veldig sterkt, både faglig og sosialt, og vi holder oss ikke bare til spillutvikling. Vi tar også del i en rekke andre arrangementer i løpet av året. I spillindustrien foregår dessuten det meste på nett, og der finnes det ingen grenser, bokstavelig talt.

- HGC har jobbet mye for å engasjere seg i sentrumslivet, og dere har tidligere uttalt at dere ønsker å gi noe tilbake til Hamar. Hvorfor er det lokale engasjementet så viktig for dere?

- Om det ikke hadde vært noe satsing på miljøet hadde ikke vi eksistert. Hvis vi kan vise folk hva vi holder på med velger kanskje flere å utdanne seg som spillutviklere, og gjennom kurs som Lær kidsa koding viser vi de unge at teknologi kan være veldig spennende. Dette handler også om å bryte ned noen fordommer. Spillutvikling blir ofte sett på som en kjelleraktivitet, men dette er skikkelig business, og det er vår business.

- Dere har flyttet til nye lokaler to ganger. Er det kun antall kvadratmeter som begrenser hvor store dere kan bli?

- Ja. Foreløpig er det kun plassen som setter begrensninger. Nå har vi bedre plass enn det vi hadde tidligere, men etter å ha fått inn fire nye utviklere begynner det å bli dårlig med plass her også. Vi vokser hele tiden, og vi ser at stadig flere ønsker å satse på spillutvikling. Akkurat det er vi selvsagt veldig glade for.

- Denne ukens pris fra Samvirkesenteret er kun den siste av mange priser som befinner seg i lokalene deres. Har det å være en del av Hamar Game Collective blitt et nasjonalt kvalitetsstempel?

- Ja, og det jobber vi også mot at det skal være. Det blir laget flere veldig gode spill her, og slik ønsker vi selvsagt at det skal fortsette. Vi har et kvalitetsstempel, men vi har planer om å bli enda større. I løpet av de siste årene har det kommet spillutviklere fra Trondheim, Oslo, Horten og England for å jobbe med oss her i Hamar,

- Har bedriftene i HGC satt et felles mål for framtiden?

- Vi har noen hårete, langsiktige mål, men først og fremst skal vi være det beste stedet å utvikle spill. I dag er Hamar spillhovedstaden i Norge, og vi i Hamar Game Collective mener at dette er beste stedet for å utvikle spill i landet. Nå skal vi ta over Europa, og kanskje resten av verden etter hvert.

Les også
HELG
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00