Gjemmesegkontoret kaller Nils Axle Kanten sin kreative hule i andre etasje over frisørsalongen Gullhår i Østregate i Hamar. Å påstå at det om lag 10 kvadratmeter store kontoret er hjemmekoselig, ville være å dra det for langt. Ei nesten tom bokhylle rommer noen tegneseriehefter. Noen papirer og skisser ligger her og litt der, og en toseter skinnsofa har utvilsomt levd et langt og tøft liv. Tegneserieforfatteren fikk den brukt for noen år siden, og sofaen har vært med på å skape mange episoder i tegneseriestripen Hjalmar og den såkalte enruteserien Firekanta. Nærmest vinduet finner vi det tekniske utstyret; et digitalt tegnebord og et klassisk animasjonslysbord. Dette er Nils Axle Kantens spesielle sted.

Det er hit 40-åringen med bostedsadresse 2312 Ottestad kommer både på hverdager og i enkelte helger for å skape sine tegneserier. Og blir du med på denne bokstavreisen om Nils Axle og hans penn, så kan det hende vi kommer med en verdensnyhet. Men først skal vi ta for oss både Hjalmar og Firekanta.

For det startet med enruteserien Firekanta som Nils Axle vant en pris med i VG i 2008. Så kom stripeserien Hjalmar som først ble belønnet med andreplass i Dagbladets tegneseriekonkurranse i 2009 før den fikk Pondusprisen i 2012.

Men egentlig startet det lenge før det igjen. For guttungen med oppvekstår i både Gausdal og Brumunddal har alltid vært glad i å tegne. Tidlig i 20-årene livberget han seg med jobbing på Siste indre, Dirty Nelly og Pizzanini, og hadde alltid skisseblokka foran seg.

– Jeg hadde hele tiden en naiv drøm å bli tegner, forteller Kanten og retter på skyggelua som sitter som limt på skallen.

Naiv eller ei. Drømmen er blitt til virkelighet etter at Nils Axle i 2005 studerte animasjon ved Høgskulen i Volda og jobbet fem år som profesjonell tegner og animatør i Oslo. Der hadde han en sentral rolle i Elias-filmene, Fatso og Trolljegeren før en stadig større familie flyttet til Hedmarken. I dag er Nils Axle og kona Laila foreldre til fire barn i alderen tre til (snart) 11 år, og det er i dette hverdagslivet 40-åringen henter inspirasjon til tegneseriefiguren Hjalmar.

– Som yngre hadde jeg aldri trodd jeg skulle skrive. Målet var å jobbe sammen med en tekstforfatter. Det var jo alltid en som skrev og en som tegnet. Slik var det også da jeg arbeidet med animasjon.

– Firekanta var starten. På den tiden bodde vi i Krokstadelva, og på vei til jobb i Oslo måtte jeg ha noe å gjøre. Jeg viste fram Firekanta til folk på jobben, og etter å ha vunnet en tegneseriekonkurranse i VG i 2008, var jeg i gang, smiler Kanten, som også begynte å lete etter en figur som kunne passe inn i ei seriestripe.

Det ble etter hvert en halvsliten trebarnsfar med navnet Hjalmar.

– Jeg brukte en stund på å finne fyren. Konseptet var å finne en karakter som bodde litt ut på bygda. En drømmer. En som drømmer seg bort i 1980-tallsmusikk. Også måtte han ha en motsats, og det ble naboen Viggo, en fyr som sitter hjemme og spiller hardrock, forteller 40-åringen som har hentet mye av seg selv i begge figurene.

– Hjalmar er mest lik meg. Han er også musikkfan, har kjøpt ny gitar og pugger soloer etter Guns n Roses. Men han har et mer normalt forhold til musikk enn Viggo som er mye mer hardcore. Slik får jeg fram musikkinteressen min i begge personene. Om Hjalmar representerer litt av dagliglivet mitt, bruker jeg mer av hobbyen min sammen med Viggo.

Ei arbeidsuke for Nils Axle kan ofte inneholde både hverdager og helger. Han begynner gjerne ei ny uke på tirsdag, og all den tid det skal produseres sju striper i løpet av uka, er det ikke gitt hvordan arbeidsdagene blir.

Ideene skal klekkes, og så skal både illustrasjoner og fortellingen klargjøres.

– Det er deilig å kunne ha god tid, men jeg jobber nok best under press opp mot deadline, fastslår mannen som hittil har laget 1.723 striper med Hjalmar og 606 ruter av Firekanta.

I tillegg tar Nils Axle tegneoppdrag for både næringsliv og private, og karikaturtegninger ser han på som et artig avbrekk i arbeidshverdagen.

– Hvordan skapes ei Hjalmar-stripe?

– I starten datt de bare ned i hodet mitt. Jeg kunne ligge i senga og få en idé midt på natta. Mobiltelefonen min ligger alltid på nattbordet, og så fort det kommer en idé, er det om å gjøre å få den skrevet ned. Det skjer ikke så ofte nå lenger. Det er blitt mer rutine etter hvert.

– Tenker du først og fremst i ord og bokstaver i unnfangelsen?

– Nei, jeg ser for meg situasjoner. Så begynner jeg å skisse og ser hvordan det går. Hvordan reagerer Hjalmar eksempelvis hvis han ikke får kjøpt øl i butikken? Mange skisser kan bli kastet før jeg kommer fram til det endelige resultatet, sier tegneserieskaperen som har Frode Øverlis Pondus som en stor inspirasjonskilde for sine striper.

I disse dager har han nettopp gjort ferdig sitt tredje Firekanta julealbum. Og det er nettopp her vi kan komme med verdensnyheten: Kantens nye tegneserie.

– Her har jeg laget en tre siders historie om vikinger som jeg har kalt Veikingene. Dette er ikke noe jeg har hentet fra NRK-serien om Vikingane, altså. Og det er ikke de samme karaktertypene. Jeg har gått med denne ideen i tre år, og nå er den med i juleheftet.

– Kan det bli en ny stripeserie?

– Jeg har lyst til å fortsette med Veikingene hvis det stemmer. Jeg er først og fremst opptatt av å gjøre de seriene jeg har, så bra som mulig, men ønsker også å utforske andre konsepter, sier Kanten, som av og til savner å jobbe i team. Men da tar han med seg Hjalmar og Viggo på Café Gravdahl for å hente inspirasjon.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.