Glem alt du trodde du visste om seniordans. Inn i garderoben forsvinner riktignok eldre damer slik du kjenner dem, med kåper og sjal. Men ut i dansesalen kommer tjue fargerike magedansere i orientalske drakter, med gull og glitter.

Dansekroken i Nydal har plutselig blitt et eksotisk sted. Her er det langt mellom valsen, og om det ikke var for at man i bakhodet erindrer et industrifelt som får sovjetiske boligblokker til å framstå som kandidater til byggeskikkprisen i Ringsaker, kunne man trodd man var i sultanens palass.

Det er Salomes Døtre som har entret scenen. Noe de etter hvert har blitt vant til å gjøre. Tjue spreke damer i alderen 70–91 år har tatt seniordans til et nytt nivå. Helt til TV-skjermen. De er norske talenter.

– Det begynte høsten 2014. Vi skulle ha en jubileumsfest på seniordansen, og fant ut at denne gangen, så måtte vi finne på noe gøy, forteller leder Turid Skuseth.

Og gøy skulle det bli. Løsningen åpenbarte seg i form av danseren Karina Pavlova, en langreist ekspert på orientalsk dans.

Resten er som det heter, historie. Fire av seniordanserne, inkludert Skuseth, fikk en idé om at de selv skulle være med å være med å riste løs sammen med Pavlova.

– Vi tenkte; da danser vi og, husker Skuseth entusiastisk.

Så enkelt kan det være. Slik begynte det. Påfunnet slo så godt an, at damene siden fikk en invitasjon til å opptre på landsstevnet for seniordans på Lillehammer. Det var helt greit, men de fire pionérene hadde et krav.

– Vi måtte være flere. Så fikk vi med oss seksten til, sier Skuseth.

I salen i Nydal er de tjue damene fra Hedmarken samlet, slik de er minst en gang i uka for å trimme vrikkebevegelsene. Etter seansen på Lillehammer i fjor sommer, hvor de høstet ellevill applaus fra de frammøtte, fikk de en telefon fra TV2. Ryktet gikk foran damene fra Hedmarken.

– Først trodde jeg det bare var noen som tullet med oss, forteller Skuseth.

Men det var ikke fleip. Damenes eksotiske dans hadde nådd redaksjonen i programmet Norske Talenter, og de ble invitert på audition.

– Først var vi litt redde for at de bare skulle le av oss, men vi føler ikke at vi er noe dårligere enn de andre, sier Skuseth.

Fredag kveld er damene på skjermen for første gang, og skal forsøke å sjarmere dommerpanelet og hele det norske folk. Innspillingen er unnagjort, men utfallet er inntil videre hemmelig. Ingen var villig til å røpe den minste hemmelighet. Dog kan damene røpe sine erfaringer fra opplevelsen.

– Det er egentlig uvirkelig. Jeg må si det er spesielt, vi meldte oss jo heller ikke på, men ble spurt, sier Ingeborg Brattbakken (73) fra Hamar.

Hun har danset med Salomes Døtre i et år, og fra sin egen familie har hun fått blandede tilbakemeldinger på at hun også har entret det noe større nasjonale rampelyset.

– Mine egne barn synes det er greit at jeg danser, men jeg trenger ikke være på TV, humrer hamarsingen.

Heldigvis er det andre i slekta som synes det er stas å se familien på riksdekkende fjernsyn

– Oldebarna synes det er moro at oldemor skal danse på TV, sier Brattbakken.

Hun var med på seniordans i fem år før hun byttet ut swing med magedans. Det angrer hun ikke på.

– For det første er jeg glad i å danse, det er kjempefin trim, og det er sosialt. Vi vil også inspirere andre eldre damer til å komme seg i form, sier Brattbakken.

Og det er sant. Det er ikke bare TV-kjendis man blir av å være med i gruppen Salomes Døtre. Det hjelper også på helsa. Det er godt for kroppen på mange måter.

– Det er ikke tvil. Jeg har blitt litt rettere i ryggen etter hvert, sier Eva Gregersen (87) fra Hamar.

Musikken fra høyttalerne fader ut, og Gregersen har muligheten til å puste ut noen minutter mellom dansen. Ikke at det alltid er så lett, skravla går på de fleste.

– Man skal bli litt sliten. Det er derfor vi driver på, for å holde seg i form. Det er bare deilig, sier 87-åringen, som kan fortelle at magedans er noen hakk mer krevende enn dans hun har prøvd før i sin karriere.

– Det blir noe helt annet. Det er vanskeligere, sier Gregersen.

Og selv om det er morsomt å være i TV-ruta, kan hun også fortelle at det ikke bare er glamour, glitter og stas.

– Det er også slitsomt. Det er liten plass der man spiller inn, og det er mange mennesker på en plass. Vi sitter og venter, og venter, og venter. Men nå vet vi i alle fall hvordan det foregår, fastslår Gregersen, som gruer seg litt til å debutere på flatskjerm i de mange tusen hjem.

– Det skal bli veldig rart å se seg selv på TV, mener hun.

Eldste kvinne i flokken derimot, hun er ikke bekymret for å se seg selv på TV fredagskvelden.

– Det er ikke skummelt. Jeg bryr meg ikke om sånn, og blir ikke nervøs. Det har jeg blitt for gammel for, sier Inger Grethe Evensen (91) fra Hamar.

Men hun er ikke for gammel til å henge med på rytmene, og ute i salen virker hun ikke et år eldre enn noen av de andre, som på papiret til tider er betydelig yngre.

– Det er veldig moro. Jeg har det så moro, understreker 91-åringen, som fyller 92 i februar.

Det er hun heller ikke bekymret for.

–Alder er ingen hindring. Jeg kunne godt ha sittet stille i en stol, men jeg har danset folkedans og seniordans i mange år, forteller Evensen.

91-åringen blir varm når hun snakker om samholdet blant damene, som hun setter stor pris på.

– De fleste av vennene mine har gått bort, og jeg har fått mange nye bekjentskaper her. Det er sosialt, og vi har det gøy, sier Evensen.

At dansingen smitter over på humøret, er lett å se der flagrende kjoler vrikker rundt med elegante bevegelser. Det klirrer i magebelter og smykker av noe som ligner gull. I pausene er det latter og høye røster. Det er en sammensveiset gjeng.

– Det er en veldig flott aktivitet. Det er flott for både kropp og sjel, mener leder Skuseth.

Hun håper også at Salomes Døtre kan være med på å inspirere andre eldre til å bevege seg utenfor komfortsonen. At de kan vise at det lønner seg og går an å være aktiv også på sine eldre dager. Og de har allerede inspirert noen.

– Vi har faktisk fått telefoner fra andre som har startet noe lignende. Det er viktig at gamle mennesker kan se at det er mulig å ha det moro selv om man har blitt gammel, sier Skuseth.

Salomes Døtre har også underholdt på kjøpesentrene CC og Maxi i Hamar, og i mars går ferden til sørover til Spania. Der skal damene danse inn i solnedgangen, og er i alle fall noe nærmere den orientalske dansens opprinnelse i Nord-Afrika, Midtøsten og Tyrkia.

– Vi skal underholde og danse for folk, blant annet på Solgården Ferie- og Helsesenter på Costa Blanca, forteller gründer Skuseth.

Og med på ferden er danseren som på en måte startet det hele. Hun som ble hentet inn til jubileumsfesten er nå damenes instruktør, og med kyndige instruksjoner lærer hun damene om magedansens hemmeligheter.

Karina Pavlova er opprinnelig fra Armenia og studerte dans og kunst i Moskva. I 2010 endte hun opp i Furnes. Det er en reise i seg selv, fra Sør-Kaukasus til bygda mellom Hamar og Brumunddal. Og reisen fortsetter sammen med de spreke damene fra Hedmarken.

– Det er veldig morsomt. Vi gjør så mange forskjellige danser på forskjellige steder, sier Pavlova.

Hun lar latt seg imponere, og skryter gjerne av damenes ferdigheter.

– Damene har danset fra før, og de har en bra forståelse. Det gjør det lettere å jobbe med dem, sier hun.

I tillegg framhever Pavlova det gode miljøet de har når de møtes til øving.

– Damene er veldig morsomme og oppegående, sier instruktøren.

Men hun må innrømme at første gang de møttes, så hun aldri for seg at prosjektet skulle ende i beste sendetid på TV-skjermen.

– De er flinke, men jeg trodde ikke det skulle nå så langt. Men plutselig ble det stor interesse, sier Pavlova.

Fokuset ligger altså på å ha det gøy, være sosiale og holde seg i form, men damene håper selvsagt også at de kan nå langt i Norske Talenter. Det er noen som har fått lukten av sagmugg, og vinnerinstinktet har begynt å gro i Nydal.

– Vi går selvsagt for gull, og vi skal vinne dette, blunker Turid Skuseth.

Og kanskje er ikke navnet på dansegruppa valgt helt tilfeldig.

Salome var en bibelsk skikkelse som hadde en rå tiltrekningskraft på menn. Hun var kjent for å danse så vakkert, at mannfolkene var villig til å gi hva som helst. De ga seg rett og slett hen.

Kanskje er det den effekten hennes døtre på Hedmarken håper å få på publikum og dommere i Norske Talenter. De er i alle fall lett å bli sjarmert av den fargerike og livsglade gjengen.

– Vi er ikke profesjonelle i dans, men vi vil være profesjonelle i å glede folk, avslutter Turid Skuseth.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.