To av konkurrentene, Hamar Sportsbar og Docile, har møtt nyetablerte O’Learys med en aksjon på Facebook og en plakat med følgende tekst:

«Støtt din lokale fotballpub. Startet, eies og drives av Hamar-gutter».

Fredag åpnet O’Learys i Strandgata.

– Etter at nyhetens interesse har lagt seg får vi se hvor dyktige folkene på og bak O’Learys er. De beste vil klare seg.

Det sier Dag Henning Andersen (60), en nestor innen Hamars uteliv. Nå bestyrer han blant annet vinbaren Brødrene Jacobsen og Stortorvet Gjestgiveri.

HA tok en runde på byen i Hamar for å finne ut hva de etablerte aktørene tenker om konkurransen etter at O’Learys er på plass. Selve restaurantlokalet med 246 sitteplasser – og like mange ståplasser – har kostet Vold Eiendommer om lag 12 millioner kroner. Selskapet har i tillegg brukt enda mer på kjøp og oppussing av selve bygget: Det gamle rådhuset.

O’Learys drives av Nor Victoria Hotel – som har adgang til sportsbaren fra resepsjonen – og leier lokaler av Vold.

I tillegg til et utested med 40 TV-skjermer og en halvliterpris på 85/90 kroner basert på 0,6 og 0,4 liters glass med Ringnes øl, åpner nok et utested i lokaler eid av Vold i løpet av året: Hamar-familien investerer nå noen millioner kroner i hjørnelokalene på det gamle rådhuset.

Her blir det 150 sitteplasser.

  • Tilbake til Andersen

Han er interessant også av en annen grunn enn at han får nye konkurrenter:

Andersen åpnet i 1993 Hamars første sportsbar – Docile i Kirkebakken.

– Vi hadde Sky Sports på en tid da ikke så mange hadde det hjemme. Det var en ideell tid å starte sportsbar på, sier han.

– Er det plass til O’Learys?

– Det kommer an på hvor dyktige de er. Det er en knalltøff bransje i Hamar. Flere har kastet inn håndkleet. Hai Hang har stengt ett sted og kuttet åpningstider. O’Learys må nok ta gjester fra de eksisterende utestedene. Jeg mener at konkurranse er bra. De som leverer et godt produkt vil overleve, sier Andersen.

– Gjør du noe for å møte konkurransen?

– Nei. De har et annet konsept. De skal vel selge 300 hamburgere om dagen. Jeg synes mer synd på dem som driver mer i det samme konseptet, sier veteranen.

En håndfull eiere står sammen om dagens Docile – fotballpuben som har holdt det gående i nesten 25 år.

– Jeg er ikke så redd konkurransen fra O’Learys – i alle fall ikke med det første. Vi har sett at det blir bedre med flere utesteder i området. Før var vi mer alene her. O’Learys vil nok trekke mer familier.

Det sier Åsmund Snortheim (39), tidligere daglig leder og nå en av eierne av Docile. Puben har 39 sitteplasser og tar 74 kroner for en halvliter (Carlsberg) øl.

Han tror at skjenkesteder nærmere O’Learys vil merke nykomlingen bedre.

  • Stamgjest Arne Willy Hortmann (35) sier det slik til HA en sen kveld på Docile:

– Onsdagene er jeg på øving i Kulturhuset. Etterpå er det naturlig å stikke innom hos Åsmund, sier han.

– Hva tenker du om O’Learys?

– Det er spennende at det kommer nye steder. På onsdagene kommer jeg nok fortsatt til å gå til Docile, sier han.

Hva tenker Docile-bartender Snortheim om oppropet der Docile inngår?

– Det må du ta med noen andre. Dette er to forskjellige konsept, sier han.

– Det er ikke mer å si enn dette!

Det sier Morten Melby (56) – gründer, daglig leder og eier av Hamar Sportsbar i gågata – og legger plakaten på disken.

– Var dette din idé?

– Ja, men sammen med Docile.

– Hvorfor denne kampanjen?

– Fordi det er greit at Hamar-folk støtter Hamar-folk, sier han.

  • Hamar Sportsbar har drøyt 50 sitteplasser og like mange ståplasser. En halvliter øl (Frydenlund) koster 73 kroner. Melby har drevet i 8,5 år og jobber med utvidelse av skjenkestedet mot Østre torg.

– Hva tenker du om O’Learys?

– At det blir et veldig bra sted og at de vil trekke mye folk så lenge de har nyhetens interesse. Etter en stund tror jeg at folk som er interessert i fotball kommer tilbake hit.

– Du er ikke så skremt?

– Med den beliggenheten Hamar Sportsbar har så er jeg ikke det, nei. Men jeg vil sikkert merke det. Vi og Docile har et annet konsept. Jeg tror at O’Learys blir mer restaurant enn sportsbar.

– Hvorfor vektlegger dere å være lokal?

– Fordi O’Learys er et svensk konsept basert på en amerikansk sportsbar. «Bobby» Vold skal ikke drive selv.

– Er det ikke lokalt nok når de som har investert er tredje generasjon herfra?

– Ikke for meg, nei, sier Melby.

Hva med hans gjester – blir de trofaste?

– Jeg har veldig sans for denne plakaten og budskapet om å støtte de lokale.

Det sier Espen Marius Lie (47) fra Hamar. Han går gjerne på Hamar Sportsbar for å se fotball og treffe folk:

– Det handler mest om å treffe likesinnede. Det sosiale er større enn begivenheten på TV, sier Leeds-fansen.

– Vil du gå på O’Learys?

– Jeg vet ikke. Jeg har ikke så veldig stor sans for de store kjedene som går på bekostning av lokale aktører, sier han.

– Nå er jeg her for å se fotball. Ellers går jeg gjerne hit for å spille dart eller shuffleboard. Eller bare for å ta en øl. Jeg har ikke noe stamsted, sier Harald Eide som HA møter på Hamar Sportsbar.

– Er du fristet av O’Learys?

– For å danke ut de lokale aktørene bør de nye komme opp med noe som er mye bedre. Hvis ikke ser jeg ingen grunn til å gå dit, sier han og heier på Chelsea.

  • Den nærmeste naboen til O’Learys, innehaver Jan Henrik Knudsen (52) på Irishman, har allerede gått over Vangsvegen for å ta nykommeren i øyesyn:

– Det blir fint. Et bra konsept. Men det blir stort. Jeg er litt skeptisk til størrelsen, sier Knudsen som er kjent for mange og voksne stamgjester på utestedet der halvliteren (Frydenlund) koster 76 kroner.

– Frykter du O’Learys?

– Nei. Vi får drive med det vi kan: God mat, godt øl og god service. Jeg har mange stamgjester og trenger ikke å gjøre noe spesielt. Noen er nok nysgjerrige i starten.

– Er det plass til flere utesteder?

– Det er et godt spørsmål. Det får tiden vise. At Vold bygger for enda et utested i det gamle rådhuset er spenstig.

– Vold sier at det er en fordel med flere utesteder i ett og samme område. Enig?

– Ja, jeg ser det poenget.

– Hva synes du om kampanjen om «hamarpuber drevet av hamarsinger»?

- Jeg har sett den på Facebook, men har ingen kommentar. Konkurransen vil nok merkes best hos sportspubene, sier Knudsen og legger til:

– Jeg er fjerde generasjon i bransjen.

  • Sånn sett er Hai Hang (40) rene skårungen. Men vietnameseren fra Brumunddal med den dramatiske forhistorien er for lengst elsket av store deler av folket på Hedmarken. Han har til og med blitt kåret til «mesterborger» i Hamar.

Med en håndfull utesteder er han en lokal «restaurantkonge»:

- Hvordan tror du åpningen av O’Learys vil påvirke besøket hos deg – og hvordan vil den store restauranten/puben påvirke utelivet i Hamar generelt?

– Jeg håper dette som mange andre satsinger i byen kan være med å bidra til at flere mennesker trekker til vår felles region. En spennende by med mange alternativer kan trekke flere mennesker til byen vår. Vold Eiendommer er dyktige i det de driver med, og jeg ønsker dem naturligvis masse lykke til, sier Hang som normalt har en halvliterpris på 92,50.

– Hva synes du om «Hamar-kampanjen» til de to eksisterende sportsbarene?

– Generelt er det positivt med engasjement – enten du er lokal eller ei. Det viktigste er at vi sammen greier å skape en by med mange mennesker som vil trives og bo her over tid som igjen kan trekke mennesker hit, sier Hai Hang.

Hai har kuttet kraftig i kveldstilbudet på restaurant Valuta i kulturhuset.

  • Hans nærmeste nabo, Basarene nederst på Stortorget, kunngjorde nylig at de kutter ut formiddagsåpent på hverdager for å redusere tapene.

Styreleder Tor Rullestad (47) svarer slik på HAs spørsmål om den nye konkurransesituasjonen med O’Learys og ytterligere et utested i samme bygg i løpet av året:

– Vi ønsker dem hjertelig velkommen og tror dette blir en bra tilvekst til byens uteliv. Utover det har vi ingen planer om å møte dette på en annen måte enn å fokusere på vår egen restaurant, sier Rullestad til HA.

Han ønsker ikke å opplyse prisen på stedets mest solgte øl fordi han mener det er irrelevant å sammenligne øl fra store bryggerier med Basarenes eget øl.

Den eneste som mener å kunne overgå O’Learys i antall sitteplasser er Hamar-veteranen Pizzanini i samme nabolag. Gründer, innehaver og daglig leder Atle Mathisen (47) tok et kvantesprang da han nylig investerte i lokaler ut mot Vangsvegen. Basert på 95 kroner for 0,6 liter Frydenlund koster halvliteren 79 kroner.

– Normalt så vil vi merke nyetableringen litt de tre til fem første ukene etter at de har åpnet. På sikt tror jeg dette kan påvirke utelivet positivt for oss som er i samme område. Erfaringsmessig så øker vi omsetningen når flere store aktører er i det samme området, sier Mathisen.

– Er det plass til flere utesteder?

– Vi begynner å nå et metningspunkt. Det er viktig at vi er forskjellige og ikke satser på samme profil og produkt.

– Hva tenker du om at Vold bygger for nok en restaurant like nedenfor deg?

– Det er vanskelig å spå. Det kan slå begge veger. Det vil avhenge av type sted, åpningstider og så videre.

– Hva synes du om «Hamar-puber drevet av hamarsinger-kampanjen» til driverne av Docile og Hamar Sportsbar?

– Ingen kommentar! svarer Mathisen.

Hva tenker så veteran og Docile-gründer Andersen om den kampanjen?

– Jeg er fortsatt ofte innom Docile. Man kan ikke lage kampanjer mot nyetableringer, sier Andersen og legger til:

– Man må brette opp ermene og si at «vi skal være best». Jeg vil egentlig ikke si mye om akkurat dette, sier Andersen.

  • Christian Bobby Vold (50) er lett å be når HA ber om hans kommentar til «Hamar-kampanjen»:

- Å vise til at Docile og Hamar Sportsbar er drevet av og eies av lokale gutter, og dermed antyde at O’Learys ikke er det, går ikke. Det faktum at vi leier ut til et annet selskap i stedet for å drive selv, betyr ikke at pengene forsvinner ut av byen, sier Vold.

Han kan vise til at de mange millionene familien investerer er tjent i Hamar:

– Jeg er tredje generasjon i familieforetaket, sier Vold og understreker:

– Så den går ikke!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.