Sting solgte åtte tusen, Elton John solgte ti tusen, Storhamar hockey selger hundre tusen, Teater Innlandet selger drøyt tretti tusen, HamKam selger femten tusen – og Hamar kino selger to hundre tusen billetter.

I 2007 gikk kinoen i Hamar med 1,6 millioner kroner i underskudd, samme år gikk 143.000 på kino, trettitotusen færre enn året før. I 2015 gikk Hamar kino med to millioner kroner i overskudd. Rett inn på kommunens konto.

– Hvorfor går Hamar kino så bra?

– Hvis vi ser bort fra det som er en gavepakke, en regional filmproduksjon som slår positivt ut for oss, så har vi god kapasitet, med fem saler, vi har oppgradert vår kino, slik at vi kan kjøre nesten hva som helst av filmer. Slik kan vi hele tiden ha bredden i tilbudet. Og våre saler er for kino, vi slipper å vike plass for andre arrangementer som kanskje er tilfellet andre steder. Vi er oppe 362 dager i året, det gjør at vi kan ha en god kontinuitet – og det er viktig. Vi er alltid der. En viktig suksessfaktor er også at vi har dyktig personale som møter publikum. Det er svært viktig når vi konkurrerer med mulighetene folk i dag har hjemme.

– Da du kom til Hamar ble du møtt med avistitler som «Kinoen med rekordunderskudd» og «Publikumstallet ned 32.000 i forhold til i fjor». Hva tenkte du om situasjonen?

– Jeg tenkte ikke på røde tall, men jeg tenkte at dette var en utfordring. Kinoen hadde fem saler, som i dag, mulighetene var gode.

– Hva bestemte du deg for å gjøre? Hva ble de viktigste oppgavene?

– Styret gjennomgikk driften, og vi bestemte oss for å få kontroll på kiosken (tidligere drevet av Freia/Kraft red.anm.), vi avviklet den gamle billettluken og vi bestemte at kinoen skulle oppgraderes fortløpende.

– Går kinoen med overskudd i dag?

– Vi hadde et overskudd på cirka to millioner kroner i 2015.

– Hvordan går Hamar kino i forhold til kinoene på Lillehammer og i Gjøvik?

– Vi er større, men når det gjelder sammenligning så var jo Lillehammer kino stengt i begynnelsen av året ...

- Men om vi sjekker siste måneds billettsalg?

– Da solgte vi 21.320 billetter, Gjøvik 13.500 billetter og Lillehammer 13.200 billetter.

– Hvorfor denne store forskjellen?

– Vi har et større omland, og så tror jeg vi har en bra miks når det gjelder filmer vi presenterer. Det er viktig.

– Du sier alltid at titlene er avgjørende, men personer i filmmiljøet trekker også fram jobben du gjør. Hva er du mest fornøyd med selv, når det gjelder egen innsats?

– Ehhh ... Det er vel en viss energi, kanskje, og jeg er bra «hands-on» når det gjelder produkter og dialog med publikum. Og, som sagt, så tror jeg dette handler om variasjonen, bredden i tilbudet.

– Kunne du ikke fjernet filmene som ikke selger så bra og hatt en enda bedre fortjeneste?

– Absolutt ikke, det er nettopp noe av poenget. Dette handler også om et samfunnsoppdrag. Og de menneskene som ser disse filmene er de også ekstra interesserte. De er også våre ambassadører, og dessuten betyr dette også noe for meg personlig.

– Hvem går på kino i Hamar?

– Hovedtyngden i vårt publikum er unge mennesker, mellom 15 og 25 år. Men flere over førti år kommer også til kinoen.

– Hvilken film ble årets film i 2016?

– Det ble nok «Kongens Nei». Og for meg personlig? Det er lett å tenke på en av de siste, som «A Monster Calls», som går på kino nå.

– Hvilken film gleder du deg mest til i 2017?

– Jeg er jo så begeistret for Ken Loach (britisk regissør red.anm.), og ser fram til hans «Jeg, Daniel Blake» (premiere 20. januar). Filmene til Loach handler om vanlige mennesker, om livets opp- og nedturer. Det er gode skuespillere, regissøren er jo god, da, og så har han glimt i øyet.

– Og som publikumsmagnet i 2017?

– Jeg er spent på «Den 12. mann» (10. oktober), og «Snømannen» (13. oktober), ja – og så er jeg spent på «Askeladden – I Dovregubbens Hall» (29. september).

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00