Ved Brøttumsbakka, på veg til Litteraturfestivalen, for noen år siden, kom Sigbjørn Johnsen med sitt ekstranummer, Hans Børlis «Louis Armstrong»:

«Og trompeten svarer langt borte fra, en røk av sølv: Mississippi...»

Vi var ikke mange, men togvogna fyltes med applaus.

Han har båret de med seg, i arbeidsveska, disse diktsamlingene, fra en gang så tidlig som på sekstitallet, han har tilbudt oss noen smakebiter nå og da, både fra scenen, i tv, radio og i aviser - og kanskje mest er han kjent for, nasjonalt, å framføre dikt fra talerstolen som finansminister.

Les også: Han vil bli fylkesmann i Hedmark og Oppland.

- Jeg har fått utrolig mange tilbakemeldinger på hvordan jeg har brukt lyrikken. Det er jeg jo glad for, sier fylkesmann i Hedmark, Sigbjørn Johnsen (66).

– Duger Hans Børlis ord i dag?

– Det er det ingen tvil om. De gode lyrikerne har budskap for i dag også; som Børli, Jacobsen og Prøysen.

– På hvilken måte?

– Vi har de samme behov i dag som for hundre år siden. Det handler om menneskers grunnleggende behov, kjerneverdier som for eksempel trygghet og fellesskap. Dette er verdier som er tidløse.

– Prøysen og Børli, de møttes vel knapt, selv om de virket på samme tid. Hadde de noe til felles, griskokken som ble visemaker og skogsarbeideren som ble lyriker?

– De var omtrent like gamle, de hadde samme bakgrunn – på en måte. Børli som vokste opp på et torp, Prøysen som sønn av tjenestefolk.

– De kjempet seg opp fra steinrøys og måså, hva tror du de hadde sagt om dagens rike Norge?

– Jeg tror de ville sagt at dette var mulig. Norge er et land rik på naturressurser, med få innbyggere, men som er flinke, som har utviklet seg i fellesskap – og som vet at ting er større enn en sjøl. Det er Norge.

– Hva ville de tatt tak i og vist oss nå i 2017?

– Om jeg skal snakke om Børli, så tror jeg han hadde valgt mye av det samme. Og han ville vært opptatt av det som skjer i Syria og flyktningsituasjonen, de store verdensspørsmål – men også ville han vært opptatt av de små saker, som betyr så mye.

– Børlis dikt har fulgt deg i mange år, har diktene forandret seg for deg undervegs?

– Jeg har vært opptatt av lyrikk siden sekstitallet, og jeg oppdager nye ting hele tiden. Det er ikke slik, at en blir ferdig med et dikt en gang for alle.

– Har ordene fra disse hedmarksdikterne forandret deg?

– Jeg har ikke tenkt på det, men det kan godt være. Vi kan se ting på nye måter, hvis vi faktisk ser etter.

– Traff du Børli noen gang?

– Ja, en gang under skogsarbeiderdagene i Elverum i 1974.

– Husker du hva dere snakket om?

– Vi hilste nok bare, sa «morn».

– Duoen Viggo Sandvik/Sigbjørn Johnsen feirer i år faktisk tjuefemårsjubileum. Hvordan fant dere sammen egentlig?

– He, he. Det er nok riktig, det var åpningen av Nordlyshallen, Hamar Olympiske Amfi. Vazelina Bilopphøggers varmet opp for Fats Domino og jeg var gjesteartist for Vazelina. Jeg hadde lånt ei fargespraglete jakke av Ola Myhre, og framførte «Blålys» og «Feil side av Mjøsa». Hallen var fullstappa, jeg husker det godt. Og etterpå var jeg med på bildet, med Vazelina Bilopphøggers og Fats Domino. Det var stort.

– Så mange jobber er det vel ikke blitt, men dere høster applaus hver gang. Kunne det blitt noe mer? En norgesturné?

– Vi har spøkt litt med det, at vi skulle reist ut på en større turne ... Men det har ikke blitt noe, ennå. Vi har en god kjemi, Viggo og jeg. Og vi har litt samme bakgrunn, med mye reising og opptreden.

– Det har ofte handlet om lattervekkende historier, men «Vekkelse om våren» høres mer alvorlig ut. Hva kan folk forvente seg?

– Jeg tror ikke folk skal tenke så mye på tittelen, det blir nok mye det samme konseptet som tidligere. Vi gir hverandre stikkord og mye er spontant. Men vi har noen faste punkter, altså, om det skulle skli helt ut.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.