• BOK: Anette Trettebergstuen har nettopp debutert som medforfatter på boka Homo. FOTO: ELI J. HAUGEN

Anette Trettebergstuen ble nylig valgt som Hedmark Arbeiderpartis førstekandidat på stortingslista og er snart klar for sin fjerde periode på Stortinget. Hun har mange baller i luften for tiden. Hun kom nettopp ut med boka «Homo», og i mai blir hun mamma for første gang sammen med en homofil kamerat.

– Hvordan har mottakelsen på boka di vært?

– Den har vært helt overveldende, og på bokkvelden på Gravdahl torsdag var det fullt hus. Boka er inne på topp ti over de mest solgte, og det hadde jeg aldri trodd.

– Når kom du selv ut av skapet som homofil?

– Jeg sto fram offentlig i 2004. Det var under stortingsnominasjonen.

– Hvordan var det å være ung og homofil i Hamar da du vokste opp?

– Jeg trodde den gangen at det hadde vært bedre i en større by enn Hamar, men det tror jeg ikke. Oppveksten var veldig fin. Men det Hamar manglet, var åpne, homofile forbilder. Jeg visste ikke om noen andre.

– Ser du på deg selv som det i dag?

– Som stortingspolitiker har jeg en offentlig rolle, og en stemme. Jeg tenkte i 2005 at det var naturlig å bruke den rollen til å være åpen. Det var et helt bevisst valg.

– Hvordan var det å bli avkrevd et svar offentlig på hvordan barnet du bærer ble unnfanget?

– Jeg har ikke noe eget behov for å snakke om legning eller graviditet. Det er strengt tatt personlig. Om det ikke er tabubelagt, så blir det i hvert fall møtt med undring til hvordan homofile får barn. Jeg mener vi trenger flere historier om hvordan man kan få barn, slik at det en dag ikke blir interessant. Jeg har aldri tidligere fått så mange tilbakemeldinger, og overveiende flest positive. De takker for at jeg er åpen og gir meg støtte.

– Hvordan tror du det blir å drive valgkamp med en baby på to-tre måneder?

– Det vet jeg ikke, men det tenker jeg mye på. Jeg får ta det som det kommer, og jeg håper han blir en snill type som sover mye. Jeg får ha lave forventninger til eget tempo under valgkampen, men det er ikke jeg som styrer det.

– Gleder du deg til våkenetter og til å halse for å rekke barnehagen før den stenger?

– Det blir en omveltning, og en annen tidsklemme enn den jeg lever i i dag, som handler om å jobbe mest mulig.

– Du er snart klar for din fjerde periode på Stortinget. Får vi snart se deg i regjering?

– Vi må først komme i regjering, da. Og så er ikke det opp til meg.

– På hvilken måte svikter Høyre/Frp-regjeringen Innlandet, mener du?

– Ved at de konsekvent hopper bukk over Innlandet, og ikke lytter til behovene og griper mulighetene. At de forsinker dobbeltsporet til Lillehammer er ett eksempel, at innlandsstrategien ligger i en skuff et annet.

– Hva blir de viktigste sakene i valgkampen?

– Jeg håper valgkampen vil handle mer om folks hverdagsutfordringer, som tidsklemma mange småbarnsforeldre står i. Og så blir det viktig å skape flere arbeidsplasser, og reflektere at Hedmark er mer enn skog og ulv.

– Blir du aldri lei all kranglinga dere politikere driver med?

– Jo, ofte. Én gang om dagen. Jeg blir lei det raske ordskiftet, og at alt skal være så kort og enkelt.

– Hvem bør bli den neste ordførerkandidaten for Hamar Arbeiderparti?

– Jeg har noen tanker om det, men vil ikke dele dem nå.

– Du har leilighet i Hamar, men bor også mye av tida i Oslo. Hvordan har Hamar forandret seg de senere årene?

– Hamar har forandret seg enormt i positiv forstand. Sentrum er litt stille når det gjelder butikker og handel, men har fått et mye mer mangfoldig tilbud med kafeer og kultur. Hamar er et sted hvor det skjer ting.

– Er du klar til å gi opp jetsettlivet i Oslo når den nye verdensborgeren melder seg?

– Jeg har ikke noe jetsettliv, og føler at jeg stort sett bare jobber. Men å være kulturpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet medfører en del jobber som er veldig moro.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.