Tirsdag danket den fremadstormende Tonning Riise ut erfarne Gunnar A. Gundersen som Hedmark Høyres førstekandidat til stortingsvalget i 2017, og dermed er førstnevnte mer eller mindre sikret en plass på Stortinget fra neste høst. Det hele startet i et togsete på enkeltsporet fra hovedstaden.

Hvorfor og hvordan tok du et valg om å involvere deg i politikk?

Jeg meldte meg inn i Høyre før valget i 2005, så medgangssupporter skal jeg ikke beskyldes for å være. Det er det dårligste valget Høyre har gjort i historien. Jeg hadde ikke bestemt meg for å bli politiker da, men visste at jeg hadde borgerlige grunnverdier. Høyre var det partiet som snakket til meg. Kort tid etter ble jeg invitert på en tur for unge medlemmer til Stortinget. Det var meg og to til. Unge Høyre lå brakk i Hedmark på den tida, så på togturen hjem bestemte vi oss for å få til noe, og starta Hamar og omegn Unge Høyre helt fra scratch. Siden har det gått slag i slag.

Det har gått noen dager siden du vant nominasjonskampen mot Gunnar A. Gundersen. Hvordan har dagene vært?

Det har vært mange henvendelser, intervjuer og invitasjoner til besøk og debatter. Så har jeg ikke minst fått utrolig mange hyggelige gratulasjoner. Det begynner å synke inn hvilket ansvar jeg har tatt på meg. Jeg kjenner en spesiell ærefrykt for Stortinget og et forventningspress, det er en spesiell tillit å få. Det er nå jobben begynner. Valgkampen kommer fort, og det er mye som skal gjøres i mellomtiden.

Hvorfor tror du at flertallet i Hedmark Høyre valgte deg foran erfarne Gundersen?

Jeg tror jeg har vært en synlig profil i Hedmark Høyre i mange år. De kjenner meg godt, etter mange år med politiske verv i kommune- og fylkespolitikken i Hedmark. Jeg har også vært synlig i nasjonale debatter som leder for Unge Høyre. Vervet i Unge Høyre er slutt i 2018, og jeg har vært klar på at det jeg har aller mest lyst til å gjøre etter det, er å vie tiden min til å gjøre en jobb på Stortinget for Hedmark Høyre.

Har du større ambisjoner i rikspolitikken enn å være stortingsrepresentant fra Hedmark?

Jeg har ambisjoner om at jeg skal være en profilert stortingspolitiker, og få gjennomslag for mest mulig god høyrepolitikk for Hedmark. Jeg tror det er lurt å fokusere på å gjøre en god jobb der man er. Da kommer det muligheter senere.

Hvilke verdier setter du høyt?

Jeg føler meg veldig godt plassert i Høyres grunnverdier; troen på enkeltmennesket, og troen på at mye av samfunnsprosjektet handler om å slippe løs skaperkraften og innovasjonsevnen som fins i folk. Politikernes rolle er å legge til rette for at vi skal leve gode liv, og ha muligheten til å bruke de talentene vi har. Man kan ikke vedta alle gode ting i samfunnet, men være en tilrettelegger. Jeg tror på mest mulig individuell frihet som er forenlig med sosialt ansvar, og på at et mangfold i samfunnet er bra.

Hvordan var det å vokse opp på Ilseng?

Jeg hadde en god og trygg oppvekst. Det er noe med å vokse opp på et mindre sted hvor alle kjenner alle. Jeg har også vært heldig som har hatt to foreldre som har stilt opp, enten det var barneteater i Vallset, ungdomsteater på Tangen eller musikktimer i Stange og på Hamar. Uten dem kunne jeg ikke deltatt på alle aktivitetene som jeg gjorde.

Er det fortsatt Stange som er hematt?

Jeg tror man alltid har et litt nostalgisk forhold til der man har vokst opp, og brukt timevis på sykkel hit og dit, til venner og diverse aktiviteter. Men jeg er patriot på vegne av hele Hamar-regionen. Jeg føler også at Domkirkeodden og Koigen er litt «mitt».

Hva gjør du når du ikke tenker politikk?

Det blir mindre og mindre tid til noe annet, men jeg gjør vel de samme tingene som andre gjør. Man må ta seg tid til gode venner, gå ut å spise, ta en øl eller fem. Også prøver jeg å holde meg litt i form, og å holde musikken ved like, så ikke sangstemmen og gitarteknikken forsvinner helt.

I 2013 skrev du en bok om Hugo Chávez, tidligere president i Venezuela. Vurderer du å ta opp igjen pennen?

Jeg kunne tenke meg å skrive en bok til en eller annen gang. Jeg lærte mye av prosessen med å skrive sist, men foreløpig har jeg ikke noe umiddelbart tema, eller tid til det. Dessuten må jeg få si at jeg fikk ganske rett om det jeg skrev i 2013.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00