• BENTENKT: Med god grunn funderer Aurora Westerhaug (5) på Åsbygdas framtid. Her står hun foran den nedlagte butikken hun og bestemor ofte handlet i.
    Foto: Henning Holter Christensen

En nesten helt alminnelig torsdag i Åsbygda eller Hekne, som er betegnelsen på selve bygdesenteret. 15 barnehagebarn og fire voksne passerer rørleggerfirmaets lokaler til Jan-Erik Hørsandlien. Lykkesmeden, som har skapt åtte arbeidsplasser og kona Karin følger med opptoget fra vinduet i den gamle samvirkelagsbygningen. De fryder seg over liv og røre. At lokalsamfunnet skal blomstre. Blant de 15 fra barnehagen som skal poste brev, er Aurora Westerhaug på fem år. Da hun kommer fram til butikken, som stengte dørene torsdag 9. februar, sier hun: Jeg var her og handlet med bestemor.

En etter en stiller barnehagebarna seg foran den røde postkassa på butikkveggen og legger sine brev i kassen. Ungene øver seg på å sende brev, sier barne- og ungdomsarbeider, Siv Bratteggen.

Jan-Erik Hørsandlien har vært Åsbygda-patriot i mange år, men nå synes han det henger mørke skyer over lokalsamfunnet. Mannen som i sin tid spyttet 6.000 kroner i en brødskjæremaskin så nærbutikkens kunder kunne få med seg ferdigskåret brød. Den samme mannen tilbød seg også å kjøpe nærbutikkbygget for å leie ut til driverne. 4. november 2016 skjøt han inn 12.000 kroner i aksjekapital, da det ble satt i gang redningsaksjon for å berge nærbutikken. I dag ser Jan-Erik pengene som tapt. Han var på nippet til å tilby styret ytterligere penger, men da var det for sent. Skifteretten hadde mottatt konkursbegjæringen. Dørene var stengt.

– Nå får vi klore oss fast til skolen. Jeg føler at det ser mørkt ut for Åsbygda hvis kommunestyret vedtar å legge ned skolen. Det vil ikke være bra for bygda og jeg kan med ganske stor sikkerhet si at vi vil vurdere å flytte firmaet fra Åsbygda. For 40 år siden lagde kommunen en reguleringsplan med plass til 110 husstander. I dag er det bare bygd 30. Jeg vil si at de siste 20 år har alt stått stille i bygda vår, sier han.

Jan-Erik Hørsandlien føler ikke Åsbygda er en utkant. Et eksempel er at varer han bestiller fra tre til fire grossister før klokka 16, er ankommet lageret i Åsbygda før klokka 07.00 neste morgen. Reiseavstanden til Hamar er 20 minutter og i løpet av 10 minutter er man på riksveg 3/E6. Skolediskusjoner synes han er energitappende og leit at kommunen huserer med skolestrukturen hvert 20. år. Forrige gang skolen var under lupen, var for 20 år siden. Selv bygde han og Karin hus i bygda i 1978 på grunn av tilbudet om skole i nærmiljøet. I disse dager averterer han et hus til leie og faktisk har en barnefamilie fra Ottestad meldt sin interesse. Naturen lokker, tror han.

Rørleggeren i Åsbygda holder til midt i krysset vis-à-vis Folkets Hus. Her var det en gang i tiden samvirkelag, frisør og barnehage. Samvirkelaget la ned for 36 år siden, da kjøpte Jan-Erik lokalet til firmaet sitt. Karin startet kiosk. I dag er de åtte ansatte. De første 20 åra var tøffe, men for 15 år siden fikk Jan-Erik sving på virksomheten. På grunn av flinke folk i arbeid og masse gode kunder, forklarer han selv. Egentlig kunne han og kona tenkt seg å bygge en liten, snerten enebolig på det nye byggefeltet Heknetunet, men fordi framtiden er usikker i Åsbygda legger han planene vekk.

«Det er litt magevondt om dagen. Skolesaken henger i hele hodet. Det tar mye energi å gruble over om vi skal bestå». Klokka er åtte i barnehagen. Pedagogisk leder Kristin Hushagen er også FAU-medlem ved skolen. Alle vi snakker med i Åsbygda, brenner for bygda og det er sterke samholdet er til å ta og føle på.

På avdelingen Furukvisten er det 12 unger i alderen ett til tre år. 10. april begynner to nye småbarn her, sik at avdelingen får 14. Hushagen er stolt av hva Åsbygda greide å mobilisere da hele kommunestyret forleden dag var på besøk. I etterkant er det imidlertid blitt kjent at enkelte av de folkevalgte måtte ha en vegbeskrivelse til Åsbygda for der hadde de ikke vært før. Bygdefolket ler av episoden og hadde gjerne sett at politikerne kunne gjøre seg enda bedre kjent i bygda før de skal behandle en så viktig sak, nemlig om skolen i Åsbygda skal opprettholdes eller ikke.

Oskar på ett og et halvt år en av de siste som kommer på Furukvisten denne morgenen. Barna skal spise frokost og far Nils-Ener Lundsbakken plasserer sønnen i Tripp trapp stolen og åpner matesken.

Lundsbakken, som er kommunestyremedlem for Arbeiderpartiet i Stange, skal 22. mars være med og avgjøre kommunens framtidige skolestruktur.

– Du kan vel ikke unngå å kjenne på at det er stort trykk skolesaken for øyeblikket?

– Ja, vi merker at det er stort engasjement. Jeg har en sønn i barnehagen her, men det skal ikke avgjøre saken for min del. Som politiker og folkevalgt må jeg jo tenke på kommunen som helhet.

– Hva synes du om rådmannens forslag som innebærer drastiske skolenedleggelser?

– Jeg synes det er krevende å skulle gå for rådmannens anbefaling slik innstillingen foreligger nå. Jeg vil høre på diskusjonen og argumentasjonen som kommer fram. Ulike modeller er foreslått i Romedal enn det rådmannen innstiller. Ap har i motsetning til andre partier, ikke konkludert ennå. Noen har til og med konkludert lenge før høringen og prosessen er ferdig. Det blir feil for meg.

– Hva sier du til påstanden om at Stange er avhengig av levende bygder?

– Lokalsamfunnsperspektivet er vanskelig å måle i kroner og øre og verdien som nærskolene har. Det tror jeg ikke rådmannen har fått med i sin utredning. Derfor blir det til sjuende og sist en politisk avgjørelse om skolestruktur.

– Det er uenighet i ditt egen parti i denne saken?

– Ja, men det er rom for det i Ap. Jeg vil imidlertid ikke forskuttere utfallet før etter medlemsmøtet. Åsbygda er et sterkt bygdesamfunn. Derfor vil jeg ikke si det er automatikk i at bygda dør hvis skolen nedlegges, slik en del andre tar til orde for. Det ser vi eksempler på fra Ringsaker, der en del kretser faktisk har hatt vekst etter skolenedleggelse. Åsbygda er et kompakt samfunn der ting må ses i sammenheng, sier Lundsbakken.

Roen senker seg rundt matbordet. Ute lysner det. En kjærlig vinkehilsen fra den håpefull gir mor eller far en god start på dagen.

Det er lurt å se seg om når du først er i Åsbygda. Jeg kjører fra Hekne i retning Åsvangkrysset, hvor du kan kjøre ned til Romedal eller til fylkesveg 24 via Vallset kirke ved allmenningens administrasjon Egerom. Før krysset passerer jeg Betel, pinsemenighetens eget hus. Menigheten har 120 medlemmer. Jeg svinger til venstre i krysset og har valgt ruten mot Aasen Handel for å besøke legendariske Tore Rasmussen, grunnleggeren av eventyret i stangeskogene. 77 årige Tore og kona Marit inviterer inn i «kårboligen» på bruket. I dag er det nemlig datter Wenche og svigersønn Bjørn Roar Dalen som har tatt over. I entreen hos Tore og Marit står det et par hoppski og på kjøkkenbordet er det festet to skrustikker for prepping av skiene. Tore skal ordne skiene til barnebarnet sitt Fredrik Rasmussen-Dalen, som har vist seg å være et solid hopptalent. Det gjør bestefar svært stolt!

Det var ikke hoppsporten jeg kom for å snakke om, med Aasen Handel som har 50-årsjubileum i år. Tore Rasmussen minnes at det var tre butikker og bensinstasjon på Hekne i gamle dager. To butikker i Åsvang og en som ekteparet selv drev.

– Vi la ned i 1987 på grunn av dårlig omsetning og fordi de store varehusene etablerte seg. Vi ga oss før det ble underskudd og heldigvis var hele selskapet vårt gjeldfritt. Konkurransen øker, stadig flere av de utenlandske storkonsernene tar over byggevarekjedene. Aasen Handel ligger i en solid bygd, men det er synd at kolonialbutikken i Åsbygda måtte stenge, sier Tore Rasmussen.

Heknetunet boligfelt i Åsbygda består av 15 tomter. Dette skulle være motoren i utviklingen, men hva nå? Butikken er borte og skolen står i fare for å bli nedlagt. initiativtaker Børre Johnstad har ikke panikk. Han og kommunen har brukt 6,5 millioner på å opparbeide tomtefeltet. Samtidig har kommunen gitt et lån til prosjektet som betales tilbake når tomtene selges. Åsbygdingene etterspurte utbyggingsområder og nå har det fått det. Sammen med Boligpartner vil Johnstad til våren bygge en tomannsbolig på feltet. Tomteprisen er en fjerdedel av hva en tilsvarende tomt i Ottestad ville koster.

Alt handler om skolen om dagen. Mali Helene Moen, i foreldreutvalget for barnehager og Rita Bryhni i samarbeidsutvalget har ikke lyst til å sende ungene sine med buss til Romedal. De tror privatkjøring vil øke drastisk. De merker det er nervøs spenning i bygda. Ingen er særlig giret på at Stange skal få en ny storskole i Romedal, sier mødrene. Vi undrer som dem, er det stillheten og avmakt som skal prege Åsbygda framover?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.