Det han mener er at det trengs dobbelt så mye varer når juletørste nordmenn legger ut på årets polferd. Glatt, kaldt, snø, regn, sur vind, det spiller ingen rolle. Når jula nærmer seg legger vi i veg, også de som ellers i året ikke bryr seg en døyt.

– Joda, det er de som er innom en gang i året, sier Martin Lillemæhlum. Dønn seriøs.

– Husk at vi også er en gavebutikk for mange.

– Hva skiller desember måned på Vinmonopolet fra andre?

– Det klassiske svaret er at det er tretten måneder på Vinmonopolet. Det vil si at vi i desember dobler omsetningen. Antall kunder dobles, og det er budsjettert med mer enn hundre tusen liter for salg. Den nest beste måned er juni, og da snakker vi om noe slik som sytti tusen liter.

– Er det noe som skiller Hamars vinmonopol fra andre?

– Vi er jo en av sju spesialbutikker (304 butikker totalt i Norge). Det gjør at vi eksempelvis kan tilby spesialslipp på modne viner. Det er det stor interesse for. Og vi har et godt utvalg.

– Er dette kun for folk med mye penger?

– Nei, det er for den som er interessert. Det finnes dyre viner, men det går an å kjøpe en moden vin for tre hundre kroner.

– Noe annet som er spesielt for Hamars pol?

– Vi er den butikken i Norge som selger mest akevitt. Bak oss på lista er Steinkjer, Bodø og to av butikkene i Trondheim.

– Det er i dag mange typer akevitt. Selges det mer eller mindre?

– Det er stabilt salg, vi selger noe slik som et par hundre liter mer i år enn tidligere.

– Hva med de gamle klassikerne, hvordan klarer de seg i denne konkurransen?

– Klassikerne står bra. Det er mange som prøver forskjellige akevitter, men folk velger tradisjonelt når jula kommer. Vi vil ha det vi pleier.

– Hva er forskjellen på salget på eksempelvis butikken på Briskeby på Frogner i Oslo og butikken her på Hamar?

– På Briskeby selges det mer hvite og musserende viner. Og rosévin. Mens vi har en større rødvinsandel.

– Hva vil du si om jeg ber deg fortelle om utviklingen for Hamars pol de siste ti–tjue årene?

– Brennevinsandelen har gått ned, vinandel har økt. Og spesielt musserende viner øker fortsatt.

– Vi må snakke litt om øl. Hvor mange typer tilbyr du i dag?

– Vi lanserte 175 typer juleøl i år. Vi hadde også et slipp for spesialøl hvor vi tilbød 120 forskjellige typer. Så i løpet av den måneden hadde vi cirka tre hundre forskjellige merker, i tillegg til det faste sortimentet.

– Hvem er ølkjøperen?

– En person som vil prøve nye typer øl, kunnskapsrik – og som vil dele sine erfaringer med andre.

– Du har et eget svalrom for vin, en slags butikk i butikken. Er det aktuelt å lage noe lignende for ølsalget?

– Svalrommet burde faktisk vært større. Det er et sted for skattejakt. Varene er ikke listet på nettet, og derfor må man faktisk gå inn i rommet for å se hva som er der. Hit kommer folk langvegsfra; fra Vågå, Østerdalen, Toten og til og med fra Oslo. Her finnes viner som ikke finnes i Paris, for å si det slik. Men tilbake til spørsmålet, et eget rom for øl? Du kan jo ønske det et til jul, he-he. Vinmonopolet har flere spesialbutikker for øl i Norge, og det er vellykket. Når det gjelder oss, så tror jeg nok noe vil skje på ølfronten neste år.

– Det er også snart tid for champagne. Hvordan er interessen for sjampis i desember?

– Det er alltid tid for champagne, ikke sant? Når det gjelder desember, så er denne måneden også den beste salgsmåneden for bobler – men også om sommeren selges det mye. Vi selger mer av både champagne og musserende viner. Til alle aldersgrupper. Det er jo også en perfekt matvin.

– Men hva selger absolutt dårligst på Vinmonopolet i Hamar?

– Tja …, si det … Det er nok sterkviner. Det er størst nedgang i sterkvinssalget.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.