Det er tjue år siden «Ei pølse i julestria» ble bestilt som et utespill på Domkirkeodden. Hamar Arbeiderblads anmelder var mest av alt frossen, inn i margen, og skrev: «et massivt angrep av illsinte kuldegrader.» Populært har det vært, og denne gang er forestillingen flyttet til amfi i Kusvea ved Prøysenhuset – og nissen er byttet ut med nissens venn. Martin Thorshaug gleder seg til å gjøre jobben som mange ganger har vært gjort av Peter Kippersund.

– Stemmer det at Peter selv foreslo deg?

– Absolutt.

– Hva tror du er grunnen til denne gode anbefaling?

– Han har vel god smak, da, øye for kvalitet, ha-ha.

– Slo du til på direkten, eller?

– Jeg ble glad. Med en gang. Det er en kjempefin rolle.

– Hva er det egentlig som er problemet på Breistad, hva er det som foregår der?

– De har vel ikke holdt seg helt til sannheten. Bonden har brutt et løfte. Det gjør nissen sint, og han finner på spik som fører til konflikter. Uvennskap mellom husbondens familie og husmannsfolket.

– Hva slags nisse snakker vi om, egentlig, i «Ei pølse i julestria»?

- Det er ingen julenisse, det er en gårdsnisse, en usynlig hjelper. En skulle holde seg inne med disse, og det var derfor det blant annet ble satt ut noen godbiter.

– Men hva er det med denne nissen? Hva holder han med på?

– Han stjeler mat og gir tjenestefolket skylda, han fletter hestehaler i stallen ... En slik nisse kan også forhekse folk, la folk få følelser for hverandre selv om de i utgangspunktet ikke har det. Nissen er kun synlig for den som tror på ham. Her er det ikke mange som gjør det, og han kan boltre seg ganske så fritt.

– Hva tenker du nå, når det nærmer seg premiere?

– Jeg gleder meg. Prosessen har gått fint og vi har god tid til finpussen. Og jeg får lov til å spille sprø og leken, og det liker jeg jo.

– Hva vil du si er forskjellen på Peter Kippersunds nisse og din nisse?

– Min nisse er kanskje mer fysisk, litt vimsete, lett distrahert – men nissene er like følsomme. Vi blir nok like lett sentimentale.

– Kanskje er det ikke så mange som lenger tror på nissen, men husmannssønnen Marius tror. Hvorfor er han så sikker i sin tro?

– Han vil så gjerne løse et problem og tror nissen kan hjelpe ham med å løse floken. Kanskje er det en slags desperat handling, en siste utveg ...?

- Har du selv trodd på nissen?

– Som sivilarbeider leste jeg boka om San Michele av Axel Munthe (utgitt – 29), senere beskrevet som en selvbiografi, og i denne boka treffer han en fire hundre år gammel nisse – og denne var det litt vanskelig å riste av seg som et påfunn ... Men jeg tror mindre på det nå, altså ...

- Hva gjorde at det var vanskelig å riste av seg nissen i Munthe-boka?

– Den var beskrevet på en måte som ..., ja, litt som denne nissen i «Ei pølse i julestria»; en trassig, liten rakker som snakker rett fra levra. Og som vet hva som er forskjell på rett og galt.

– Du er knyttet til Danmark gjennom din kone. Finnes det nisser der?

– Ja, ja, «Hyggen», en dansk nisse, helt lik vår.

– Kan forstillingen sette oss på bedre tanker? kan vi forandre oss til det bedre, også inn mot julestria i 2016?

– Absolutt.

– Hvordan?

– Ærlighet varer lengst, det er nok budskapet i historien. Det er rørende og fint skildret. En god og åpen dialog er alltid lurt. Samarbeid. Tillit. Jeg må jo også få si at jeg er blitt mer nysgjerrig på Knut Faldbakkens litteratur etter å ha jobbet med dette.

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00