Om en drøy måned skal det hele avgjøres. Blir det nedleggelser av skoler i Stange? Hvis ja, hvor mange enheter er det i så fall snakk om? Rådmannen har anbefalt å legge ned barneskolene Åsbygda, Solvin, Espa og Breidablikk, samt Romedal ungdomsskole. Det provoserer lederen i Foreldreutvalget for barnehagene i Stange, Mali Helene Moen.

– Hva er egentlig siste nytt i skolesaken?

– Jeg vet ikke så mye mer enn det som er sagt og skrevet i avisa. Vi må nok alle bare vente til det avgjøres i kommunestyret 22. mars.

– Hvorfor er du så opptatt av at de små skolene må bestå?

– Som leder av FUB er jeg oppriktig bekymret for at hvis skolene først forsvinner, da kan også barnehagene og lokalsamfunnene bli borte. Alt henger tett sammen. Uten skole vil det ikke bli attraktivt for innflyttere å velge små steder i Stange. Da velger heller folk andre kommuner, noe alle i Stange vil tape på. Ikke alle vil bo sentralt i Stange sentrum eller i Ottestad. Mange vil bo spredt og på bygda, og trives godt med det. Uten lokale skoler er jeg redd bygdesamfunnene til slutt kan bli ikke-eksisterende. Jeg er motstander av at alle tjenester skal sentraliseres i kommunen.

– Hvordan tror du barna vil reagere dersom skolene blir nedlagt?

– Lengre skoleveg vil ta fra ungene sunne aktiviteter som å kunne gå til og fra skolen. Ved å tilbringe flere timer på buss hver dag mister også barna verdifull kjernetid sammen med familien. Å kjøre så mye skolebuss er ikke bra for en fem- eller seksåring – eller andre barn for den saks skyld.

– Det er foreslått å legge ned fem skoler. Kan du eventuelt gå med på et kompromiss hvor man beholder én eller flere av skolene?

– Nei, jeg kjemper for å beholde alle fem. Folk med barn flytter dit hvor det er skole. Man skaffer ikke flere innbyggere ved å legge ned skoler.

– Du har selv en datter som skal begynne i første klasse på Åsbygda skole til høsten. Tror du skolen allerede kan være nedlagt når den tid kommer?

– Nei, det er nok usikkert. Først må man bli enige om en løsning og eventuelt bygge en ny og større skole. Men Åsbygda skole SKAL ikke bli borte.

– Ser du fordelen ved at større skoler kan gi bedre læringsutbytte ved at mer kompetanse og flere fagpersoner kan samles på ett sted?

– Jeg ser fordeler og ulemper med alle de ulike løsningene. Min erfaring som elev i Romedal er at større klassemiljøer gjør at hver enkelt elev blir mindre sett, og at elevene får mindre tid sammen med læreren. Etter å ha prøvd begge deler synes jeg helt klart at små klassemiljøer er det beste for barna. Hver enkelt elev skal få den oppfølgingen han eller hun trenger.

– Er ikke dette mulig å få til også på en større skole?

– Jo, men da må voksentettheten økes.

– Ringsaker har tidligere lagt ned små grendeskoler som Nes, Brumund og Nybygda, noe som angivelig skal ha gått veldig bra. Er Stange så veldig annerledes enn Ringsaker?

– Ja, jeg tror kanskje Stange er annerledes. Det handler om den sterke tilhørigheten til lokalsamfunnet man bor i.

– Espa er blant skolene som er foreslått nedlagt, selv om den er nesten helt ny. Burde skolen i det hele tatt ha vært bygd?

– Ja. Espa skole er så mye mer enn bare en flott skole. Det er også barnehage og kulturhus. Skolen er et kjempestort pluss for Espa. Espa er et fint sted med kort veg til både Oslo og Gardermoen. De trenger å beholde skolen for å skaffe nye innbyggere i framtiden.

– Det nærmer seg en avgjørelse i kommunestyret. Hvordan vil dere jobbe for å legge press på politikerne som skal bestemme?

– Vi har lenge vært engasjert i debatten om skolestruktur, blant annet ved å levere høringsuttalelser og ved å stille opp på alle de møtene vi har hatt anledning til. Vi vil fortsette å si vår mening fram til møtet i kommunestyret.

– Så dere gir ikke opp?

– Nei, skolene skal bestå.

– Men hva hvis det likevel blir nedleggelse?

– Det er ikke godt å si. Det rammer i så fall veldig mange. Hvis det kommer et vedtak om nedleggelse, da blir det fraflytting til andre kommuner, og det vil ikke tjene Stange på noe som helst vis.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.