Morten Joachim har travle tider om dagen. Onsdag hadde Teater Innlandet premiere på familieforestillingen «Jeg er Robin Hood», der han har hatt regien. Søndag er det turnépremiere på Gjøvik for Riksteatrets turné med «Fire begravelser og et bryllup», framført av han selv. Forestillingen er tidligere vist på Teater Ibsen i Skien. Nå står 23 forestillinger over hele landet for tur. 26. oktober spilles den i Hamar kulturhus.

LES HAs ANMELDELSE AV ROBIN HOOD

Så hvordan er det å stå på scenen som seg selv, og med en så dramatisk historie som du forteller?

Den er jo ekstremt selvutleverende, og hundre prosent ærlig. På ganske kort tid mistet jeg både mora mi, stefaren min, den biologiske faren min og broren min, som alle var narkomane. Selv vokste jeg opp hos besteforeldrene mine på Gjøvik. Da jeg begynte å skrive om det, var det ikke ment som en teaterforestilling i det hele tatt. Jeg ville skrive for å belyse mitt eget reaksjonsmønster, og forsøke å finne ut noe om hvordan vi blir den vi er.

Så for din egen del var det skriving som terapi det startet med?

Det var ikke terapi, men heller et ønske om å ufarliggjøre følelser rundt det å ikke kjenne seg viktig nok, Selv om historien er spisset, håper jeg den kan romme noe allment. Og det går på hvor viktig det er å kunne være av betydning for et annet menneske.

Etter forestillingen på Teater Ibsen skrev kritikerne at det var «nådeløst ærlig og usentimentalt» og «sterkt og modig om trangen til å bli sett og elsket». En anmelder påpekte at «det er sterke saker, og det kan være lurt å ha papirlommetørklær på lur». Kanskje lommetørklærne skal deles ut ved inngangen?

Det blir nok en del grining, ja. Jeg tror det kan oppstå en slags vi-følelse i salen, der mange kan kjenne seg igjen. Men det blir forhåpentlig enda mer latter enn grining. For det er utrolig mange humoristiske situasjoner. Selv om det er hudløse glimt innimellom.

Men noen komedie er det langt ifra?

Jeg kaller det for emosjonell standup. Folk har ledd og grått sammen i halvannen time. Det er utrolig gøy å oppleve.

Og hva med deg selv? Blir du sliten av å fortelle om livet ditt hver kveld?

Jeg slipper til følelsene mine, og mener hvert eneste ord jeg sier. Men når det er ferdig, kjenner jeg meg likevel ikke tom innvendig. For det er en så stor glede å spille det.

Så du gleder deg ikke til du er endelig ferdig?

Jeg gleder meg til hver kveld. Og jeg gruer meg til den dagen jeg er ferdig med det.

Mange kritikere bemerker hvor nakent det er?

Da vi øvde det inn, tok regissøren meg med hjem i stua til folk han kjente, men som ikke jeg kjente. Som regel var det bare et par personer som satt i stua si. Da framførte jeg det for dem. Det var virkelig nakent.

Setter du deg ikke i en spesielt utsatt posisjon ved å framstille så mye av din egen historie på scenen?

Det er klart. Om kritikken skulle vært negativ, vil det jo være nærmest en kritikk av livet mitt. Tenk å få en firer på sitt eget liv!

Du har de siste åtte ukene bodd i Hamar og hatt regien på «Jeg er Robin Hood» for Teater Innlandet. Hvordan er det å være hybelboer på Østre Torg?

Teater Innlandet er et teater jeg liker å være på, og jeg liker å være i Hamar også. Det var bare i førstningen jeg ikke fikk sove, for jeg bor ellers på Bøler og var ikke vant til så høylytt natteliv som i Hamar. Men jeg har ikke fått vært med på så mye. I produksjonsfasen er det gjerne 12 timers økter. Men jeg har da fått tatt noen øl på Gullkorn. Og gjort god bruk av Koigen. Tenk om de kan få til noe slik på Gjøvik også!

På Hedmarken er du mest kjent som regissøren bak Prøysen-spelene på Prøysenfestivalen. Men i sommer ble det ikke noe. Er det over?

Vi holdt på med utendørsspillene på Prøysenfestivalen i ni år. Til sammen ble det sju spel, og to litt mindre forestillinger, alt basert på Prøysen-tekster. Det var utrolig fint å kunne få gjøre det. Men om det blir mer av det, er opp til ledelsen av Prøysenfestivalen.

Hva med å utgi noe selv i bokform?

Hvis et forlag er hipt, er jeg med på alt som er gøy, jeg.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.