Om det finnes en linje, kan den spores i teaterforestillingen «Stor-Stina», som torsdag spilles på Teater Innlandet Scene. Det er et gjestespill fra Sydsamisk Teater, som på våre trakter spilles bare denne ene gangen, og som presenteres som en forestilling for både ungdom og voksne. Det er en forestilling som har turnert i videregående skoler og ungdomsskoler i Nordland, og som nå gjør en hedmarksvisitt.

– Jeg tror at den treffer ungdom så vel som voksne, sier regissøren Mette Brantzeg. De siste fire årene har hun vært bosatt i Gaupen, og tidligere i Løten. Hun har også arbeidet med flere teaterforestillinger i Hedmark. Men hun har også jobbet mye med samisk teater.

På utstilling

– Men selv om den handler om en samisk kvinne på 1850-tallet, er det likevel en forestilling med aktualitet for dagens mennesker og ikke minst dagens ungdom, mener Mette Brantzeg.

– Det slo oss at dette er noe som ungdom vil kunne kjenne igjen, sier hun.

– Den handler ikke minst om å være på utstilling, og bli utsatt for andres blikk hele tida, slik man blir på sosiale medier i dag, sier hun.

– Stor-Stina ble sendt rundt på gater torg, tivoli, og var til og med på Verdensutstillingen i London.

– I tillegg fortelles det om de «rasehygieniske» holdninger som verserte på 1800-tallet om blant annet samer.

Sann historie

Manus er bygget rundt en ballade om Stor-Stina, med artistnavnet Långa Lappflickan.

«Som alle gode fortellinger er historien om Christina Chatarina Larsson (1819–1855) fra Malå helt sann», heter det i Teater Innlandets presentasjon.

«Hun levde i en tid da det eksotiske og abnorme vekte stor oppmerksomhet ute i Europa. På markeder og på sirkus betalte man for å oppleve vanskapte mennesker og fremmede folkeslag.»

Christina Chatarina var en særdeles uvanlig jente som levde et uvanlig liv, heter det her. Forestillingen er sterkt inspirert av den svenske forfatteren Åke Lundgrens bok med samme navn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.