Som konferansierene sa; det verste med å gå på Toneheim er å slutte på Toneheim. Og vi tror dem. Det beste med Toneheim, må til gjengjeld være mye.

I år har de blant annet satt opp Ketil Bjørnstads verk om Kristiania-bohemen: «Leve Patagonia». Komponisten var selv i salen.

– Jeg har veldig respekt for hva Toneheim står for, sier Bjørnstad, som har lånt ut verket sitt fritt til skolen. Han hadde enda ikke sett mer enn første del, hvor det ble fremført annen musikk.

– Jeg slapper helt av, jeg, smiler komponisten.

– Man ser jo allerede i første del at nivået er skyhøyt.

ingen grunn til bekymring

De fleste i den smekkfulle salen vil nok være enig. Det er rett og slett en overflod av talent på scenen, og kvalitet i alle ledd. Elevene mener at lærerne skal ha stor del av æren for foredlingen, som sangelev Trym Sivesindtajet:

– Lærerne er flinke til å prioritere oss, og de lærer å kjenne potensialet til hver enkelt elev. Det er ikke støtt du vil gjøre det som er best for deg, ler Trym fra Lena.

ambisiøst

Å sette opp et verk som «Leve Patagonia» er ambisiøst, men det burde ikke overraske noen at lista er lagt høyt. Det er avansert musikk hele kvelden, fra jazz, folkemusikk og klassisk, og alle aktørene imponerer. Litt teater har de også kostet på seg, men det er i musikk og sang at Toneheim viser særklasse. Likevel er det godt å se at elevene har både humor og humør, og noe på hjertet. Når de iscenesetter bohemliv i Kristiania på 1880-tallet, virker det slett ikke påtatt.

Ketil Bjørnstad er glad for valget.

– Enhver komponist ønsker jo at musikken skal leve videre, og det er ekstra rørende at det tas opp igjen av en ny generasjon. Jeg håper de er like respektløse med den som bohemene var.

Nåja. Respektløse er kanskje ikke et ord som beskriver Toneheim-elevene helt. Og det var nok også en vemodig kveld for dem som snart skal dra hver til sitt. For oss i salen, derimot, var det en ren nytelse.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.