Det blir to store forfatterjubileer i Hedmark i 2018. 21. juli er det hundre år siden Vidar Sandbeck ble født. 8. desember er det hundre år siden Hans Børli ble født. Begge jubileene skal feires store deler av året.

Blant dem som skal markere Børli-jubileet, er Kunstbanken Hedmark Kunstsenter. Her er Børlis forfatterskap valgt som utgangspunkt for årets sommerutstilling, som pleier å være et av de store og mest populære satsingene i utstillingsåret.

– Dette gleder jeg meg veldig til, sier Kunstbankens direktør Ingrid Blekastad.

Inviterte kunstnere

«Børli bodde i Eidskog hele livet og arbeidet som skogsarbeider parallelt med forfatteryrket», heter det i Kunstbankens program for 2018. Med dette utgangspunktet er det invitert seks billedkunstnere, som i likhet med Børli har bakgrunn fra sørfylket.

Kunstnere som er invitert til å delta i utstillingen er Hanne Borchgrevink, Tore Hansen, Hans Kristian Borchgrevink Hansen, Ellen Henriette Suhrke, Johannes Borchgrevink Hansen og Marthe Karen Kampen. Felles for dem alle er at de har «forankring til grenseskogen sør i Hedmark», som det heter det i programmet,

– I utgangspunktet har alle seks et forhold til Børlis diktning, sier Ingrid Blekastad. – Og alle seks sa ja med det samme til invitasjonen til å delta.

Ingrid Blekastad påpeker også at de seks representerer to ulike generasjoner av kunstnere, og at utstillingen vil inneholde et mangfold av teknikker og innfallsvinkler til Børlis univers.

Utstillingen er laget spesielt til Kunstbanken.

mange arrangement

I løpet av 2018 vil Børli-året ble markert med en rekke ulike arrangement, de fleste av dem i sørfylket. En jubileumskalender er i ferd med å bli utarbeidet, som foreløpig starter med «Bålkveld i Oppistuen» i april og ender med festforestilling på Det Norske Teatret i Oslo som den offisielle avslutningen 4. desember.

Fire dager senere avrundes jubileet lokalt med bursdagsgalla i Eidskog.

Blant artistene som skal delta i ulike arrangement er Herborg Kråkevik og Erik Lukashaugen. Litterært seminar blir det også rom for, pluss Børli-marsj og åpning av Børlis plass på Skotterud.

Les også
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.