Endelig. Han har hatt det som mål i mange år. Nå drar Kristian Sørlien Barli til Lipa.
The Liverpool institute for Performing Arts.(LIPA), grunnlagt av sjølveste Paul McCartney og Mark Featherstone-Witty i 1996, har gjennom årene vist seg som et godt springbrett for unge entertainere, blant andre flere her fra Hedmark. Kristian, 20, har kikket den vegen lenge. Da han var ferdig med tre år på musikklinja ved Stange videregående skole i fjor, dro han til Trøndertun Folkehøgskole. For der, nemlig, holder Lipa audition hver vinter. Og like mye - minst - som han ville på Trøndertun ville han til Lipa.
- Det var rett og slett derfor jeg valgte Trøndertun! Jeg har hørt mye om skolen og den høres ut for å passe for meg, sier modølen, som de neste tre åra får Liverpool som base. 10. september installerer han seg på sjumannsrom, sammen med seks andre førsteåringer på Lipa. 16. september starter undervisningen. Målet er en treårig Bachelor innen Performing Arts - en BA i PA, utøvende kunst. Akkurat hvilket, av skolens mange fagfelt han velger å spesialisere seg i, vet han ennå ikke. «Fame-skolen», som faktisk ble startet etter inspirasjon fra den kjente tv-serien på åttitallet, tilbyr alt fra community drama og acting til management, lydteknikk, teater, komposisjon, musikk, produksjon, you name it, they've got it, full pakke. Det blir mye å orientere seg i. Men modølen vet at det for hans del blir noe med musikk.
- Mest sannsynlig utøvende og komposisjon, sier pianist Barli. For det er der hjertet ligger.
Han har spilt piano siden han var seks år, og markerte seg fra første dag på musikklinja ved Stange videregående skole og siden nå i år på Trøndertun, som en entertainer. Han trives i rampelyset, bøyd over klaviaturet, gjerne med hatten på snei.
Ja, jeg skal være musiker! Det er det ingen tvil om.
I stangeårene spilte han for øvrig piano i Praising, og ikke før var han kommet til Trøndertun, før han og de andre tre Stange-elevene som begynte sammen med ham, dro i gang skolekor. De er godt vant med tæl på Trøndertun, men Stange-elevenes initiativ og drivkraft imponerte.
Året på trøndertun folkehøgskole i Melhus, Norges egen lille Fameskole, har bare befestet vegvalget; det er poprock som gjelder for Kristian Sørlien Barli. Han blir forresten ikke eneste trøndertun-elev blant førsteklassingene i år.
- Et av bandene på skolen troppet opp på audition og søkte. Hele bandet, Anthony Hope, kom inn. Vi skal bo samme sted, men ikke sammen.
Uansett, de kommer garantert til å gi lyd fra seg, gutta fra Trøndertun og Moelv, både i Paul McCartney Auditorium og Sennheiser studio. Skolen er litt av et akvarium å boltre seg i og miljø å vokse og blomstre i.
Akkurat nå er Kristian forresten opptatt med noe helt annet. Han har sommerjobb på REMA 1000 i Moelv, må jo skaffe penger til året som kommer. Så spillingen og komponeringen skjer i de små, små timer. Han er en natteravn og går i kreativt modus mest langt etter stengetid.
- Hvor går ferden etter Liverpool?
- Vi får se. Enten spiller jeg i band, eller så jobber jeg som komponist og arrangør, helst alt på en gang håper jeg!
- Hva håper du for de tre åra som nå ligger foran?
- At jeg får spilt med masse folk og utviklet meg videre. Forresten vil jeg takke Stange videregående og Trøndertun. De har vært til enorm hjelp og er absolutt å anbefale til alle. Både til de som vil bli musikere og de som bare vil ha litt musikk.
I serien I startgropa presenterer vi unge folk som er i gang med en eller annen utdannelse eller virksomhet innen kunst og kultur, enten det dreier seg om teater, film, dans, billedkunst, musikk, design eller litteratur.
De siste i serien har vært:

25.6 Olav Slagsvold (saxofon)
11.6 Armin Haouman (tricking)
 

Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00