– Jeg håper at punktum kan bli satt denne helgen, sier Knut Faldbakken. For nå er han inne i den siste innspurten. På andre siden av mållinjen står det 7. oktober. Det er den foreløpige datoen som er satt for utgivelsen av romanen som har fått tittelen «Gjensynet».

De som skal treffes igjen, er de som gikk ut av videregående skole i Hamar i 1985.

– Jeg legger vel ikke skjul på at det er Katta, sier Faldbakken, som har oppdaget at en skole- og klassegjenforening rommer situasjoner og forhold med muligheter for atskillig dramatikk.

– På et eller annet vis blir du dypt berørt av dem du går på skolen med, sier Knut Faldbakken.

– En vet utrolig mye om hverandre. Og det ligger så mye dramatikk der, både i fortida men også i samtida. Og det er dette som hele bok-idéen bygger på.

Gjenkjennelse

Igjen er det i Hamar det skjer. Furuberget, Mjøsstrandas, russefest ved Vikingskipet, hjemme hos folk – det er umiskjennelig Hamar, som han sier. Og selve 30-årsfesten – den skjer i et lokale som ligner Schwenckes vinstue.

Det starter med festkomitéen; hvordan de var den gangen, og hvilke liv de har nå.

– Utgangspunktet er både maktforhold, popularitet og kjærlighetsforhold i skolehverdagen, sier Faldbakken.

– Erotisk er du neppe noen gang mer på tuppa enn i 18-20-årsalderen. Og jeg tror ikke det fins noen som ikke husker den første en var i seng med.

Dødsfall

Men spesielt for kullet i romanen, er at de også har en avgjørende dramatisk hendelse i sin felles fortid. For på 20-årsjubileet ti år tidligere, skjedde et tragisk dødsfall. Det ble ikke politisak av det, men ryktene har gått, og det har preget dem alle. Godt at Jonfinn Valmann er i samme kull da, så det kanskje kan bli en oppklaring av det.

– Det er ikke akkurat flust med drap i denne romanen, og det mangler mye blodsprut for at det skal kunne bli en internasjonal bestselger, sier Faldbakken.

– Det er snarere en form for «slow crime», sier han. For de senere romanene om Jonfinn Valmann har beveget seg stadig lenger bort fra den tradisjonelle krimromanen, med desto større økt vekt på forholdet mellom hovedpersonene. Og med årets roman tar han tendensen enda videre.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.