Fredrik Wilhelm Seeberg (90) var 17 år da han ble hardt skadet på Midtskogen 9. april 1940. I dag møtte han kong Harald i Elverum under åpningen av Nasjonalmuseets utstilling «Den lengste reisen (1940-1945)» - om kongefamiliens situasjon og liv under andre verdenskrig.

- Skal bli hyggelig

- Jeg har ved flere anledninger snakket med kong Olav om hendelsene på Midtskogen. Det skal bli hyggelig med en prat på tomannshånd med sønnen hans, sier Fredrik W. Seeberg før møtet.
Nasjonalmuseets utstilling fra en av de mest dramatiske periodene i Norges historie skal nå på vandring til museer og gallerier rundt om i landet. Glomdalsmuseet har fått æren av å være først i utstillingsrekken, og kong Harald var selv til stede under åpningen i dag.

Ble hardt skadet

9. april 1940 ble Seeberg såret i kamp mot tyskerne, og ble liggende halvannen måned på Elverum sykehus. Han husker godt beskjeden han fikk av offiserene klokken ni den morgenen:
- Oslo var invadert av tyskerne. Gardekompaniet jeg tilhørte dro fra Terningmoen til Midtskogen, der vi fikk beskjed om at kongefamilien og regjeringen skulle passere. I ett-tiden på natten begynte kampene. Selv ble jeg truffet av en rikosjett fra en granat, forteller Seeberg.

Kongens «nei»

For Nasjonalmuseet var det naturlig å velge Hedmark og Elverum som utgangspunkt for vandreutstillingen:
- Det var her kong Haakon ga sitt berømte «nei» til tyskerne. Kongen ble et naturlig samlingspunkt for motstandsbevegelsen, noe som styrket kongefamiliens stilling i det norske folk både under og etter krigen, sier Audun Eckhoff, direktør ved Nasjonalmuseet.
Kommentarfeltet er stengt mellom 22:00 og 08:00