Kronprins Haakon fyller 40 år kommende lørdag. Midtveis i livet, og etter hvert med betydelig fartstid som kronprins. Medieoppslag rokker ikke oppslutningen om kongehuset, mener Tor Bomann-Larsen, som har skrevet en rekke bøker om det norske kongehuset. Til høsten kommer den sjette boka om kong Haakon VII.
- Vi må ikke glemme at monarkiet er festet i Grunnloven, selv om mennesker mener ting om klær og frisyrer og slikt. Økt oppmerksomhet er ikke nødvendigvis sammenfallende med større eller eventuelt mindre popularitet, sier Bomann-Larsen til NTB.
Kronprinsesse Mette-Marit, som fyller år 19. august, er i hardt vær fordi hun mottar dyre kjoler i gave, og kongehusets rolle som hjelper for norsk næringsliv i utlandet, er omstridt. Særlig kronprinsens deltakelse på flere slike reiser har vært kritisert.

Omslaget

Tradisjonelt sett har kongehuset vært mer eller mindre fredet for et kritisk medieblikk.
- Omslaget kom på 90-tallet, da debatten raste rundt oppussingen av Slottet, sier Bomann-Larsen.
Tidligere i år gikk kongehuset for første gang til Pressens Faglige Utvalg (PFU) med en klage på nærgående journalistikk fra Se og Hør. Her fikk de medhold på de fleste punktene i en uttalelse i slutten av juni. Men kravene om større åpenhet rundt kongehusets pengebruk øker, både fra Redaktørforeningen og Presseforbundet, og mange mener at offentlighetsloven også bør omfatte Det kongelige hoff.
- Kongerollen har ikke forandret seg påfallende gjennom tiden, men vi ser at samfunnet er i endring, sier Bomann-Larsen.

Må vente på tronen

Både kong Harald og kong Olav måtte vente til de var 54 før de fikk overta tronen selv. 40-åringen må regne med å vente en stund til.
- Haakon kan fortsatt ha en lang tid som kronprins framfor seg. Men selv om kronprinsen er kronprins og ikke konge, har han mange meningsfylte oppgaver som kronprins og vikar for kongen. Han vil bli en godt forberedt monark, mener Bomann-Larsen.
I Norge er det ikke tradisjon for at kongen abdiserer før han avgår ved døden. Kong Harald er i dag 76 år og er fortsatt aktiv i kongerollen.
- Det mange ikke tenker på, er at kongen er den mannen her i landet som virkelig har en god vikarordning. Da er det ikke så vanskelig å stå lenge i stillingen, sier Bomann-Larsen.

Støtte i folket

Sosialistisk Venstreparti har et titall ganger fremmet grunnlovsforslag om å innføre republikk i Norge. I fjor var første gang stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet var med på å fremme forslaget, men forslaget førte nok en gang ikke fram.
- I 1905, etter unionsoppløsningen, hadde monarkiet støtte i 80 prosent av befolkningen. Populariteten har alltid vært relativt stabil. Kongehuset er mest utsatt ved tronskifte, og det er alltid litt ømfintlig med fornyelser, mener kongeeksperten.
Han har lite tro på at landets styreform endrer seg over natta. Det må i så fall en større omveltning i samfunnet til, mener han.
- Kongen har fortsatt en viktig funksjon, han personifiserer statsforfatningen, avslutter Bomann-Larsen. (©NTB)

Bildetekst sz4a9a43:
Kronprins Haakon fyller 40 år 20 juli 2013. I forbindelse med dagen ble kronprinsparet fotografert på Skaugum i midten av juni. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Bildetekst sz4a9a47:
Kronprins Haakon fyller 40 år 20 juli 2013. I forbindelse med dagen ble kronprinsparet fotografert på Skaugum i midten av juni. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.